Çorum'da Kayıtlı istihdamın teşviki çalıştayı başladı
ÇORUM 21 Şubat 2017
15:53
A
a
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısı ile hazırlanan İnsana yakışır iş için kayıtlı istihdamın teşviki projesi kapsamında kayıtlı istihdamın teşviki çalıştayı bu gün Hitit Üniversitesi Ethem Erkoç konferans salonunda saat 10:30'başladı.
Çorum Hitit Üniversitesi tarafından “Kayıtlı İstihdamın Teşviki’ konulu Çalıştay düzenlendi. Gerçekleştirilen Çalıştaya Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AB Delagasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, SGK Sigorta Pirimleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Sözleşme Makamı adına Dilşad Taşkın, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Karaca, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Duran Cesur, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Şahan, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. Recep Çıplak, Çorum iş adamları, STK temsilcileri ve öğretim elemanları
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, bulunduğu bölgede sosyal, kültürel, ekonomik her türlü soruna duyarlı olan Üniversitenin bu sorunların çözümüne katkı sağlayacak tüm sosyal paydaşlarla birlikte çözüm üretmek amaçlı projelere imza atan bir üniversite olduğunu ifade ederek “Bu projede Hitit Üniversitesi, ÇTSO ve Çorum Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında insana yakışır iş odaklı çalışma hayatına vurgu yapılarak bölgede daha fazla ve daha iyi istihdam olanakları ile daha geniş bir sosyal uyum ile ekonomik ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlanmaktadır” dedi. Şahin, 01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren yürütülen proje kapsamında pek çok faaliyetin gerçekleştirildiği bilgisini de vererek yaklaşık 8000 adet görsel malzeme kullanılarak farkındalık oluşturulmaya çalışıldığının altını çizdi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise %55’ler civarında olan kayıt dışı oranının bugünlerde % 30’a inmiş olmasının ve 2023 vizyonunda da %15’lere inmesi gerekliğinin bu konunun hala güncel ve sıcak olduğunu, üzerinde ciddi çalışmalar yapılmasının gerektiğini bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayarak Hem iş dünyası adına hem de çalışan kişiler adına kayıt dışının pek çok teknik sorunları var. Ancak en önemli sorunlarından bir tanesi de hiç şüphesiz özellikle vasıfsız iş gücünün artacak olması ve buna bağlı olarak da çok ciddi önemli sorunların ortaya çıkmasıdır” dedi. “Artık 21.yy’ da en önemli güç ne madenler ne yerin altındaki kaynaklar. Bunları değerlendirecek olan, bunlardan katma değer üretecek olan beyin gücü. Şuanda dünyadaki en önemli unsur yetişmiş insan gücü. Kayıt dışının en önemli sorunlarından bir tanesinin de vasıfsız iş gücüne olan olumsuz katkısı dikkate alındığı zaman bu anlamda bizlerin de üniversite olarak çok farklı bir şekilde konuyu ele alması gerektiği ortaya çıkıyor. Zira insan gücünü yetiştiren yegane veya en önemli kuruluşlar üniversiteler” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Amacımız ilimizde özellikle kayıtlı istihdam ile beraber nitelikli iş gücünü Çorum’a taşımak ve nitelikli iş gücünden hareketle ilimize bir katma değer sağlamak. Bilimin insanlık için olduğuna inanan bir rektör olarak gücüm yettiği kadar Üniversitemizdeki tüm potansiyeli ilimizin gelişimine aktarmayı hedef edindim. Bu proje de onlardan bir tanesi. Biz üniversite olarak bir yandan eğitim öğretim faaliyetlerimizi yürütürken diğer yandan Teknokentimizle, merkez laboratuvarımızla, alt yapımızla ve her geçen gün sayısı artan akademik personelimizle ilimize katkı sağlamaya gayret ediyoruz. İnşallah bu projemizde bunun somut çıktılarından bir tanesi ve bu projelerimiz artarak devam edecek.” Rektör Prof. Dr. Alkan, bir yol haritası çıkartmak üzere çalıştaydaki bilgilerin çok önemli olduğunu ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Öğleden sonra Meslek Yüksekokulu İdari Bina 6. Kat Hitit Üniversitesi MYO yerleşkesinde yapılacak olan bölümde ise grup çalışmaları 1- istihdamın mevcut durumu ve sorun analizi, grup çalışmaları 2-çözüm önerileri ve yenilikçi yaklaşımlar, değerlendirme ve sonuç grup sunumları ve tartışma yer alacak.