Bartın Orman ve Su İşleri Şube Müdürü İlksen Ateşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların nerelerde ve ne şekilde kesilecekleri, ortaya çıkacak atıkların bertarafına ilişkin tedbirlerin alınmaya başlandığını söyledi.
Valilik bünyesinde oluşturulan ve Belediye, Müftülük, İl Sağlık, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık, İl Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri müdürlükleri temsilcilerinin yer aldığı Kurban Hizmetleri Komisyonlarının, uyulacak kuralları ve alınması gereken tedbirleri karara bağladığını ifade eden Ateşoğlu, şöyle konuştu:
"Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca kurban satış ve kesimi, belediyelerin belirleyeceği yerlerde yapılacak. Umuma açık yerlerde, yol, cadde, sokak, kaldırım ve parklarda kesim yapılmayacak. Vatandaşlar, atıkların bertarafı için gerekli tedbirleri almak şartıyla kurbanını bağ veya evinin bahçesinde kesebilecek. Kurban atıklarının çöp varillerine atılmasına, kanalizasyon kanallarına dökülmesine, sokak hayvanlarının yemesi için açıkta bırakılmasına izin verilmeyecek."
Kurallara uymayanlara para cezası
Ateşoğlu, denetimlerde Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili madde ve yönetmelik hükümlerine aykırı davranıldığının tespiti halinde idari para cezası uygulanacağını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda 'hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvan kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır' hükmü yer alıyor. Buna aykırı hareket edenlere hayvan başına 910 lira idari para cezası uygulanacak. Bu kanun uyarınca yürürlüğe konulan Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2 bin 281 lira idari para cezası kesilecek."
Hayvanlara her türlü kötü muamelenin yaptırıma tabi olduğunu vurgulayan Ateşoğlu, kanuna göre, hayvanlara kasıtlı kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç, susuz, aşırı soğuk ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere de 454 lira ceza uygulanacağını aktardı.
Ateşoğlu, kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmanın da yasak olduğuna dikkati çekerek, bu hükme aykırı davrananların da 454 lira para cezası ödeyeceğini dile getirdi.
"Kurbanlıklara merhametli olalım"
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek de kurban kesmenin insanları Allah'a yaklaştıran bir ibadet olduğunu belirterek, "Allah'tan rahmet ve merhamet istiyorsak, bugünlerde almaya başladığımız kurbanlıklara merhametli olmalıyız. Onları aç bırakmamalı, eziyet etmemeli, kötü muamelede bulunmamalıyız. Kesim işlemini de çevreyi kirletmeden, sağlıklı ve hijyenik şartlarda gerçekleştirmeliyiz" ifadesini kullandı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...