Çorum’a bağlı İskilip’teki 2700 yıllık kaya mezarı vandallar tarafından tahrip edildi. Mezarın duvarların sprey boya ile yazı yazıldı.
Hitit uygarlığının merkezi olan Çorum’a bağlı İskilip, binlerce yıldır ayakta kalan tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sekreteri Sabri Çiçekci, Çorum’un İskilip İlçesi’nin, Evliya Çelebi’nin eserlerinde “ilim beldesi” olarak tasvir edildiğini vurguladı. Çiçekci, bölgedeki tarihi eserlere zarar verildiğini belirterek, “M.Ö. 700 yılına ait kaya mezarlıklarına ve süslemelerine zarar veriliyor. Mezarlıkların içine pislikten ve kötü kokudan girilemiyor. Sprey boyalarla yazılan yazılar nedeniyle eserler zarar gördü” diye konuştu.
Dinamitlerle zarar gördü
Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Metin Çakar, Çiçekci’yi teyit ederek, bölgedeki tarihi eserlere yönelik tahribatı şöyle anlattı: “Roma döneminden kalan mezarlar iki sütunlu, aslan figürlü, kare planlıdır. İçlerinde iki ölünün yatırıldığı yerler bulunur. 25 yıldır, tarihi eserlere zarar verenlerle, SİT alanlarını tahrip edenlerle ve kaçak kazı yapanlarla mücadele ediyoruz. Bilirkişi olarak o kadar üzücü olaylarla karşılaşıyoruz ki, sayılarının bu kadar fazla olması dehşet verici. Cahil insanlar işin ucunda para olduğu için kendilerini geliştirdi. Tarihi eser ararken kepçelerle, dinamitlerle çok sayıda eser ve ormanlık araziye zarar veriyorlar. Yakalananlar utanmadan aynı zararı vermeye devam ediyorlar.”
‘Cezalar artırılmalı’
Tarihi eserlere zarar verenlere kimi ülkelerde 12 yıla kadar hapis cezası uygulandığını belirten Metin Çakar, “Türkiye’de 2 yılla yargılanıp 2 ay içeride yatıyorlar ya da bin TL ceza ödeyip çıkıyorlar. Milyonlar bulacağına inanan kişiyi bin TL ceza mı durduracak. Cezaların ağırlaştırılması caydırıcı olacaktır” dedi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Salih Bardakcı ise “İskilip son yıllara kadar bu eserlerin tahrip olmadan günümüze ulaşmasını sağladı. Ancak, son yıllarda tahribat arttı” diye konuştu. Hititolog Özgür Meriç de tarihi eserleri korumak için okul öncesinde ve ilkokullarda çocuklara arkeoloji bilinci verilmesi gerektiğini söyledi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorum FK – Sivasspor maçı
Yaşar Sol Hayatını Kaybetti!..
Yeşilay’dan Hitit TV Net’e Ziyaret!
"Çorum’da Provokatif Paylaşımlara G…
Kırkdilim Tünelleri Trafiğe Açıldı!
Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı Resmi…
"Çorum’da Araç Sayısı 227 Bini Geçt…
Okullarda ve Çevresinde Alınacak Gü…
Dr. Süleyman Basa’dan "Sosyal Medya…
WHATSAPP’ta Okul Saldırısı Paylaşım…
Çorum’a Dev Proje / Teras Bahçe Ge…
Çorum’da İUP Kapsamında 200 Kişiye…
Hasan Karaoğlu Çorum Protokolüne Va…
Kahramanmaraş’ta Okula Silahlı Sald…
Çorum’da Öğretmen Sendikalarından İ…
"Çimento Arazisindeki Arsalar 21 Ni…
“Çorum Dahil 12 İlde Doktorlara FET…
Çorum - Kırkdilim Tünelleri Açılışa…
Hitit TV Net ve Çorum İl Sağlık Müd…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET