Yeni yasa tasarısını içerisinde neler var ?

Yaşam 12 Mayıs 2014 19:08
Videoyu Aç Yeni yasa tasarısını içerisinde neler var ?
A
a

Hükümet'in Meclis'e sunduğu yasa tasarısında kadına ve çocuğa karşı işlenen cinsel suçtan uyuşturucuya, sulh-asliye mahkemelerinin arasındaki farkın kaldırılmasından Yargıtay'daki değişikliklere kadar pek çok maddeyi içeriyor.

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel suçlara ağır yaptırımlar getiren yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. Son dönemde artan kadına ve çocuğa şiddet olayları sonrası hükümet düğmeye bastı. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 72 maddeden oluşan yasa tasarısına göre kadın ve çocuğa şiddet cezaları ağırlaştırılıyor. Ayrıca Sulh ve Asliye Ceza mahkemeleri ayrımı ortadan kalkarken uyuşturucu imalatını yapanlara da ağır cezalar geliyor. Ayrıca Yargıtay’ın yapısına dair pek çok değişikliği de içeriyor .

CİNSEL SUÇLARIN CEZASI İKİ KATINA ÇIKIYOR

“Cinsel Dokunulmazlığa Karşı İşlenen Suçlara İlişkin Düzenlemeler” başlığı altındaki düzenlemelere cinsel taciz suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artıyor. Buna göre çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl hapis cezası yatacak. 15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılıyor. Ensest ilişkinin cezası ise 6 yıldan 15 yıla kadar çıkıyor. Bu yasal düzenlemeyle özellikle çocuklara karşı işlenecek cinsel suçların önlenmesi amaçlıyor.

SUÇLULARA TIBBİ TEDAVİ GELİYOR

Yasaya göre cinsel taciz suçu işlediği sabit olanlara tıbbi tedaviyi öngörüyor. Ayrıca mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmemek, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmamak gibi önlemleri de içeriyor.

SULH-ASLİYE AYRIMI KALKIYOR

Yasa tasarısına göre Sulh ve Asliye Ceza mahkemeleri ayrımı ortadan kalkıyor. Yerine sulh ceza hâkimlikleri kuruluyor. Tasarıya göre bu hâkimlikler yargılama faaliyeti yapmayacak. Bu ayrımın kalkmasıyla sulh-asliye ceza mahkemeleri arasında adaletsiz bir iş dağılımının engellenmesi amaçlanıyor. Bu ayrımın yapılma gerekçesi ise şöyle: “Hâkimler, diğer işlerine ilaveten gelen koruma tedbiri talepleriyle ilgili yeterli zamanı ayıramamakta, bu talepleri gerektiği ölçüde hassas ve dikkatli inceleyememektedir. Koruma tedbirleri hakkında yetersiz gerekçeyle isabetsiz kararlar verilebilmektedir. Sulh-asliye ceza mahkemeleri arasındaki görevsizlik kararları nedeniyle yargılama süreci uzamaktadır. Soruşturma aşamasında tutuklamaya karar veren hâkim, ileride yargılamayı kendisinin yapması ihtimaline binaen ihsas-ı rey endişesiyle yeterli gerekçe yazmamaktadır. Hakimler arasında hiyerarşik bir farklılık algısına neden olmaktadır”

UYUŞTURUCUYU İMAL EDENE 30 YIL HAPİS

Yasa tasarısının “Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddelere İlişkin Düzenlemeler”e ilişkin başlıkta uyuşturucu kullananların tedavisine yönelik sıkı kurallar getirilirken, uyuşturucu imal eden ve pazarlayanlara 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Kenevir ekimi suçunun cezası 5 yıldan 12 yıla kadar çıkarılıyor. Ayrıca bu suçu işleyenler artık ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak. Uyuşturucu ve uyarıcı madde satma suçunun cezası 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası iken 10 yıldan 20 yıla çıkıyor. Ayrıca uyuşturucu ve uyarıcı maddenin çocuğa verilmesi veya satılması durumunda hapis cezası 15 yıldan az olmaması öngörülüyor.

UYUŞTURUCUYA ÖZENDİRENLER YANDI

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis iken, 5 yıldan 10 yıla çıkıyor. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis iken, 2 yıldan 5 yıla çıkartılmaktadır.

DENETİMLİ SERBESTLİK BİR KEREYE MAHSUS VERİLECEK

“Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanan Kişilere İlişkin Düzenlemeler” başlığında ise uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında defalarca denetimli serbestlik kararı verilmesinin önüne geçiliyor. 5 yıl içinde kişinin yeniden uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanması durumunda kamu davası açılacak.

HIRSIZLAR YANDI!

“Hırsızlık Suçuna İlişkin Düzenlemeler” başlığında ise hırsızlık suçunun cezaları yarı oranında arttırılıyor. Konuttan hırsızlığın cezası 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Ayrıca kapkaç dahil hırsızlıklarda hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Gece vakti yapılan hırsızlığın cezası yarı oaranında arttırılıyor.

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI BİR DEFAYA MAHSUS UYGULANACAK

“Yapılan Diğer Bazı Düzenlemeler” başlığında ise artık hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir defaya mahsus verilecek. Yargılama giderlerinin tek başına temyiz nedeni olmayacak.

BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ AZALTILACAK

Yasaya göre bölge idare mahkemelerinin sayısı yeni sisteme göre azaltılacak. 25 ilde bölge idare mahkemeleri yapılan düzenlemeyle ihtiyaca göre belirlenecek sayıda bölge idare mahkemesi kurulacaktır. Bölge idare mahkemeleri “daireler”den oluşacak. İstinaf incelemesi yapacak bölge idare mahkemelerinde en az bir idare ve bir vergi dairesi bulunacaktır. Daireler, bir başkan ve iki üye ile toplanıp oy çokluğuyla karar verecektir.

YARGITAY’DA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER İÇERİYOR

“Yargıtaydaki Dairelerin Ceza veya Hukuk Dairesi Niteliği” başlığıyla Yargıtay’daki dairelerle ilgili pek çok değişikliğe gidildi. Yargıtay’da hukuk ve ceza dairesi ayrımının kanunla belirlenmesinden vazgeçiliyor. Dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından belirlenecek. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun üye sayısı artacak. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun üye sayısı 8 den 12 ye çıkacak. Yargıtay Genel Sekreteri, yönetim işlerinde Yargıtay Birinci Başkanının yardımcısıdır. Mevcut durumda Genel Sekreter seçilebilmek için kıdem şartı aranmayacak. Yapılan düzenlemeyle Genel Sekreter seçilebilmek için Yargıtay’da 5 yıllık kıdem şartı getiriliyor. Yargıtay’da genel sekreter yardımcısı seçilebilmek için birinci sınıf olmak şartı aranacak.

YARGITAY ÜYELERİNİN KIDEM SÜRELERİ ARTIYOR

Yasaya göre Yargıtay’daki önemli unvanlar için gereken kıdem süresi arttırılıyor. Yapılan düzenlemeyle Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 10 yıla, Yargıtay C.Başsavcısı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 5 yıla, Yargıtay Başkanvekili ve C.Başsavcıvekili seçilebilmek için gereken 3 yıllık süre 5 yıla çıkarılıyor.

ARTIK ÇOĞULCU ADAY LİSTESİ YOK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adayı belirlemek için yapılacak seçimlerde her üye tek adaya oy verecek. Yapılan düzenlemeyle bu belirleme sırasında tüm Yargıtay üyelerinin ancak bir adaya oy vermeleri sağlanıyor. Böylece çoğulcu bir aday listesinin Cumhurbaşkanı önüne gitmesi sağlanmaktadır.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam