Çorum Kitap Fuarı Açıldı: 125 Yayınevi, 120'den Fazla Yazar

Kategori: ÇORUM - Tarih: 30 Ekim 2026 19:54
Çorum Kitap Fuarı Açıldı: 125 Yayınevi, 120'den Fazla Yazar

Çorum Belediyesi'nin düzenlediği 13. Kitap ve Kültür Günleri başladı. 125 yayınevi ve 120'den fazla yazarın katıldığı fuarda öğrencilere 3 milyon liralık kitap desteği sağlandı. Osmanlı arşivlerinden 50 belgenin yer aldığı sergi de açıldı.


 

ÇORUM'DA 13. KİTAP VE KÜLTÜR GÜNLERİ BAŞLADI!

125 YAYINEVİ, 120'DEN FAZLA YAZAR!

3 MİLYON LİRALIK KİTAP DESTEĞİ VE OSMANLI ARŞİVLERİ SERGİSİ 



 

125 YAYINEVİ 120'DEN FAZLA YAZAR!
ÇORUM'DA KİTAP ŞÖLENİ BAŞLADI

3. KİTAP VE KÜLTÜR GÜNLERİ KAPILARINI AÇTI: ÖĞRENCİLERE 3 MİLYON LİRALIK KİTAP DESTEĞİ

Elvan Şimşek | BHA – ÇORUM

Çorum Belediyesi tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Kitap ve Kültür Günleri, TSO Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle kapılarını açtı. 75 stantta 125 yayınevi ve 120'den fazla ulusal ve yerel yazarın katıldığı fuar, 8 Kasım'a kadar kitapseverleri ağırlayacak.

Geçtiğimiz yıl 400 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan organizasyon, bu yıl da söyleşiler, imza günleri ve kültürel etkinliklerle Çorum'u kitap ve edebiyatın buluşma noktası hâline getirmeyi hedefliyor.

30 BİN ÖĞRENCİYE 3 MİLYON LİRALIK KİTAP DESTEĞİ

Bando takımı eşliğinde başlayan açılış programında özel bireyler tarafından halk oyunları gösterileri sunuldu.

Çocukların kitaplara erişimini kolaylaştırmak amacıyla ilkokul ve ortaokul öğrencilerine toplam 3 milyon lira değerinde 30 bin kitap hediye çeki dağıtıldı.

Fuar boyunca öğrenciler, öğretmenler ve kitapseverler, sevdikleri yazarlarla bir araya gelme ve kitaplarını imzalatma fırsatı bulacak.

VALİ ÇALGAN: “KİTAP, GÖNÜL VE DÜŞÜNCE DÜNYAMIZI ZENGİNLEŞTİRİR”

Açılışa katılan Çorum Valisi Ali Çalgan, eşi Halide Çalgan ile birlikte fuar alanındaki stantları gezerek yayınevlerinin eserlerini inceledi.

Kitap okumanın her yaşta önemli olduğunu vurgulayan Vali Çalgan, şunları söyledi:

“Kitap bizim gönül dünyamızı, düşünce dünyamızı da zenginleştiren bir kültür enstrümanı. Dolayısıyla yaşımız ne olursa olsun çocuklarımızın hayata hazırlanmasında, biz yetişkinlerin dünyayı daha iyi anlamasında, yaşlılarımızın, büyüklerimizin yaşlılıklarını daha keyifli geçirmesinde okuma ve yazma her zaman çok kıymetlidir.”

Vali Çalgan, kitapların geçmişle gelecek arasında güçlü bir bağ kurduğunu, millî ve manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol üstlendiğini belirterek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

BAŞKAN AŞGIN: “YENİ NESLİN İNŞASI ANCAK KİTAPLA MÜMKÜN”

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, kitap fuarının şehrin kültürel hayatında geleneksel bir buluşmaya dönüştüğünü söyledi.

Geçen yıl fuarı 400 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Aşgın, bu yıl da Çorum'un köylerinden, ilçelerinden ve çevre illerden çok sayıda kitapseverin fuara katılmasını beklediklerini ifade etti.

Okuma kültürünün toplumların gelişimindeki önemine dikkat çeken Başkan Aşgın, şu değerlendirmede bulundu:

“Özellikle son 200 yıl, 300 yıl içerisinde medeniyetimiz eğer bir krizdeyse bu az okuduğumuz için, az düşündüğümüz için, kelimelerle az uğraştığımız içindir emin olun. Bu nedenle bu milletin ihyası ve yeni neslin inşası ancak kitapla mümkün.”

Belediye olarak bugüne kadar Çorum'un tarihine ve kültürüne katkı sağlayan 150'ye yakın eseri yayımladıklarını belirten Aşgın, kültürel çalışmaların devam edeceğini kaydetti. 

OSMANLI ARŞİVLERİNDEKİ ÇORUM GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Kitap fuarı kapsamında, Osmanlı Arşivi Uzmanı Hacı Haldun Şahin tarafından hazırlanan “Osmanlı Belgelerinde Çorum” sergisinin açılışı da Vali Ali Çalgan tarafından gerçekleştirildi.

Sergide, Çorum'un Osmanlı dönemindeki idari, sosyal ve kültürel yaşamına ışık tutan 50 tarihî arşiv belgesi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Osmanlı arşivlerinin tarih araştırmaları açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Hacı Haldun Şahin, bu belgelerin yalnızca Türk tarihi için değil, dünya tarihinin aydınlatılması bakımından da değerli kaynaklar olduğunu ifade etti.

TARIK TUFAN: “EDEBİYAT, İNSANİ DEĞERLERİ YAŞATIR”

Açılış programında konuşan senarist ve yazar Tarık Tufan, dijitalleşmenin insan ilişkileri ve duygular üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Tufan, “Merhamet, sevgi, şefkat hızla şehirlerimizi ve hayatımızı terk ediyor. Dijitalleşme, duygularımızı körelttikçe çürüme daha da yayılıyor. İnsanı insan kılan değerler ve duygular bütünlüğüne romanla ve edebiyatla yakınlaşabiliriz.” dedi.

“KİTAP, GEÇMİŞİMİZLE GELECEĞİMİZ ARASINDA KÖPRÜDÜR”

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, toplumun okuma ve yazma kültürüne verdiği öneme işaret ederek fuarın gençler ve vatandaşlar için hayırlı olmasını diledi.

İl Millî Eğitim Müdürü Cemil Çağlar ise kitapların medeniyet birikiminin gelecek kuşaklara aktarılmasındaki rolünü vurgulayarak çocukların ve gençlerin kitapla buluşturulmasının ortak sorumluluk olduğunu belirtti. 

KİTAP FUARI 8 KASIM'A KADAR AÇIK

Açılış programına İl Emniyet Müdürü Barış Erkol, İl Jandarma Komutanı Kubilay Ayvaz, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, yazarlar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

13. Çorum Kitap ve Kültür Günleri ile “Osmanlı Belgelerinde Çorum” sergisi, 8 Kasım 2026 tarihine kadar TSO Fuar Merkezi'nde ziyaret edilebilecek.

Kitap fuarı, her gün 10.00–20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Kaynak : www.hitittv.net

https://ipv4.hitittv.net/haberprint/corum-kitap-fuari-acildi--125-yayinevi--120-den-fazla-yazar-152158.html