İNTERNETİN ŞAKASI YOK, HABER KİRLİLİĞİ ÇOK

Teknoloji 11 Nisan 2013 15:49
A
a

Hitit üniversitesi İnternet haftası dolayısıyla düzenlediği konferansa ilgi yoğundu.Türkiye'nin en başarılı Avukatlarından birisi olan MELTEM BANKO Hitit üniversitesi 3.sınıf öğrencisi Burak Dutkun'un başkanlığını yaptığı Girişimci Lider Kulübü tarafından hazırlanan,"İnternet & Hukuk" başlıklı konferans Rektörlük konferans salonunda yapıldı.

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen program'da  çeşitli konu Başlıklarından oluştu.Meltem Banko şu  konu başlıklarına değindi.

* İnternet'in Gençler üzerindeki Etkisi

* sosyal Paylaşım sitelerinin  oluşturduğu Riskler .

* İnternet'de sık karşılaşılan şantaj ve Tuzaklar.

* İnternet'e Güvenlik  sorunları ve olası Riskler.

* İnternet üzerinde işlenen suçlar.

* İnternetin suçları aydınlatmaya katkısı.

* İnternetin oluşturduğu fırsatlar.

* Cebimizdeki İnternet cep telefonları.


AVUKAT MELTEM BANKO halen Ankara Barosu'nun  en önemli Sosyal Sorumluluk Projelerinden birinin medya sorumlusu
İnternet Sosyal dünyanın bir Gerçeğidir.Herşeyin  internetin olduğu bir dünya da yaşıyoruz,İnternetle ilgili kanunumuzdan ilgili alanlarından ve bu kanunun  yürülüğünden Nelerin yasak olmadığı nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bilgiler sunacağım dedi.

BANKO Hepinizin bildiği gibi,İyi taraflarından başlayıp bizi nelerin beklediğini bu iyi algının arkasında hangi risklerin var olduğuna dikkat çekmek istiyorum dedi. Meletem Banko sizlerinden bildiği gibi günümüz sosyal medya dünyası ve Dünya liderlerinden facebook ,Twetterüzerinden iletiler göndererek bütün dünyaya mesajlar vermektedirler.Bu kadar sosyal dünyada iken bunun rsikleri nelerdir biz bunları biliyormuyuz.facebook,Twetter da 5.dakika da yazdığımız bir iletinin başımıza neler açabileceğimize  veya facebook'da müstehcen bir fotoğrafı paylaştığımızda başımıza ne işler aça bileceğini biliyormusunuz veya neyle yargılanabileceğimizi biliyormusunuz ?. 

Bütün bilgilerimizi paylaştığımız bu fotoğraflarımız ne kadar güvenli Hayatımıza Tesadüf gibi giren kişilere dikkat edeceğiz.Bir gün yanınızda yolculuk yapan birinizin aslında sizin bulunduğunuz konumdan ve stratejik konum veya maddi imkanınızın iyi olduğunu bilen  biri hayatınıza girip  sizi etkileyebilir.İnternetle ilgili şu an da elimizde 5651 sayılı yasa geçerli  ama bu yasa şu an tam tatmin edici bir durumda değildir.Neden  ? Sizler buraya gelenlere toplumun belirli yerlerinde olan insanlarsınız 
Biri bir gün hakkınız da internet sitesi açarak sizinle ilgili itibar kaybedici.sizin  iş hayatınızı ,sosyal çevrenizi kaybedici olumsuz olarak etkileyen  haberler yapabilir.Bu yönde hukuk ne yapar 5651 nolu yasamız hakkımızda olumsuz yönde  içerik meydana geldiği zaman ,öncelikle orda içerik sağlayıcısına yani Web siteye yapıyorsunuz ,Web site Aleyhinizdeki haberi çıkarmadığı zaman kanunumuza göre yer sağlayıcıya müracaat ediyorsunuz .Hosting firmaları 15 gün içinde yapmadıkları takdirde bu noktada itibaren Sulh Ceza Mahkemesine  başvuruyorsunuz.

Farklı bir durum ortaya çıkarsa yani haber çıkarılmaz veya düzeltilmezse  Asliye Ceza Mahkemesine veya Basın Mahkemesine baş vuruyorsunuz  dedi. Banko sözlerine şöyle devam etti.Türkiye'de  yayın yapan web sitelerde böyle bir hakkınız var Ancak Yurtdışı yayın yapan Websitelerde bazen bu mümkün olmuyor o ülkenin yasasına göre,
Facebook veya Twetter da  yapılan paylaşım veya ileti gerçek bir Profilde  hakarekete bir olumsuz isnada  muhatap olmuş sak  bu gerçek kişiyi savcılığa şikayet ediyorsunuz .Savcılıkta Emniyet'in ilgili dairelerine yazarak, kişilerin bilgisayarlarına el konularak  bilgisayarlarda incelemeler yapılıyor.Bilişim hukuku öyle bir şeyki Dijital deliller de bu benim modem'im şifresiz di bunu ben yazmadım gibi sözler söylemek mümkün değil.Savcılık makamı bunu kabül etmiyor.Sizin yazdığınız herşeyden siz sorumlu oluyorsunuz ?.

Bazı konularda Uluslar arası hukuk düzenlemelerin yapılması gerekiyor,İnternet sitelerinde neler yasak 5651 yasa ya göre
Atatürk'e yönelik suçlar, İntahara yönlendirmeye ,Müstehcen içerikli görüntüler yasak.İnanırmısınız duyduğum davası ben de olan o kadar çok örnekler varki .Şikayetinizi  
ihbarweb .org.tr ihbar ediyorsunuz.site yurt dışında işe btk erişim engelleme veriyor.Eğer Türkiye içindeyse ki bu genel de Yerel ve Genel seçimlerde yaşadığımız olayları biliyorsunuz biranda siyaset alt üst oluyor.Kişinin özel hayatını paylaşarak, yükleyerek kayda alarak internet sitelerinde yayınlıyorlar .Bu da kişinin hayatının tamamen kararmasıdır.Bunla ilgili mücadelimiz devam ediyor ağır kararların alınması için mücadele ediyoruz..Telefonlarınızı Bilgisayarlarınız tamircilere veriyorsunuz .Tamirci kötü niyetli ise veya bilerek sizin bilgilerinizi paylaşıyor sa ki şuç işlemiş oluyor,Bilişim hukukunda  savcılık  kanunu bilmemek çözüm değil hafifletici bir sebeb olarak görmüyor savcılık .

İnternet'de artık günümüzde itibarın merkezi durumuna gelmiş durumdadır birkişi mesela bir kişi araştırma ve bilgi almak için  arama motoruna yazıyorsunuz ? sonuçda arama motorunda çıkan sonuca göre değerlendirme yapıyorsunuz ? Diğer tarafdan olumsuz sonuç ve bilgiler çıktığında  algılarınız tamamen  olumsuz oluyor .Bu anlamda internetin tamamen objektif ,gerçeği yansıtan tarafsız bir medya olması gerekirken, malesef günümüz de durum böyle değil. Birileri sizin  firmanızla olumlu özel haberler yaparak firmayı iyide göstere bilir,Kötüde gösterebilir .Özellikle bu konular Tüketici şikayeti konusunda yaşanıyor firmaya şantaj olarak kullanılıyor.İnternet'de yorum yaparken,yazarken hakaret veya firmayı küçük düşüren yazıyı 
IP sorgulamasını  yaparak savcılığa suç duyurusunda buluna bilirsiniz ?

Web site ve haber sitelerinde  bir sanık mahkemede davası sürerken hemen haber yapılabiliyor özellikle o kişi toplumun önünde gelen bir kişi ise bu davadan beraat ettiği zaman veya takipsilikle sonuçlandığı zaman internete bunu haber olarak yapmıyorlar. İnternet yüzünden iş hayatı biten evlilikleri biten yüzlerce insanlarla karşı karşıya geldim .

devamı yarın...
 


 
.
Kaynak : HİTİT TV
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam