CNN Türk'te yayınlanan, Tülin Yalman'ın yapımcığını yaptığı ve Murat Ongun'un sunuculuğunu üstlendiği Sanayi Rotası isimli programa katıldı.
CNN Türk'te yayınlanan, Tülin Yalman'ın yapımcığını yaptığı ve Murat Ongun'un sunuculuğunu üstlendiği Sanayi Rotası isimli programın geçtiğimiz Pazar günü yapılan canlı yayın konukları Çorum Alapala Makine Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alapala ve Strateji Direktörü Görkem Alapala oldu.
Alapala Makine'nin Çorum OSB'deki fabrikasında gerçekleştirilen canlı yayında; İsmail Alapala, 1950’li yıllarda Alapala Kurucusu birinci kuşak Mehmet Alapala ile, marangozluğun sınırlarını zorlayarak, ahşap makinelerin üretimi ile başlayan bu sürecin 1967'li yıllarda teknolojik değişimlerle, üretilen makinelerle değişimi ve gelişimi ile devam eden bir süreç olduğunu ifade etti. O dönemde üretilen makinelerin çok dikkat çektiğini ve neredeyse Çorum adıyla anılır olduğunu söyleyen İsmail Alapala, 1980’li yıllarda ise ihracata başlayarak, yurtdışı pazarının kapılarını açtıklarını söyledi. Üretim olarak büyüme, teknolojilerini geliştirme ve kaliteyi dünya pazarına uygun hale getirme çabası ile 1990’lı yıllar ise Alapala için teknolojik yatırım gerçekleştirdiği yıllar olduğunu sözlerine ekledi.
Alapala Makine Strateji Direktörü Görkem Alapala, 1980'lerde ilk ihracatı Yugoslavya'ya ardından İtalya'ya yaptıklarını, o yıllarda fuarlarla ve referanslarla belli oranda bir büyüme ve gelişme kaydettiklerini, sonrasında iletişim araçlarını kullanarak şirketin yaygınlığını ve pazar payını artırdıklarını ifade etti. Kurdukları anahtar teslimi un, yem ve irmik fabrikalarının son birkaç yıldır inşaat projelerini de kendilerinin yaptığını belirten Görkem Alapala, “Bugün itibariyle 75’in üstünde ülkede çalışan tesislerimiz var” dedi.
Sunucu Murat Ongun’un “Değirmen işinde zaman önemliymiş. Değirmen toplarının değişimi siz yaptığınızda 20 dakika sürüyor. Bu da önemli bir zaman dilimi, nasıl sağlıyorsunuz bu kaliteyi?” sorusuna, Alapala Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alapala, “Un fabrikaları doğası gereği 350 gün 24 saat çalışan tesislerdir. Durması üretim kaybı ve para kaybı demektir. Dünyada tutunmanın en önemli etkenleri kalite, performans, verim ve güvenilir olmak. Bütün bunların var olduğunu düşündüğümüzde bile gelişmiş pazarların dikkat ettiği birkaç unsur daha kalıyor. Bunlardan biri gıda hijyeni diğeri çalışan güvenliği ama en önemlisi hız. Bir topu 20 dakikada değiştiriyorsanız, bir önceki döneme göre günlerce olabilecek üretim kaybını önlemiş oluyorsunuz. Bu da çok önemli bir avantaj ve bir rekabet unsurudur.” diye cevap verdi.
İsmail Alapala, “Bu çok uzun soluklu bir süreç, müşterilerimizle biz ortak anlayışı içinde sürdürüyoruz ilişkilerimizi. Onların sorunları bizim sorunlarımız. Un fabrikaları çok komplike ve otomatik olarak çalışan tesisler. Küçük bir aksaklık bile tüm sistemin durmasına neden olabiliyor. Tüm bu sorunların çözümü de bilgi gerektiriyor. Bu yüzden biz müşterilerimizin teknik ekibine de 2 aşamalı eğitim veriyoruz ve satış sonrası servis desteği de ömür boyu devam ediyor.” dedi.
‘Pilot tesis kurulacak’
Strateji Direktörü Görkem Alapala ise, yatırımcıların makinelerini nerde ürettiklerini görmek istediklerini, bundan dolayı Çorum'daki üretim tesislerini mutlaka ziyaret ettiklerini, bu amaçla Alapala Makine'nin Çorum'da bir de pilot tesis kurma kararı aldıklarını dile getirdi. Alapala, “Hazır üretim tesisimizi gezmişken bir de burada pilot tesisle onlara bir referans gösterme imkanı sağlayacağız. Ayrıca bu pilot tesiste müşterilerimizin çalışanlarına eğitim vereceğiz” dedi.
Murat Ongun’un “Alapala'yı nerde görmek istiyorsunuz” sorusuna ise Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alapala, “Alapala kurumlaşmalı, kurumsallaşmalı. Ama sadece büyüyerek değil, hantallaşarak değil, yönetim organizasyonunu çok dinamik tutarak. Dünyada kalite olarak 2. firma olmamıza rağmen, hacim olarak henüz istediğimiz yerde değiliz.” cevabını verdi.
Kaynak : Hakimiyet