Asgari ücret ne kadar olacak?

Güncel 6 Aralık 2018 11:53
Videoyu Aç Asgari ücret ne kadar olacak?
A
a

Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Toplantıya ilk kez bir asgari ücretli katılacak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, enflasyonun altında hiçbir zammı konuşmayacaklarını ifade etti...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve devleti temsilen beşer üye görev yapmakta. Komisyonda kararlar oy çokluğuyla alınırken, bu yılki toplantılarda bir ilk yaşanacak. İşçi temsilcileri arasında asgari ücretli bir kadın çalışan da yer alacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılan ilk toplantıda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, enflasyon altında hiçbir zammı ne görüşeceklerini ne de konuşacaklarını ifade ederken sözlerine şöyle devam etti:

''ENFLASYON FARKININ ÜZERİNE REFAH PAYI TALEP EDECEĞİZ''

“Asgari ücret artışı için kırmızı çizgimiz enflasyon, 2.000 tl'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon farkı ve bunun üzerine refah payı talep edeceğiz.” dedi.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Kasım'da yıllık yüzde 21.62, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise senelik yüzde 38.54 artarken, enflasyon verisinin ardından yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Kasım ayına ilişkin verilerin enflasyonda düşüşün canlı bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini gösterdiğini söylemişti.

Ayrıca dün Merkez Bankası (TCMB) 2019 yılına ilişkin “Para ve Kur Politikası” metninde TCMB enflasyon amacının hükümet ile varılan mutabakatla ahenkli yüzde 5'te korunduğunu; para politikasının ise enflasyonu bu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde oluşturulacağını ifade etti.

İLK KEZ ASGARİ ÜCRETLİ TOPLANTIYA KATILACAK

TÜRK-İŞ yaklaşık 6.7 milyon asgari ücretlinin kaderini belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na ilk kez ‘üye' olarak katılacak bir asgari ücretli işçiyi belirledi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay ve TÜRK-İŞ yönetimi, Yalova Üniversitesi'nde özel güvenlik elamanı olarak çalışan 2 çocuklu ve kirada oturan Gülden Görmez isimli kadın işçiyi üye olarak seçti. Atalay, bugün toplantıya katılan Görmez'i kamuoyuna tanıttı.

KOMİSYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERECEK

Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ki ilk toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta olacak.

Mevzuat gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verilecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

MEVCUT ASGARİ ÜCRET RAKAMI NET 1603 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net rakam bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanmakta.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş iken bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturmakta.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam