Tarihi Zirve başlıyor, Erdoğan Obama ve Merkel'le görüşecek

Dünya 8 Temmuz 2016 17:06
Videoyu Aç Tarihi Zirve başlıyor, Erdoğan Obama ve Merkel'le görüşecek
A
a

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, 28 devlet ve hükümet başkanlarının çektirdiği aile fotoğrafının ardından başladı. Zirvede NATO üyesi olmayan Ukrayna'nın Devlet Başkanı Petro Poroşenko da bulunuyor.

NATO zirvesinde aile fotoğrafı çekildi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere zirvenin yapılacağı PGE Naradowy Stadyumu'na geldi.
Zirvede konuşulacak konu başlıkları şöyle;

NATO askerlerinin Rusya'ya karşı Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'da konuşlandırılması,

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması

AWACS'ların sayısının artması

Ukrayna krizi

Karadeniz'in güvenliği

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, 28 devlet ve hükümet başkanlarının çektirdiği aile fotoğrafının ardından başladı. ABD Başkanı olarak son aylarını sürdüren Obama'nın bütün liderlerle tokalaşması dikkat çekti.

NATO ÜYESİ OLMAYAN UKRAYNA DEVLET BAŞKANI POROŞENKO DA ZİRVEDE

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya'nın başkenti Varşova'da başladı.

Polonya'nın ev sahipliğini yaptığı zirveye ABD Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor.

Zirvede NATO üyesi olmayan Ukrayna'nın Devlet Başkanı Petro Poroşenko da bulunuyor. Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'nun Poroşenko'ya eşlik etmesi ise dikkati çekti.
 

Polonya'nın başkenti Varşova'da bugün başlayıp 2 gün sürecek NATO zirvesi yoğun bir gündemle gerçekleşecek. Yapılacak zirvede 5 ana gündem maddesi öne çıkıyor. Bunlar Doğu Avrupa'daki durum, Yakın ve Ortadoğu, ortaklık politikalarının reformu, genişleme sorunu ve müttefiklerin gelecekteki nükleer stratejisi...

28 üye ülkenin, ilk kez Avrupa'nın doğusundaki bir başkentte yapılan zirvede, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlığın yanı sıra başta Rusya olmak üzere Doğu'dan gelen birçok tehdit karşısında Soğuk Savaş'tan bu yana en önemli toplu savunma kararlarını alması bekleniyor.

BÜTÇE VE SİBER SALDIRILAR

Örgütün 27'nci zirvesinde Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'daki tehdidine karşı 2017'den itibaren 6 ila 9 ay içinde Baltık ülkelerine ve Polonya'ya 800 ila bin askerin konuşlandırılması görüşülecek.

Üye ülkelerin de ayrıca askeri harcamalarını 2024'e kadar gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2'sine çıkarmaları müzakere edilecek. Zirvede ayrıca devletlere ve uluslararası gruplara düzenlenen siber saldırılar ele alınacak.

Rusya ve NATO arasında yaklaşık 20 seneden bu yana süren yumuşak hava, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra bozuldu. Rusya batı sınırına asker ve mühümmat yığarken her 2 taraf da askeri manevralara hız veriyor. Nükleer silahsızlanma görüşmeleri duraklarken tank ve füze tedariki üst düzeye ulaştı.

Bazı uzmanlara göre bu durum, fiili bir yeni soğuk savaş...



 
Kaynak : Anadolu Ajansı
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam