20 ÜLKEDEN 200 BİN ASKER
Ortadoğu'da gerek katılan asker sayısı gerekse tatbikat bölgesinin genişliği açısından bugüne kadar düzenlenen en büyük askeri tatbikat olarak nitelenen tatbikatta, “İslam Ordusu" birlikleri geleneksel harekattan düşük yoğunluklu harekata geçiş manevraları gerçekleştirecek. 20 ülkeden 200 bine yakın askerinyanı sıra, 100 savaş uçağı ve yüzlerce kara savaş aracının da katıldığı tatbikat aynı zamanda, İran'a ve Suriye'deki rejimi destekleyen ülkelere bir mesaj niteliği taşıyor.
TÜRKİYE KATILMADI, 2 SUBAY GÖNDERDİ
Bölge tarihinde şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük askeri tatbikat" olarak nitelendirilen ve 3 hafta sürecek tatbikata Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Bahreyn, Senegal, Sudan, Kuveyt, Maldivler, Fas, Pakistan, Çad, Tunus, Komorlar, Cibuti, Umman Sultanlığı, Katar, Malezya, Mısır, Moritanya, Mauritius'un yanı sıra El-Cezire Kalkanı Gücü katılıyor. Türkiye ise tatbikata katılmadı sadece gözlemci olarak iki subay gönderdi.
******************************************************************************************************************
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’da Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlanmasına ilişkin olarak halihazırda bir anlaşma metni üzerinde çalışmaların sürmekte olduğunu belirtti.
Türkiye'ye asker gönderiyor!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’da Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlanmasına ilişkin olarak halihazırda bir anlaşma metni üzerinde çalışmaların sürmekte olduğunu belirterek, “Anlaşmanın uygulanması kapsamında Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel gönderilmesi mümkündür” dedi.
2014’TE İMZALANAN ANLAŞMAYA İŞARET ETTİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı, 19 Aralık 2014 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması” ile askeri eğitim, savunma sanayii, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvet konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi maksadıyla gerekli usul ve esasların tespit edildiğini söyledi.
Genel olarak Ortadoğu bölgesi, özelde ise Körfez bölgesinin halihazırda ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı, “Başta PKK, DEAŞ ve El Kaide olmak üzere tüm bölgede terör örgütleri bölge istikrarına büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu tür istikrarsızlık unsurları, ülkemiz ve Körfez ülkeleri için ortak bir güvenlik tehdidi teşkil etmektedir. Ülkemiz Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir perspektiften bakmaktadır. Bu stratejik bakışın doğal bir sonucu da bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarına destek verilmesidir” dedi.
Anlaşmaya işaret eden Dışişleri Bakanı, “Söz konusu anlaşma ülkemize, esasen tarihsel olarak ilintili ve etkin olduğu dünyanın hassas ve kırılgan bu coğrafi bölgesinde stratejik bir zemin kazandırabilecektir” dedi.
“ANLAŞMANIN UYGULANMASI KAPSAMINDA KATAR’IN DA TABİATIYLA ÜLKEMİZE ASKERİ PERSONEL GÖNDERMESİ MÜMKÜNDÜR”
Bu anlaşmayla ayrıca, savunma sanayi ve askeri eğitim konularındaki işbirliği fırsatlarının derinleştirilmesinin de öngörüldüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu şöyle dedi:
“Anlaşma Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiğinde konuşlandırılmasına imkan tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırılmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. Katar’da Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlanmasına ilişkin olarak halihazırda bir anlaşma metni üzerinde çalışmalar sürmektedir.
Anlaşmanın uygulanması kapsamında Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür. Suudi Arabistan’ın girişimiyle oluşturulması kararlaştırılan teröre karşı İslam ittifakı esasen Katar’la yapılan askeri anlaşmadan yaklaşık bir yıl sonra gündeme gelmiş olup ikisi arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.”
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorum FK – Sivasspor maçı
Yaşar Sol Hayatını Kaybetti!..
Yeşilay’dan Hitit TV Net’e Ziyaret!
"Çorum’da Provokatif Paylaşımlara G…
Kırkdilim Tünelleri Trafiğe Açıldı!
Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı Resmi…
"Çorum’da Araç Sayısı 227 Bini Geçt…
Okullarda ve Çevresinde Alınacak Gü…
Dr. Süleyman Basa’dan "Sosyal Medya…
WHATSAPP’ta Okul Saldırısı Paylaşım…
Çorum’a Dev Proje / Teras Bahçe Ge…
Çorum’da İUP Kapsamında 200 Kişiye…
Hasan Karaoğlu Çorum Protokolüne Va…
Kahramanmaraş’ta Okula Silahlı Sald…
Çorum’da Öğretmen Sendikalarından İ…
"Çimento Arazisindeki Arsalar 21 Ni…
“Çorum Dahil 12 İlde Doktorlara FET…
Çorum - Kırkdilim Tünelleri Açılışa…
Hitit TV Net ve Çorum İl Sağlık Müd…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET