Siyasete tartışılan isim: Hakan Fidan

Politika 9 Şubat 2015 17:23
Videoyu Aç Siyasete tartışılan isim: Hakan Fidan
A
a

MİT’e beş yıl önce müsteşar yardımcısı olduğu zaman İsrail kıyameti koparmıştı. Hakan Fidan’ın “İran’a yakın bir isim” olduğunu yaydı. “Batı’nın, NATO’nun sırlarını Tahran’a rapor eder” diyerek kara çalmaya kalkıştı. O çevreler Hakan Fidan’ın bir yıl dolmadan müsteşar olacağı biliyordu.

Hakan Fidan ismi önce TİKA Başkanı olarak duyuldu. O dönem TİKA Türkiye’nin dışa açılan yeni penceresi oldu. Ankara’nın “yumuşak eli” TİKA üzerinden her yere ulaştı. Diplomasi alanın dışında topluma nüfuz eden pek çok ilişki o zaman kuruldu.

Oradan Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı’na geldi Hakan Fidan. Başbakan’ın dış dünyadaki muhataplarıyla gündemini belirleyen birim olarak hizmet verdi. Böylece dış temasın en tepe noktasındaki ilişkilere hâkim oldu Hakan Fidan.

Çözüm sürecinin Habur sonrası ikinci girişimi olan Oslo görüşmelerine Başbakan adına o görev sırasında katıldı. Bu devletin gizli bilgilerine nüfuz ettiği ilişkileri kazandırdı kendisine.

O tecrübe ile bir süre sonra görevi devralacağı Emre Taner’e yardımcı olarak gitti MİT’e. Emre Taner’in tecrübesi, çalışma biçimi ve ilişkilerini devraldı. MİT’in patronu oldu.

Emre Taner MİT’te çok iş yaptı. Olayları geriden takip eden bir istihbarat teşkilatı Onun zamanında kendini yeniledi ve ön alan, olayları, gelişmeleri önceden gören bir kurum haline geldi. Kürt ile Türk’ü kucaklaştıracak çözüm süreci için kritik adımları attı ve zemini oluşturdu.

Hakan Fidan o zemin üzerinde yürüdü. MİT anlayış ve yapı olarak yenilendi. Dışa açıldı ve coğrafyamıza yöneldi. Teşkilat-ı Mahsusa’nın var olduğu her yerde bayrak dalgalandırdı. Balkan’dan Kafkas’a, Ortadoğu’dan Afrika’ya, Akdeniz Havzası’ndan AfPak’a, İç Asya’dan Avrupa’nın sinir uçlarına kadar her yere nüfuz ederek var oldu.

Osmanlı Coğrafyası’nda CIA ve MOSSAD’ı devre dışı bıraktı. Ne kadar grup, topluluk, aşiret var ise MİT orada oldu.

Bir şey daha yaptı: Topladığı bilgilere dayalı analizler ile Ankara’nın önüne muhtemel senaryoları koydu. Dış politika bu değerlendirmeler üzerine bina edildi.

Hakan Fidan Beyaz Saray dâhil pek çok kritik görüşmede masaya oturan üçüncü isim oldu.

Türkiye’de bir “Devlet Aklı” var ise onun toplandığı merkez artık MİT.

Ve ilk kez MİT’ten siyasete bir geçiş yaşanıyor Türkiye’de. Bush ve Putin istihbarat örgütlerinden gelip siyasette başarılı olan isimler. Türkiye’de bir ilk yaşanıyor.

Muhalefet tartışıyor; itiraz ediyor.

Hakan Fidan’ın siyasete girmesine karşı çıkan en sürpriz isim “adaylığına sıcak bakmıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.

Bu açıklama herkesi afallattı. “Ne oluyor” diye soruyor insanlar birbirine.

Bir şey olmuyor. Erdoğan sadece görüşünü ifade ediyor.

Türkiye’nin buna alışması gerekiyor. Cumhurbaşkanı ile Başbakan kimi zaman farklı davranabilirler.

Önemli olan farklı düşünmek, bazı konularda karşı karşıya gelmek değil.

Türkiye’yi güçlü kılan şey birlikte yol alabilmektir.

Erdoğan ve Davutoğlu bunu yapıyor.

Ankara siyaseti yeni isimleriyle güç kazanıyor.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam