“Merhum Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı ödül için değil, milleti için yazdı.

ÇORUM 11 Mart 2016 09:07
Videoyu Aç  “Merhum Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı ödül için değil, milleti için yazdı.
A
a

Çorum Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce düzenlenen Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı konulu konferans, Devlet Tiyatro Salonun da çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi. Gazeteci-Yazar Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un sırtına giyecek bir paltosu olmadığı halde, para ödülünü kabul etmediğini anlatarak..

 “Merhum Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı ödül için değil, milleti için yazdı.” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un hayatına dair önemli kesitleri dinleyicilerle paylaşan Gazeteci-Yazar Beşir Ayvazoğlu, merhum Mehmet Akif Ersoy’un hayatı boyunca, manevi duyguları her zaman maddiyatın önüne koyan örnek bir hayat yaşadığını anlatarak, İstiklal Marşı’nın önemli bir ödülü temsil etmesine karşın Akif’in ödülle değil, İstiklal Marşı’nın anlamıyla ve temsil ettiği İstiklal Mücadelesi ile ilgilendiğini söyledi.

Duyurulan yarışmaya, sırf para ödülü olduğu için katılmayan ancak sonradan özel teklif ve rica üzerine İstiklal Marşı’nı gönül imbiğinden süzerek, mısralara döken Mehmet Akif’in sırtına bir palto alabilecek kadar bile maddi imkanı olmadığı günlerde, bu erdemi sergiliyor olmasının önemine dikkat çeken Ayvazoğlu, Akif’in uzun bir süreçte kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın karşılığında teklif edilen 500 Tl’yi kabul etmeyecek kadar onur ve izzet sahibi bir insan olduğunu dile getirdi. 

Önemli bir yere giderken emanet aldığı palto için, samimi dostu Neyzen Tevfik’in ağabeyinin espriyle de olsa, “Keşke ödülü kabul etseydin, en azından sırtına palto alırdın” sözünü hatırlatan Ayvazoğlu, “Akif, bu söz üzerine çok değer verdiği dostuna 3 ay küs kaldı. Ömrü mücadele ile geçmesine karşın, bu mücadeleye bir de yokluk eklendiğinde, hayat daha da zorlaşır. Merhumun onuruna, vatanına ve karakterine verdiği değeri, hayatını sarmalayan onca mühim davranışı bir kenara bile bıraksak, sadece ödüle tenezzül buyurmaması, Akif’in yüksek şahsiyetini bizlere anlatmaya yeter de artar bile” dedi.

Ayvazoğlu, bugün her bir okunuşunda bile, içimizdeki vatan ve bağımsızlık ruhunu şahlandıran İstiklal Marşı’nın özündeki büyüklükte , Akif’in mert ve karakterli yapısının da etkisinin olduğunu hatırlattı.




Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam