“KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKSIZ BESLENMEYİN

Sağlık 11 Ekim 2013 16:15
A
a

Her yılda olduğu gibi bu yılda kurban bayramını bereketi, hoşgörüsü ve barındırdığı maneviyatı ile karşılamanın mutluluğu içindeyiz.

Kurban Bayramını bayram tadında yaşayabilmek için dikkat etmemiz gereken sağlık tedbirlerimiz de olmalıdır.
Her yaş grubundan bireyin günlük beslenmesinde yeterli miktarda protein bulunması gerekir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılan proteinlerden en fazla eti tüketmekteyiz.
 
Bayramda Sağlığınızı Kurban Etmeyin

Kurban bayramlarında et tüketimi vücut ihtiyacının üzerinde seyreder ve bu durum kimi rahatsızlıkları tetikler. Böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon başta olmak üzere hazımsızlık, kabızlık gibi birçok rahatsızlığın görülme riski kurban bayramlarında artmaktadır. Ayrıca fazla et tüketen kişilerde hiperlipidemi de görülür. Hiperlipidemi; damar tıkanıklığına sebep olan kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarının miktarının kanda normal sınırların üzerine çıkması durumudur. Bu da kalp krizine uzanabilen sorunları getirir. Kan lipit düzeyleri yüksek kişilerin kırmızı et tüketimine dikkat etmelerini önemle tavsiye etmekteyiz. Benzer şekilde sakatatlar da yüksek oranlarda kolesterol içerdiklerinden dikkatli tüketilmelidir.
Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekir. Belediyelerde hazırlanan özel yerlerde ve hijyenik koşullarda kesilmeli ve taşınmalıdır. Kesim anında oluşabilecek kaza ve yaralanmalara da dikkat edilmelidir.Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin bir gün dinlendirilmeden yenmesi sindirim problemlerine neden olabilir. Yeni kesilmiş hayvanın eti sert olduğundan pişirmede sorunlar, dolayısıyla da sindirim problemleri yaşanabilir.
 
Saklama ve Pişirme Koşulları Çok Önemli

Etlerin pişirme yöntemleri de önemlidir. Etlerin görünen yağları iyice temizlendikten ızgara, haşlama veya sebzelerle birlikte ve düşük ısıda pişirilmesi daha uygundur. Mangal tercih ediliyorsa da et ile ateşin arası 15 cm den daha az olmamalıdır.
Yenilen miktar da önemlidir. Etler doğmuş yağ ve kolesterol içeriğinden dolayı, miktarı abartmadan (günde 3-4 köfte büyüklüğünü geçmeden) tüketmeliyiz. Et yemeği, yanında bol C vitamini kaynağı olan limonlu salata ile yenirse sindirimi daha iyi olur.
• Et yemeğinin yanında yenilecek taze yapılmış bir salata, içerdiği C vitamini sayesinde etin içindeki demirin emilimini artıracaktır. Ayrıca et, posadan fakir bir besin olduğundan, salata o öğünün posa oranını da dengeleyecektir.
• Kesilen etlerin saklama koşulları da çok önemlidir. Doğru saklama koşullarının sağlanması, mikroorganizmaların üremesine engel olurken besin öğeleri kaybını da en aza indirir. Uygun şekilde temizlenip paketlenen etler buzdolabının soğutucu kısmında 3-5 gün, derin dondurucu kısmında ise 3 aya kadar saklanabilir.
• Taze kesilen etlerde ‘ölüm katılığı’ adı verilen bir sertlik oluşur. Bu durum pişirmede de sindirimde de zorluğa yol açacağından, etlerin buzdolabında 24-48 saat bekledikten sonra tüketilmesi önerilir.
• Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise uygulanan yanlış pişirme yöntemleri sebebiyle etlerde meydana gelen protein, vitamin ve mineral kayıplarıdır. Etlerin yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına sebep olur. Bu yöntemler ayrıca fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına da yol açabilmektedir. Dolayısıyla etlerin buğulama, ızgara ve haşlama şeklinde pişirilmesi sağlık açısından daha doğrudur.
Tüketebileceğimiz kadardan fazlasını uygun koşullarda buzdolabı poşetinde tek kullanımlık olarak ayrı ayrı saklanması gerekir. Donmuş eti çözdürürken buzdolabının alt bölümünde çözdürmeli ve çözünmüş et tekrar dondurulmamalı ve kısa sürede tüketmelidir.
Kurban Bayramı’nda ikram için ağır hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek ve aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir.
Bayram süresince de sağlıklı beslenme kurallarının yaşantımızda olmasına ve günlük yürüyüşler yaparak fiziksel aktivitemizi de korumalıyız.

Tüm Halkımıza, sağlık ve mutluluklarla dolu bir bayram yaşamaları dileklerimizle…
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam