Değer verilen ve değer gören, her yaş güzeldir

Yaşam 20 Mart 2013 10:07
A
a

“Yaşlılar Haftası” 18-24 Mart tarihleri arasında simgesel olarak gündeme alınmaktadır. Her zaman değerli olan büyüklerimize saygı ve değer, kısa bir zaman dilimine sıkıştırılamaz.


Uz. Dr. Tuncer Kılıç  Halk Sağlığı Müdürü   Bu günlere ulaşmamızın temelinde, ömrünü, gücünü, yeteneklerini toplumun hizmetine harcamış yaşlılarımız vardır. Onlarla sevgi ve saygıya dayalı ilişkiler kurmalı,  kıymetli tecrübelerinden yararlanmalı, bedenen ve ruhen bizlere ihtiyaç duyan yaşlılarımıza her açıdan destek olmalıyız.

İnsanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde toplumdan vefa görme ve ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Bu hizmeti, ailelerinden ve çocuklarından, çeşitli nedenlerle alamayanlara,  imkânlar ölçüsünde devletimiz tarafından verilmektedir.
Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda hizmet veren “Evde Sağlık HizmetleriBirimi (EVSAB)” çeşitli hastalıklara bağlı olarak geçici yada uzun süreli olarak yatağa bağımlı olup sağlık kuruluşuna gelemeyen bireylere; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerini evinde ve aile ortamında sağlar. Bu kişilere ve aile bireylerine, sosyal ve psikolojik destek hizmetlerini bir bütün olarak birlikte verir.

  • Yatağa bağımlı hastalar,
  • Son dönem kanser hastaları,
  • İleri derecede kas hastalığı olanlar,
  • KOAH vb. ağır solunum sistemi hastalığı olanlar,
  • Bedensel engeli nedeniyle evde tıbbi desteğe ihtiyacı olan hastalar yararlanabilir.
 
Ayrıca hizmet alımları sırasında,  kamu kurum ve kuruluşlarında yaşlılarımıza öncelik tanınmaktadır.
Devletimizin sağladığı imkânlar ve sunduğu hizmetlerin her geçen gün daha mükemmel hale getirilmesi çalışmaları vardır. Ancak devletimizin çalışmaları yaşlılarımızın sorunlarının çözümü ve toplumda hak ettikleri yeri almaları konusunda tek başına yeterli değildir.  Unutulmamalıdır ki fizyolojik ihtiyaçlar kadar, insanı hayata bağlayan, toplumca kabul ve değer görme gibi psikolojik yaşamsal ihtiyaçlar da mevcuttur.           
Toplumda bu bilincin yerleşmesi, bugüne kadar olduğu gibi gönüllü kuruluşlarımızın ve yurttaşlarımızın katkıları ile yaşlılarımıza daha iyi yaşama koşulları sağlanabilir. Yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevimizdir.
Büyük önderimiz Atatürk ; “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur.”demiştir.
Yüce dinimiz İslâm'ın rehberi Kur'an-ı kerimin birçok yerinde, Allah hakkının hemen arkasından,  ana-baba hakkı zikredilir. Bu önemi vurgulayan, İsra Suresi 23. ve 24. ayetlerde;
“Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara "öf!" bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.”
Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: "Rabbim!, Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı." diye buyurmaktadır.
Çocuklarımızı “yaşlılara yardım ve saygı bilinci” içinde yetiştirmeliyiz ki kimse yaşlılıktan korkmasın.
Yaşlılıkta bir misafirdir, onu ağırlamak gerekir

 



 
 
 
 
 
 

Kaynak : HİTİT TV
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam