Danıştay'dan son dakika Beştepe Külliyesi kararı !

Güncel 10 Temmuz 2015 15:42
Videoyu Aç Danıştay'dan son dakika  Beştepe Külliyesi kararı !
A
a

Danıştay, Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin üzerinde bulunduğu araziyi yapılaşmaya açan kararı iptal etti

Yüksek mahkeme, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, projeye ilişkin sınır teklifini onaylamasına ilişkin kararlarının yürütmesini “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle ve oyçokluğu ile durdurdu. Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Karar büyük yerden. Saray derhal boşaltılmalı" dedi.

Danıştay, Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin üzerinde bulunduğu araziyi yapılaşmaya açan kararı iptal etti. Yüksek mahkeme, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, projeye ilişkin sınır teklifini onaylamasına ilişkin kararlarının yürütmesini “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle ve oyçokluğu ile durdurdu. Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Karar büyük yerden. Saray derhal boşaltılmalı" dedi.

Danıştay, Atatürk Orman Çiftilği (AOÇ) alanının Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılabilmesi için “T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, projeye ilişkin sınır teklifini onaylamasına ilişkin 16 Ocak 2012 günlü 136 sayılı kararlarının yürütmesini “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle ve oyçokluğu ile durdurdu.


AOÇ ÖZEL STATÜYE SAHİP

11 Haziran tarihli iki Kurul kararında da AOÇ sınırları içinde yer alan uyuşmazlığa konu proje alanının Atatürk Orman Çiftliği Kuruluş Kanunu çerçevesinde “özel statüye” sahip ve “Devlet malı” olduğu belirtildi. Çiftlik arazilerinin planlama ve uygulama bütünlüğünü ortadan kaldıracak biçimde lokal/mevzii çözümler öngörülmesi mümkün olmadığ; bu nitelikte bir işlem olan kentsel dönüşüm ve gelişim ilanına ilişkin dava konusu Bakanlar Kurulu kararında “hukuka uyarlık bulunmadığı” belirtildi.



'KARAR BÜYÜK YERDEN'

Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Karar büyük yerden" dedi.

Candan, şöyle devam etti:

SARAY DERHAL BOŞALTILMALI

"Bu ülkede hukuk yeniden inşa edilecekse, öncelikle Atatürk Orman Çiftliği'nde herkesin gözü önünde yapılan bu hukuksuzluğun sonlanması lazım. Her dava süreci ve lehimize çıkan her karar, bu ülkenin yöneticilerinin hukuksuzluğunun altını kalın çizgilerle çiziyor. Danıştay idari dava daireleri, Saray yapmak için Bakanlar kurulu tarafından Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanın AOÇ 5659 sayılı kanununa göre, Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin planlama ve uygulama bütünlüğü içerisinde korunmasına aykırı olduğunu ifade ederek, Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olmadığına karar vermiş ve bizim itirazımızın haklılığını kabul etmiştir. Saray derhal boşaltılmalı bu hukuksuzluk sonlanmalıdır."

TMMOB'NDE BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI ATAK

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği (TMMOB)'nin ismi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verilen iftar yemeği masasının maliyetini 6.5 milyon lira olduğu iddiasıylada gündeme gelmişti. Bu iddia kısa süre içinde yalanlanırken iddiayı ortaya atan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise asıl niyetinin Başkanlık Sistemi'ni getirmemek için siyaset yapmak olduğu itiraf etmişti.

MİMARLAR ODASI 60 YILDIR HİÇ DENETLENMEMİŞ

Türkiye'yi hem ekonomik hem de sosyal açıdan şaha kaldıracak dev projelerin önünde duran Mimarlar Odası'nın 60 yıldır denetlenmediği ortaya çıktı. Akit'te yer alan habere göre; 1954 yılında çıkartılan kuruluş kanununda Bayındırlık Bakanlığı tarafından denetleneceği "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde Bayındırlık Bakanlığı'nca, ihtisas dallarına göre odalar üzerinde ise ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır"maddesiyle hükme bağlanan TMMOB'un Bayındırlık Bakanlığı tarafından hiç denetlenmediği ortaya çıktı. İsmi mahfuz bir Sayıştay üyesi, "Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı'ndan tutun da en alt idari birimlere kadar kamu gücü kullanan tüm kurumlar denetlenip hesap verirken, TMMOB 60 yıldır sanki bu ülkenin bir kurumu değilmiş, dokunulmazlık sahibiymiş gibi hiçbir denetimden geçmedi" dedi. 

ARSIZLIKLARININ SEBEBİ BELLİ OLDU

1995 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile ilgili kanunun Anayasa'da Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarını düzenleyen 135. maddesi "Bu meslek kuruluşları üzerinde devletin idari ve denetimine ilişkin kurallar kanunla düzenlenir" şeklinde değiştirilerek TMMOB'un denetim yetkisi Bayındırlık Bakanlığı'ndan alındı. Ancak Anayasa değişikliği yapılmasının üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen, TMMOB'un denetlenmesini sağlayacak bir kanun maddesi yapılmadı. Denetimiyle ilgili kanun boşluğu nedeniyle TMMOB denetimsiz kalmaya devam etti. 60 yıldır devletin hiçbir kurumuna hesap vermeyen TMMOB, devlet içinde özerk bir yapılanma gibi hareket ederek mimar ve mühendislik meslek mensuplarının faaliyetleri konusunda tek yetkili diktatoryal bir yapıya kavuştu.
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam