TBMM'de Anayasa'da son durum

Asayiş haber 1 Ekim 2016 08:46
Videoyu Aç TBMM'de Anayasa'da son durum
A
a

TBMM bugün törenle açılıyor. Milliyet Gazetesi yazarı Serpil Çevikcan, meclisin açıldığı gün Anayasa'daki son durumu paylaştı.


12 dakika önce
TBMM açılırken Anayasa'da son durum

15 Temmuz’da darbecilerin hedefinde olan TBMM'nin bugün törenle açılacağını hatırlatan Milliyet Gazetesi yazarı Serpil Çevikcan, "1 Ekim’de, bir başka deyişle Anayasa’da belirtilen tarihte Meclis’in açılması sembolik açıdan da tarihi açıdan da değerli. Görülüyor ki bu dönem yapılacak çalışmalar, bu değeri daha da önemli ve anlamlı kılacak" dedi.

Bugünkü yazısında dönemin en öneml başlıklardan birinin anayasa olacağını söyleyen Çevikcan, "15 Temmuz’dan sonra bir araya gelen Ak Parti, CHP ve MHP temsilcileri, mini bir anayasa paketi üzerinde çalıştı. AK Parti’den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP’den Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan üçlü komisyon, çalışmalarına 23 Eylül’de nokta koydu" dedi.

Komisyonun yedi madde üzerinde mutabakata vardığını hatırlatan Çevikcan, "Kritik değişiklikler var. Bu taslak, parti yetkili kurulları ve liderlerin onayına gönderildi. Taslakla Anayasa’nın 9, 118 ve 138. maddelerinde değişiklik yapılması öngörülüyor" dedi.

Bu maddelerdeki değişiklikle askeri yargı sonlanacağını ve Anayasa’da yer bulamayacağını söyleyen Çevikcan, "Askeri yargı kapsamındaki davalar da sivil yargıya devredilecek. Askeri yargı ve askeri yüksek yargının kalkmasıyla askeri-sivil yargı ayrımı hem ilk derece hem de yüksek yargı düzeyinde kaldırılmış olacak. Ancak askeri disiplin mahkemeleri kalacak" dedi.

"Yargı bağımsızlığı" ile ilgili maddelere "yargının tarafsızlığı" ifadesinin de ekleneceğinin bilgisini veren Çevikcan, "Önemli bir değişiklik de 138. maddenin 3. fıkrasında yapılacak. Maddenin, 'Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz' hükmünü içeren fıkrası, Meclis’in bu konudaki denetim yasağını esnetecek biçimde düzenlenecek" dedi.

Öte yandan Çevikcan, MGK’yı düzenleyen 118. maddede yapılacak değişiklikle de Jandarma Genel Komutanı'nın MGK’dan çıkarılacağını söyledi.

HSYK KRİZİ AŞILAMADI

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi konusunda partilerin uzlaşamadığını hatırlatan Çevikcan, "Oysa, 24. dönemde kurulan Uzlaşma Komisyonu’nda partiler arasında bu konuda uzlaşma sağlanmıştı. Komisyon, o dönemin aksine HSYK’nın tek kurul olarak çalışması konusunda anlaştı, ancak üye seçim yöntemi nedeniyle istenilen sonuç çıkmadı"dedi.

Öte yandan Çevikcan, önümüzdeki hafta bir liderler buluşması gerçekleşebileceğini iddia etti.

Kaynak : Haber10.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam