Çorum Merkezde Oyu Düşen Ak Parti Analizi

ÇORUM 28 Haziran 2018 09:33
Videoyu Aç Çorum Merkezde Oyu Düşen Ak Parti Analizi
A
a

Özel Haber:E.Şimşek/Çorum seçimleri: Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile parlamento seçimleri arasında 10 puanlık bir farkın olmasının, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a, milletvekili seçimlerinde AK Parti’ye oy verilmemesinin Genel merkez tarafından tarafsız şekilde rapor edilmedi.Mesela Çorumlu Gazetecilerle bu konu üzerinde görüşler alınmalı...


Ç
ORUM'da 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde resmi olmayan sonuçlara göre
AK Parti 3, Cumhuriyet Halk Partisi 1 milletvekili kazandı.Ak Parti'nin vekil sayısı değişmezken, bir önceki seçime göre merkez ve ilçelerde oy oranı yüzde 10 civarında düştü.Çorum İl genelinde seçime katılım oranı yüzde 91 oldu. 

Genel seçimlerde AK Parti yine birinci parti çıktı, ancak oylarında Türkiye genelinde gözlenen düşüş eğilimi, Çorum'a da yansıdı. Partinin vekil sayısı değişmezken, bir önceki seçime göre merkez ve ilçelerde oy oranı neredeyse yüzde 10 oranında azaldı. Azalma sebebi ise, şeker fabrikasının satılması, havaalanı, hızlı tren gibi yatırımların yapılmaması olarak gösterildi.


AK Parti yöneticileri, seçim sonuçlarına ilişkin ilk hızlı analizin yapılmasından sonra 81 ili tek tek masaya yatıracaklarını, bu kapsamda milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat yöneticilerinden seçim sonuçlarına ilişkin detaylı rapor isteneceğini kaydetti. AK Parti, ayrıca kendilerine oy vermeyen kitlenin ‘oy vermeme’ gerekçelerine ilişkin de detaylı bir kamuoyu yoklaması yaptıracak.


HDP'ye emanet oy tartışmaları ile seçime giren CHP, Çorum'da hedeflediği oy oranına yaklaşamadığı gibi bir önceki seçime göre oylarını düşürdü. CHP'nin gerilemesinde yeniden Milletvekili seçilen Tufan Köse'nin İYİ Parti'ye geçişi ve dönüşü, tekrar birinci sıradan aday gösterilmesi ve iddiaya göre, yeterli muhalefet yapmaması nedeniyle oy oranında artış sağlanamadı. Diğer yandan İYİ Parti'ye çok oy kaydığı belirtildi.

24 Haziran seçim sonuçlarına göre kilit parti konumuna gelen MHP, Çorum'da vekil çıkaramamasına rağmen tahminlerin ve anketlerin çok üzerinde başarı gösterdi. Bir önceki seçime göre oy oranını artırdı. Çorum'da HDP oyunu 2 kat artırdı. Artırma sebebi ise CHP'den kaymalar gösteriliyor. SP'nin oylarında daha önceki seçimlere göre ciddi gerileme olurken, SP tabanının ittifak tepkisi sandığa yansımış oldu.

İlk kez seçime katılan İYİ Parti'nin Çorum'da en fazla MHP'yi etkileyeceği iddiası doğru çıkmadı. İYİ Parti'ye ağırlıklı diğer partili seçmenden oy kayması yaşandığı düşünülüyor.

2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere dikkat çekmek istiyorum,yüzde 10 'luk oy kayıbının sebepleri bir an önce ortaya konması lazım, Çorum İl başkanı gereken adımları atması lazım. Mehmet Karadağ, yeni sistemde bu aşamadan sonra Milletvekillerininde üzerinde olduğunu unutmamalı!.Teşkilatlarda tek söz sahibi Cumhurbaşkanını temsil eden konumda İl başkanıdır.


ÇORUM MERKEZDE KAYIP BÜYÜK!
2015 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde Çorum merkezden 100 bin 377 oy alan AK Parti, bu kez oylarını 85 bin 640’a düşürdü. Merkezde yaşanan 14 bin 737’lik kayıp bir hayli dikkat çekti. Oy kaybı sadece merkezle de sınırlı kalmadı İlçelerdede yaşandı.
2002 yılından buyana girdiği bütün seçimlerde Çorum’daki oylarını artırmayı başaran AK Parti, ilk kez Çorum merkez ve tüm ilçelerde aynı anda düşüş yaşadı. Alaca’da bir önceki seçime göre 2 bin 119, Bayat’ta 886, İskilip’te 2 bin 276, Kargı’da 253, Mecitözü’nde 775, Ortaköy’de 432, Osmancık’ta 1034, Sungurlu’da 2 bin 816, Boğazkale’de 149, Uğurludağ’da 248, Laçin’de 163 ve Oğuzlar’da 315 oy kaybı yaşandığı belirlendi.

AK Parti’nin Çorum’daki en küçük kaybı ise Dodurga’da yaşandı. Bu ilçede bir önceki seçime göre sadece 6 oy kaybetti.

AK Parti yöneticiler ve Milletvekilleri ile hızla sandıktan çıkan mesajı masaya yatırıp, analizleri yapması gerekir. Nerede hata yaptık, eksiğimiz-fazlamız ne? Hepsini ortaya koymaları gerekir. Yerel seçimler tabiri caizse Zurnanın zırt dediği son noktadadır. Ak Parti Çorum Merkez İlçe bu seçimde çalışmaları ile sınıfta kaldığını söyleyebilirim. Bu kayıp sadece Merkez ilçe değil İl teşkilatının ve 26. dönem milletvekillerinin Ak Partili seçmenlerle kırgınlık, küsgünlük,STK  seçimlerine müdahil olmaları,kabiliyetsiz,yeteneksiz kendine yakın kişileri İl İlçe yönetimlerine yerleştirmeleri Çorum'da oy kaybına sebep olmuş tercihini MHP'den yana kullanmıştır.
 



Seçim sonuçları( ÇORUM):
CHP:%22 HDP:%1,5(1 Kasım 2015)
CHP:%20 HDP:%3,5(24 Haz 2018)
2 puan CHP'den HDP'ye geçmiş başka yere geçmemiş

AKP:%61,3 MHP:%12,3 (1 kasım 2015)
AKP:%52 MHP:%14 IYI:8,4 (24 haz 2018)
Toplamlar aynı olmakla beraber mantıklı geçiş MHP'den IYI'ye ve AKP'den MHP'ye karşılıklı %8 geçiş olmuş.
%8 oy Çorum da 30 000 oy demektir


Bu seçim tablosuyla AK Parti'nin yeni sistemin öngördüğü üzere seçimde ittifak yaptığı MHP ile birlikte uzlaşma kültürünü devam ettirerek ülkeyi yönetmeye devam edeceği fikri ağırlık kazanıyor.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam