Çorum Plastik Damacanaya Rakip Çanak Damacana Yaptı

ÇORUM 7 Ekim 2016 14:07
Videoyu Aç Çorum Plastik Damacanaya Rakip Çanak Damacana Yaptı
A
a

TRT/ E.Şimşek -Çorum : ESKİYE DÖNÜŞ VAR FARKINDALIK YARATMAK İÇİN DAMACANAYA YÖNELDİLER. Çorum Toprak Sanayi Ustaları Plastik Damacanaya Rakip Çanak Damacana Yaptılar.Çorum Çanak Damacana Üretim Merkezi Olacak


Çorumlu iş adamları Cengiz Başaran Hıncal ve Ali  Arslan,plastik damacanaya alternatif olarak toprak damacana üretti. Plastik Damacananın kanserojen etkisi nedeniyle sağlığa elverişli olmayan polikarbon damacana ebatlarında ürettiği toprak damacana beklediğinden fazla ilgi gördü. Mesleğine aşık Ali Arslan, hakkını vererek yaptıkları damacana için, “Sağlığını düşünen toprak damacanadan su içsin" dedi.

Asırlardır babadan- oğula süregelen geleneksel  Kiremit üretimi yapan Çorumlu firma bundan böyle fabrikasında el sanatlarından olan çömlek sanatını yaşatmak ve  farklı bir şey geliştirmeyi düşünürken daha önce gördüğü toprak damacana fikri aklına düşen çömlek ürettiği testi, güveç yemek kabı, hediyelik eşyaya ek olarak toprak damacana üretimine yöneldiğini söyledi.

CENGİZ BAŞARAN HINCAL VE ALİ ARSLAN TOPRAK KAPLAR DAHA SAĞLIKLIDIR DİYORLAR

Cengiz Başaran Hıncal, 6 ay önce başladığı toprak damacanaya yoğun talep gelmesi nedeniyle siparişleri yetiştiremediğini, insan sağlığı açısından cam veya toprak kapların daha sağlıklı ve hijyen olduğunu kaydetti. Doğal topraktan yapıldığı için bakteri üremesine engel olduğu gibi, suyu soğutma özelliğinin de bulunduğunu ifade eden Ali Arslan , “Suyun kirecini süzüp, filtreler. Bütün bakterileri öldürür. Çeşme suyunu memba suyu tadına getirir. Daha sağlıklı olduğu için plastik damacana yerine toprak damacana daha fazla ilgi görüyor. Plastik damacanaların yerine toprak damacanalar alıyor. Toprağın değerini bilen, zevkine varmak isteyen, sağlığını düşünenler tercih ediyor” dedi.

ESKİYE DÖNÜŞ VAR FARKINDALIK YARATMAK İÇİN DAMACANAYA YÖNELDİLER

Arslan, eskiden sadece su içme kabı olarak, küp, testi ve kulplu bardak üretilirken, bugün güveç yemek kabı, çömlek tepsi, hediyelik eşya, vazo gibi çeşitlendirilen çömlekçilikte piyasanın ihtiyaçlarına cevap verebilmek, pazar payını artırmak için yeni bir şeyler geliştirmek, farkındalık yaratmak için damacanaya yöneldiğini söyledi.

Plastik damacananın zararlarına dikkati çeken Ali Arslan, insanların son yıllarda doğal ürünleri tercih etmeye başladığını vurgulayarak, “Eski geleneğinde toprak testi, küp vardır. Plastik damacanalar hayatımıza girmeden önce insanlar suyunu toprak testilerden ya da küplerden içerdi. Toprak kabın, suyu soğutma özelliği var. Buzdolabı çıktı. İnsanlar toprağı terk etti. Yerine plastik kaplar aldı. Ancak kanserojen etkileri bilimsel olarak kanıtlandığı için sağlığa zararları anlaşıldı ve tekrar eskiye dönüş var. O nedenle günümüzde toprak damacanalar daha çok tercih edilir olmaya başladı” diye konuştu.

DOKTORLARDAN VE İŞYERLERİNDEN YOĞUN TALEP VAR

Özellikle doktorlardan ve sağlığını düşünenlerden gelen bireysel siparişlerin yanı sıra İstanbul merkezli siparişlerinin yoğun olduğunu kaydeden Arslan ve Başaran Hıncal,Fabrika üretimi ve seri Üretime geçmek için plan ve projelerimizi hazırlıyoruz dedi. Ali Arslan, plastik damacanada olduğu gibi ağzına su pompası takılarak ya da sebil olarak kullanabileceğini söyledi.

 

E.Şimşek TRT Haber Çorum


 
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam