TSO Savunma Sanayinden Pay Almak İstiyor

Ekonomi 20 Mart 2013 21:56
A
a

Çorumlu 28 sanayici, TSO tarafından organize edilen gezi programıyla Ankara'ya giderek, savunma sektörünün lideri durumundaki 4 firmayı ziyaret etti.

Savunma sanayi konusunda istek ve heyecan taşıyan Çorum sanayisinin, bu ziyaretle birlikte attığı adımlar, Çorum kamuoyu tarafından da ilgi ve heyecanla takip ediliyor.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Çorum ziyaretinde bulunduğu davet üzerine gerçekleştirilen savunma sanayi gezisine; Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ve bazı yönetim kurulu üyeleri ile Hitit Üniversitesi, ABİGEM, TSE ve savunma sanayine yönelik üretim yapan sanayiciler katıldı.

 

Sektörün liderleri ziyaret edildi

 

Çorum heyeti, 14-15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen savunma sanayi gezisinde sırasıyla TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., ASELSAN ve ROKETSAN'ı ziyaret etti.

 

28 kişilik Çorum heyeti, iki gün boyunca ziyaret ettikleri savunma sanayi tesislerinde üretim alanlarını inceledikten sonra tesis yetkilileri ile toplantılar yaparak savunma sanayine dayalı üretime nasıl adım atılabileceği, yardımcı sanayi tesisi olabilmek için ne gibi şartların taşınması gerektiği, Türk savunma sanayisinin dünyadaki konumu gibi konularda bilgiler aldı.

 

Yardımcı sanayi kuruluş sözleşmesi şartları masaya yatırıldı

 

Ziyaret edilen tesislerin yetkilileri, kendi bünyelerinde üretme imkanları olduğu halde yan sanayi unsurunu geliştirme ve özellikle Anadolu'ya yayma politikalarını benimsediklerinden dolayı, şartları tutan üretici firmalarla yardımcı sanayi sözleşmesi imzalayarak ortak çalışmaya başladıklarını vurguladı.  Bu amaçla kendi bünyelerinde yardımcı sanayi araştırma birimleri de kurduklarını ifade eden yetkililer, savunma sanayine yönelik üretim yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının kayıtlarını aldıklarını ve belli kriterlere göre değerlendirerek, kriterlere uygun olanlarla üretim alanlarına göre iş gönderdiklerini aktardı.

 

Yetkililer ayrıca, yardımcı sanayi kuruluşlarına yaptırdıkları iş oranını birkaç yıl içerisinde 8-10 katına yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

 

Milletvekilleri ile değerlendirme toplantısı

 

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizasyonu ile Ankara'ya giden sanayiciler, ilk günkü gezinin ardından akşam yemeğinde Çorum Milletvekilleri ile bir araya gelmişlerdir. Akşam yemeğine TBMM İdari Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekilleri Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım ile CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse katıldı.

 

Yemekte sanayiciler, savunma sanayine yönelik neler yapabileceklerini değerlendirirken, milletvekilleri de gerek savunma sanayi tesisleri, gerekse bürokratik kuruluşlarla sanayiciler arasında bir köprü oluşturarak karşılıklı iş birliği sağlayabileceklerini ifade etti.

 

'Çorum'un sektörden pay alması en büyük hedefimiz'

 

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Hükümetin Başkent Ankara'yı savunma sanayinin merkezi yapmak için bir takım çalışmalar başlatmasını ardından, Ankara'ya yakın olan ve makine sanayisi en gelişmiş il konumundaki Çorum'un, savunma sanayinden pay almayı en büyük hedeflerinden bir tanesi olarak belirlediklerini söyledi. Çorum'un savunma sanayine yönelik üretim yapabilmesi için girişimlerde bulunulması ve bu alanda gerçekleştirilecek çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla TSO öncülüğünde birçok girişimde bulunulduğunu belirten Başaranhıncal, son olarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın bizzat Çorum'a gelerek savunma sanayine yönelik üretim yapan tesisleri gezdiğini ve daha sonra Çorum'dan bir heyeti savunma sanayi tesislerini incelemek üzere Ankara'ya davet ettiğini hatırlattı.

 

'Savunma sanayisinin yeni politikaları ilimiz için önemli bir fırsat'

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın daveti üzerine 14-15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen gezinin, Çorum sanayicilerine yeni ufuklar kazandırdığını belirten TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, "Bu gezi sayesinde savunma sanayine yönelik üretim yapan tesisleri ve üretim şekillerini yerinde ve somut bir şekilde görmüş olduk. Gezi kapsamında düzenlediğimiz toplantılarda da sanayicilerimiz, savunma sanayine yönelik üretime nereden başlayabilecekleri, nasıl yardımcı sanayi kuruluşu haline gelebilecekleri, sektörün genel yapısı ve dünyadaki savunma sanayi sektörü hakkında bilgiler edinmişlerdir. Yaptığımız toplantılarda bizlere, büyüklükleri 500 bin metrekareyi bulan tesislerin artık daha fazla büyümesinin istenmediğini, bu nedenle yardımcı sanayi üretimine ağırlık vermeye başladıklarını söylemişlerdir. Savunma sanayi tesislerinin bu politikaları, başta ilimiz olmak üzere Anadolu'daki bütün sanayiciler için iyi bir fırsattır. İlimiz sanayicilerinin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum" dedi.


Kaynak : Hakimiyet
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam