Poşetler Manav, şarküteri ve ekmek reyonunda ücretsiz

ÇORUM 27 Aralık 2018 18:41
Videoyu Aç Poşetler Manav, şarküteri ve ekmek reyonunda ücretsiz
A
a

TPF Yönetim Kurulu Başkanı Altunbilek, "Şarküteri, ekmek-unlu mamuller ve manav reyonlarındaki hışır poşetler ücretsiz olacak." dedi.


Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, gazetecilere yaptığı açıklamasında, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla başlayacak uygulamayla plastik poşetlerin ücretli olacağını hatırlatarak, şarküteri, ekmek-unlu mamuller ve manav reyonlarındaki hışır poşetlerin ücretsiz verileceğini belirtti.
 
Marketlerde plastik poşetlerin 1 Ocak'tan itibaren 25 kuruşa satılmasına ilişkin düzenlemenin nasıl uygulanacağını anlatan Altunbilek, sektörün uygulamaya hazır olduğunu ifade ederek, maliyetine fiyatlarla müşterilerine geri dönüşümlü çantalar sunulacağını bildirdi. 
 
AMAÇ POŞET KULLANIMINI ASGARİYE İNDİRMEK
 
Geri dönüşümlü çantalar için çeşitli kampanyaların da düzenleneceğini dile getiren Altunbilek, her marketin kendi mağazasına göre farklı kampanyalar yapabileceğini anlatıp buna şöyle bir örnek verdi: ‘’Bir mağazamız, 50 liralık bir alışverişe 1 bez çanta müşterisine hediye edebilir. Müşterilere cazip gelebilecek kampanyalar uygulanabilir. Burada amaç poşetin 25 kuruşa satılması değil, amaç poşet kullanımını asgariye indirmek. 3-5 poşetin satılması, kâr elde edilmesi mesele değil, poşet yerine bez çantaların kullanılmasını bekliyoruz’’
 
ÇANTALARIN FİYATI 1,5 İLE 3 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
 
Altunbilek, reyonlarda bez ve geri dönüşümlü çantaların satışına başlandığına dikkati çekerek, devamlı kullanılacak bu çantaların fiyatının 1,5 Türk lirası ile 3 Türk lirası arasında değiştiğini aktardı. 
 
ŞARKÜTERİ, EKMEK-UNLU MAMULLER VE MANAV REYONUNDAKİ POŞETLER ÜCRETSİZ
 
Manav reyonundaki poşetlerin durumuna da açıklık getiren Altunbilek, 15 mikronun altındaki incelikteki 'hışır' denilen plastik poşetlerin, şarküteri, ekmek-unlu mamuller ve manav reyonunda kullanılması hâlinde ücretsiz olacağına işaret ederek, onun dışında kullanılması durumunda paralı verileceğini, yani manav reyonundaki poşetlerin bedelsiz olacağını söyledi. 
 
POŞETLERDE BARKOD SİSTEMİ
 
Altunbilek, kese kâğıtlarının ise maliyetinin yüksek olması sebebiyle yoğun olarak kullanılmayacağını vurgulayarak, fakat balık reyonlarında tercih edilebileceğini anımsattı. 25 kuruşa satılacak her poşette barkod da olacağını anımsatan Altunbilek, bu barkodun plastiğin üzerinde baskı olarak yer alacağını, kendilerinin de bu barkodla satılan poşetlere göre devlete ödeme yapacaklarını belirterek, kasadaki çıktısına göre 15 kuruşluk kısmının devlete yatırılacağını, bunun da çevreyi korumak için fona aktarılacağını duyurdu.
 
KAMU SPOTU HAZIRLANDI
 
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Genel Sekreteri Özcan Pektaş, poşetlerin alışveriş noktalarında ücretli satışındaki temel amacın, plastik kullanımının düşürülmesi olduğunu vurgulayarak, bu poşetlerin çevreye verdiği zararların önemli olduğunu, poşetler doğaya atıldığı zaman karada kalmadığını, sular vasıtasıyla denize ulaşıp parçalanarak mikro plastik hâline geldiğini anlattı. Fileler, el çantalarının gündeme geleceğini söyleyen Pektaş, bez poşetin kullandırılmasını özendirmek için kamu spotunun da hazırlandığını bildirdi. 
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam