2015’in ilk günlerinde köşesini ‘2015’in seçim analizi’ne ayıran Mahmut Övür, seçimin açık ara favorisinin AK Parti olduğunu söyledi.
Muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP’nin durumunu da değerlendiren Övür, “Öcalan'ın da açıkladığı gibi şiddet devreden çıkar ve ölümler engellenirse, riski de var ama HDP'nin yeni bir demokrasi mucizesine imza atması şaşırtıcı olmaz.” dedi.
İşte Övür’ün yazısının o bölümü:
Şimdi, bu çerçevede 2015 seçimlerine bakalım. AK Parti, ilk kez yeni bir genel başkanla bir seçime gidiyor. Geride bıraktığımız 4 ayda yeni genel başkan Davutoğlu, onca negatif eleştiriye ve beklentiye rağmen yoğun çalışması ve akademik performansıyla göz doldurdu ve siyasette boşluk bırakmadı. Bir yandan kongrelerle partisini, öte yandan ekonomik reform ve yargı paketleriyle hükümeti yenileyip yola devam edeceğini gösterdi. Bu yürüyüşte, hareketin doğal lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bırakın "terleyen cumhurbaşkanı" olmasını, sadece iki önemli konuda, çözüm süreci ve "Paralel Yapı" ile hukuk içinde mücadelede ısrarı, hem AK Parti'yi motive diyor, hem de topluma güven veriyor. Bu nedenle 2015 seçiminin açık ara favorisi yine AK Parti.
CHP, MHP ve HDP'nin durumu
Ana muhalefet CHP'nin durumu, 30 Mart yerel ve 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçiminden de kötü görünüyor. Şimdi ne ellerinde cemaat tarafından verilmiş tapeler, ne Ekmeleddin İhsanoğlu- Mustafa Sarıgül- Mansur Yavaş gibi "yeni" diye sunabilecekleri aktörler, ne de 14 partili ittifakları var. Bunların işe yaramadığı da görüldü ama hâlâ ne bir siyaset değişikliği söz konusu ne de geçmişe yönelik özeleştiri. Dahası parti daha da karıştı. Emine Ülker Tarhan ayrılıp parti kurarken, Süheyl Batum ihraç edildi, Birgül Ayman Güler ise edilecek. Ama en ilginci şaşaalı biçimde partiye alınan Sarıgül'ün ihraç ihtimali. CHP'nin 2015 seçiminde aynı başarıyı yakalaması bile mucize. Onun için, parti bu seçimlerde de "muhalefette iktidar" olmayı başarı sayacak.
MHP'nin durumu da farksız. Biraz da "milliyetçi" doğası gereği, Kürt meselesi gibi 100 yıllık bir sorunun çözüm aşamasında MHP, siyaset üretmede sıkıntı yaşıyor. Çözüm sürecine ne tam destek verebiliyor ne de karşı çıkıyor. Umudunu süreçteki kırılmalara bağladığı için o da AK Parti karşıtlığını aşamıyor. Aynı sıkışmışlığı kendi partililerine tuzak kuran Paralel yapıyla mücadelede de görüyoruz. Bu da MHP'nin ne uzayacağını ne de kısalacağını gösteriyor. Mevcut oyunu koruması bile başarı.
Hiç kuşkusuz 2015 seçiminin sürprizi HDP olacak. HDP'nin bu seçime parti olarak girip yüzde 10 barajını aşması çözüm sürecinin olumlu sürmesine bağlı. Hâlâ bölgede, Cizre'deki gibi sokakları yakıp yıkan, ölümlere yol açan yapılar varken, sivil siyaset dilinin toplumda karşılık bulması çok zor. Ancak bu durumun, seçimlere dek böyle gitmeyeceği de açık. Öcalan'ın da açıkladığı gibi şiddet devreden çıkar ve ölümler engellenirse, riski de var ama HDP'nin yeni bir demokrasi mucizesine imza atması şaşırtıcı olmaz.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorum’da 23 Nisan Coşkusu Yaşandı!
TBMM’de Kabul Edildi"15 Yaş Altına …
Çorum'da Bugün Hava Durumu!
Çorum Belediyesi'nin 23 Nisan Kutl…
23 NİSAN’A ÖZEL SİNEMA KAMPANYASI
Merkez Bankası Faizi %37’de Sabit T…
Yeşilay Uyardı "Çocuklarda Dijital …
Mustafa Alagöz’den 23 Nisan Mesajı …
Çorum - Boğazkale’de Geleneksel “Çi…
Vali Ali Çalgan “Bu kadim şehrin il…
Çorum FK - Sakarya Spor Deplasmanı…
Çorum İl Sağlık Müdürü Olarak 3 Yıl…
Çorum’da Okullarda Güvenlik Önlemle…
Bir Nesil Neden Kopuyor? Aile Değer…
Çorum’da Velilerden Anlamlı Dayanış…
Çorum 102. Yaşında!
1. Lig’de Küme Düşen 4 Takım Netleş…
SAĞLIK-SEN Çorum’da Güven Tazeledi
Çorum FK – Sivasspor maçı
Yaşar Sol Hayatını Kaybetti!..
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET