Meteorolojiden korkutan kuraklık haritası!

Asayiş haber 3 Aralık 2020 00:07
Videoyu Aç Meteorolojiden korkutan kuraklık haritası!
A
a

Türkiye'nin en fazla yağış alan illerin biri olan Trabzon'da kuraklık alarmı. Edirne, Tekirdağ, Manisa, Amasya, Sinop, Erzincan, Yozgat, Tokat ve Çorum en kurak iller arasında yer aldı...

Meteoroloji Standart Yağış İndeksi'ne göre, Türkiye'nin büyük bölümü olağanüstü kuraklık yaşadığı görülüyor. Kuraklık tarımsal üretimi, gıda güvenliğini doğal yaşamı tehdit ediyor. Özellikle büyükşehirlerde geniş kapsamlı su sıkıntısı yaşanabilir. 

KURAKLIK ALARMI!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kuraklık Haritasına göre, 2017 yılında haritada yeşil gözüken Trabzon son yıllarda yaşanan iklim nedeniyle kuraklığa dönüştürdü. İklimin değişikliği ile şehirlerin belirli noktalarındaki ormanlar alarm veriyor. Ormanların iki temel ihtiyacından biri olan su oranındaki azalma nedeniyle ağaçlar tehdit altında.

Kuraklığın özellikle son yıllarda çok fazla şiddetlendiği görülüyor. Kuraklık sosyal, çevresel ve ekonomik olarak ülkemiz için önemli zararlar vermektedir. Kuraklık, yağışların normal düzeyin altına düştüğünde ortaya çıkıyor ve tarımsal alanların verimliliğini olumsuz etkiliyor. Kuraklık yağış miktarındaki uzun yıllar ortalamaların altında yer aldığı dikkatlerden kaçmıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklık problemini azaltılması ve yönetilmesi için bu yıl 15 havza için kuraklık yönetim planları hazırladı. Gelecek yıl 7 havzada çalışma yapılması ve 2023'e kadar 25 havzada yeni planların tamamlanmasını amaçlanıyor.

3aylik_nyi

BAKAN PAKDEMİRLİ: PROBLEM BEKLEMİYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 27 olduğunu belirtti. Hiç yağış olmaması durumunda bile İstanbul'un yaklaşık 3 aylık suyunun bulunduğunu duyurdu.

Pakdemirli, "Önümüzdeki kış aylarındaki yağışlarla birlikte baraj giriş akımlarındaki artışla birlikte İstanbul'da herhangi bir su problemi yaşanmasını beklemiyoruz" dedi.

EDİRNE'DE SU KESİNTİSİ

Edirne Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde vatandaşlara su kesintisi uyarısında bulunmuştu. Yapılan duyuruda 36 saat boyunca şehir merkezine su verilemeyeceği açıklanmıştı.

İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kuraklık nedeniyle barajların doluluk oranı yüzde 35'e düştüğünü açıkladı. Soyer, "Eğer hiç yağmur yağmazsa İzmir'e su 320 gün kadar yetecek" dedi.

İSTANBUL

Yağmurların az yağdığı İstanbul'da su sağlayan barajların yüzde 72'si boş durumda. Ayrıca, corona virüsü nedeniyle de su tüketiminde artış görüldü.


Kaynak: www.hurhaber.com

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam