Çorum’un Kent ve Nüfus Bilgisi |
|||
Toplam Nüfus | : | 294,05 | |
Merkez Nüfusu | : | 265,171 | |
Toplam Erkek Nüfusu | : | 146,171 | |
Toplam Kadın Nüfusu | : | 147,879 | |
Rakım | : | 801 | |
Ekonomik Yapısı | : | Faal nüfusun %85’i Tarım ve Hayvancılıkla uğraşıyor | |
Yüz Ölçümü | : | 12,820 km² | |
Deprem Kuşağı | : | Kuzey Anadolu Fay Hattı | |
İklim Türü | : | Karadeniz İklimi ve İç Anadolu İklimi | |
Çorum Dağları | : | Kırklar Dağ, Erenler tepesi, Çal dağı, Göl dağı, Çatalkaya Tepesi, Kara tepe, Türbe tepe, Ada dağı, Kartal dağı, Teke dağı, Deveci dağı, Sakaröküz dağı, Kavak dağı. |
Herkesin merak ettiği Çorum Kelimesi nerden gelmektedir? Çorum Ne Demek?
Çorum adının kökeni hakkında birçok kaynakta muhtelif rivayetler ve bilgiler vardır.
Bizans kaynaklarında Çorum’un adının Nikonya (Yankoniye) olduğu,
Danismendname’ye göre suçlu anlamına gelen “Cürümlü” kelimesinden geldiği, zamanla “Çorumlu” olduğu,
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine göre bölgenin havasının astım hastalarına iyi geldiği bu hastalara “çorlu” (zayıf, hasta, bakımsız) denmesi sebebiyle zamanla Çorum’a dönüştüğü,
Ayrıca Çorum adının Oğuz boylarından Alanyurt’lu boyunun bir oymağına ait olduğuda rivayetler arasındadır. İsim Kökeni hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Çorum bölgesi günümüzden 7000 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bölgede
dönemlerine ait kalıntılara ve eserlere rastlanmaktadır.
Çorum günümüzden 7000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Yapıaln arkeolojik kazılar sonucunda bulunan kalıntılarda Kalkolitik (Taş), Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Helenistik, Galat, Roma, Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuştur.
Çorum ve çevresindeki ilk yerleşimin milattan önce 5000 yıllarında kalkolitik döneminin 4.aşamalarında rastlanmıştır. O devir eserlerinin bulunduğu yerler şuanki adı Alacahöyük, Büyük Güllücek, Boğazköy, Eskiyapar ve Kuşsaray’dır.
Büyük Selçuklular Bizansların elinde olan Çorum’u (Nikonya) almak için 30.000 kişilik ordusuyla şehri kuşattı ve 1075 yılında Bizansların elinden aldı. Büyük Selçuklular Çoruma yerleştikten sonra yerleşim kurdukları yerlere kendi boylarının isimlerini vermiştir. Büyük Selçukluların kendi boylarının adındaki yerleşim yerleri için tıklayınız.
Hitit imparatorluğunun başkenti olan hattuşanın şimdiki adı Boğazkaledir. 1986 yılında Unesco Dünya Mirasları listesine alınmış, ülkemizdeki 9 önemli mirastan birisidir. Hititler en az Mısırlılar kadar köklü ve zengin bir uygarlıktır. Tarihte yapılan ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşması boğazköy’de bulunmaktadır. Atatürk’ün bizzat kendi cebinden para vererek ilk milli kazımızı Hattuşa da yaptırtmıştır.
Doğayla iç içe olmak isteyenler için sizi rahatlatacak bir yala. Kargı yaylasında alabalık tesisleri köy kahvaltısı yapabileceğiniz mekanlar bulunmakta. Eğer yaylaya geldik kamp kurmadan olmaz diyorsanız yanınıza yedek batarya almayı unutmayınız. Eğer şarjınız varsa sitemize yayla hakkında yorum yaparak bizleride sevindirebilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler
Orkaköy ilçesi İncesu köyündedir. Kanyonun toplam uzunluğu 12.5 km ve genişliği 40-60 metre arasındadır. Kanyon rafting ve trekking sporları için uygundur.
Çorum müzesinde Alacahöyük ve Hattuşa kazıları sonucunda bulunun eserlerle doludur. Çorum Müzesindeki interaktif uygulamalar sizi sanki tarihin eski mimarisinin içerisindeymiş hissi uyandırarak kolay öğrenmenizi sağlıyor. Müze görevlilerinden kulaklıklarınızı almayı ve similatörü denemeyi unutmayın. Ayrıca Hitit uygarlığında ölü gömme törenini özellikle izlemenizi tavsiye ederim. Ölü gömme töreninde gördüğünüz objeleri daha sonra müzenin içerisinde bularak çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Alacahöyük kazıları sonucunda ortaya çıkan 4 uygularlığa ait birbirinden muazzam eserlerin sergilendiği Alacahöyük Müzesinini gezmenizi tavsiye ederim. Şehir merkezinden 45 km uzaklıktadır.
Boğazköy-Hattuşa kazılarından çıkan eserler bulunmakta. Kalkolitik, , Asur Ticaret Kolonileri, Eski Tunç, Demir Çağı (Frig), Galat, Hitit Çağı, Roma ve Bizans dönemine ait eserler müzede sergilenmektedir. Boğazköy Müzesi Şehir merkezinden 84 km uzaklıktadır. Müzeyi haftanın her günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında açık ve giriş ücreti 5 TL. 15 Nisan 2 Ekim tarihleri arasında kış saati uygulanması sebebiyle kapanış saati 17:00 olarak değiştiriliyor. Kış mevsiminde gidecekleri şimdiden uyaralım
İskilip merkezde bulunan kaya mezarlarıda çoruma gelidiğiniz zaman görmeden gitmemeniz gereken nadir yerlerdendir. Kaya mezarının önünzde bulunan iki başlı aslan figürü aşk tanrısı eros’u temsil etmektedir.
Selçuklu dönemi eserlerinden olan Ulu Cami 13.yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin ediliyor. Dokusundaki tarih ve içerisindeki manevi huzur sizi eşsiz duyguların içerisine sokacaktır. Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat’ın azatlı kölesi Hayrettin Hazır tarafından yaptırılmıştır. Avanos ağcından yapılmış minberi hala orijinalliğini korumaktadır.
Şehir merkezinden 29 km uzaklıkta bulunan M.Ö. 2.yüzyılda yapıldığı bilinen Helenistik döneme ait Kaya Mezarı tarihi yapısıyla adete insanları büyülüyor. Eğer imkanınız varsa bakmadan geçmeyin derim.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...