2014'te Türkiye'de neler yaşandı?

Güncel 1 Ocak 2015 14:22
Videoyu Aç 2014'te Türkiye'de neler yaşandı?
A
a

2014'ü geride bırakırken neler yaşandı ve ne gibi siyasi gelişmeler oldu?

Durdurulan MİT tırları, Paralel Yapı ile operasyon, Kobani olayları, Mavi Marmara Davası, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, muhalefetin çatı aday ittifakı, Twitter'a erişim engeli, yasadışı dinlemeler, Soma faciası, Ermenek Maden kazası, Davutoğlu'nun başbakan olması...

2014'e elveda derken aklımızdan hiç silinmeyecek bir yılı geride bıraktığımızı da biliyoruz. Peki kronolojik sıra ile 2014'ün unutulmaz siyasi olayları nelerdi?

İşte 2014'ün en önemli siyasi olayları:

1 OCAK 2014 MİT TIRLARININ DURDURULMASI

MİT yetkililerinin koruduğu ve MİT'e ait olan tırlar 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde durduruldu.



21 ŞUBAT 2014 YENİ DEMOKRATİKLEŞMEŞME PAKETİ

Özel Yetkili Mahkemelerin tümüyle kaldırılmasını da içeren Yeni Demokratikleşme Paketi Meclik Genel Kurulu'ndan geçti.

21 MART TWİTTER VE YOUTUBE'A ENGELLEME

Sosyal Medya Platformlarından Twitter Türkiye çapında engellendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ait olduğu öne sürülen tapenin yayınlanması sonrası ise Youtube'a da erişim yasağı getirildi.

30 MART 2014 YEREL SEÇİMLERİ

Adalet ve Kalkınma Partisi, 17 Aralık 2013 Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun hemen ardından, 30 Mart 2014’te gerçekleştirilen Yerel Seçim’de bir zafer daha kazanarak, Türkiye genelinde %45 oy oranıyla en çok oy alan parti oldu.

23 NİSAN 2014 ERDOĞAN'DAN ERMENİLER'E BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Erdoğan 1915 Ermeni tehcirinin yıldönümü kabul edilen 24 Nisan öncesinde Ermeniler için 9 dilde taziye yayınladı. Açıklamada “Ermenilerin acılarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir” denildi. 

25 NİSAN 2014 CUMHURBAŞKANI GÜL MİT KANUNU'NU ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda yoğun tartışılan ve tepki çeken "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" onayladı.

10 MAYIS 2014 ERDOĞAN DANIŞTAY TÖRENİNİ TERK ETTİ

Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına sinirlenen Başbakan Erdoğan toplantıyı terk etti.





11 HAZİRAN 2014 IŞİD, TÜRKİYE'NİN MUSUL KONSOLOSLUĞUNU BASTI

Irak'ın Musul şehrini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'daki Türkiye Konsolosluğu'na bastı ve 49 çalışanı esir aldı.

16 HAZİRAN 2014 EKMELEDDİN İHSANOĞLU 'ÇATI ADAY' OLARAK SEÇİLDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptıkları görüşmenin ardından cumhurbaşkanlığı için çatı aday İslam İşbirliği Teşkilatı eski Başkanı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.

22 TEMMUZ 2014 / PARALEL YAPI OPERASYONU BAŞLATILDI

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasadışı dinleme" soruşturmalarında, 25 ilde, 134 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Baskınlarda 71 kişi gözaltına alındığı bildirildi.



10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

10 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan ilk turda 12. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Üç adayın yarıştığı seçimlerde Erdoğan yüzde 51.79; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise yüzde 9.76 oy aldı.

6 EYLÜL 2014 KILIÇDAROĞLU VE MUHARRME İNCE'NİN KURULTAY YARIŞI

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Yalova Milletvekili Muharrem İnce'yi yenen Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi.

6-7-8 EKİM 2014 KOBANİ OLAYLARI

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla Selahattin Dmeirtaş'ın "sokağa çıkın" çağrısı ile 7 Ekim 2014 Salı akşamı başlayan ve şiddetlenen protesto eylemlerinde bugüne kadar Diyarbakır’da 10, Mardin’da 5, Siirt’te 3, Van, Muş, Batman, İstanbul ve Adana’da birer kişi öldürüldü.

Kurban Bayramı’nın 4. günü kurban eti dağıtırken olaylar arasında kalan Yasin Börü ve arkadaşları da katledilmişti.

14 ARALIK 2014 14 ARALIK OPERASYONU BAŞLATILDI

14 Aralık sabahı düzenlenen bir operasyonla Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın da aralarında olduğu 27 kişi gözaltına alındı. Karaca dahil dört kişi tutuklandı.

Paralel Yapı'nın lideri olarak kabul edilen Fethullah Gülen için de yakalama kararı çıkarıldı.
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam