Başbakan Binali Yıldırım'dan İsrail açıklaması

Dünya 27 Haziran 2016 13:21
Videoyu Aç Başbakan Binali Yıldırım'dan İsrail açıklaması
A
a

Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ile yürütülen müzakereler kapsamında açıklama yaptı. Yıldırım, "Cuma günü 10 bin tonluk insani yardım taşıyan gemimizle Gazze'ye uyguladığı ambargo bitecek" dedi.

Türkiye-İsrail anlaşmasının ana başlıkları

Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamayla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasından satır başları:

İki tarafta mutabakat metni üzerinde anlaştı. Böylece ilişkilerin normale dönüşmesi ile ilgili süreç başladı.

​Mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız ve İsrail'de muhatabı tarafından imzalanacak daha sonra da onay süreçleri var. İsrail'de onay kabinede bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak.

Anlaşmanın imzalanması sonrası büyükelçiler karşılıklı olarak atanacak.

"20 MİLYON TUTARINDA TAZMİNAT"

Diğer konuda Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tazminatının ödenmesi husus olarak mutabakat metninde karar altına alınmıştır. Vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecektir, bunun miktarı 20 milyon dolar tutarındadır.

"İLK GEMİ CUMA GÜNÜ HAREKET EDECEK"

Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları izolasyondur. Dış dünyadan gelecek yardımları İsrail engeli nedeniyle elde edememesidir. Bu konuda uzun uzun konuşmalar yapıldı. Burada bir karara varıldı. Önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail'e 10 bin tonu aşkın insani yardımla birlikte hareket edecektir. 10 bin tonluk insani yardım taşıyan gemimizle Gazze'ye uyguladığı ambargo bitecek.

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZ NEFES ALMIŞ OLACAK"

 

Cenin Bölgesi'ndeki sanayi bölgesinin yapımı bu mutabakat içinde yer alıyor. Filistinli kardeşlerimiz çok sıkıntı çektiler. Bu anlaşmayla Filistinli kardeşlerimiz nefes almış olacak. 

Gazze'ye yardımlar AFAD koordinasyonunda gerçekleşecek. Normalleşme sürecinde ekonomik ilişkiler öncelikli olacak. 

 

Türkiye İsrail ile sağlanan uzlaşmayı, '31 Mayıs 2010'dan beri sergilenen ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış diplomatik başarı' olarak görüyor.

İsrail, Mart 2013'te Türkiye'nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemişti. Mutabakat kapsamında Türkiye'nin diğer iki şartı da yerine getirildi.

İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etti.

Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakatın ana başlıkları şöyle:

GAZZE'YE YARDIM

Mutabakat çerçevesinde Türkiye, Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.

Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.

Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da çözülüyor. Gazze'ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak.

Mutabakat ile Gazze'ye ilaveten Batı Şeria'ya yönelik öngörülen Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.

HAMAS HÜKMÜ YOK

İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor. Türkiye'nin, Filistin devletine ve halkına güçlü desteği aynı şekilde sürecek.

HAMAS VE ABBAS DA DESTEKLİYOR

Bu süreçte Filistin hükümeti ve Hamas da, İsrail ile yürütülen görüşmeler bağlamında Türkiye'ye destek verdiklerini ifade etti.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam