Yıllık Kira artış oranı belli oldu

ÇORUM 3 Temmuz 2019 10:18
Videoyu Aç Yıllık Kira artış oranı belli oldu
A
a

Son Dakika Haberi: Haziran ayının enflasyon rakamlarının açıklanmasını milyonlarca kiracı büyük bir merakla bekliyordu.Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı. Haziran ayı TÜİK TEFE TÜFE enflasyon oranları oldukça merak ediliyordu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,03 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,03, bir önceki yılın Aralık ayına..


Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı. Haziran ayı TÜİK TEFE TÜFE enflasyon oranları oldukça merak ediliyordu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,03 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,88 artış gerçekleşti.

Enflasyon rakamları açıklandı şimdi memur ve emekli zam oranları ve kira artış ücretleri de belirlenmiş olacak. Haziran ayı enflasyonu ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,02 düşeceğini bekliyor. Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıdır. Fakat mal ve hizmetlerin fiyatları zaman içinde artabilir veya azalabilir.

2019 yılında yapılan yasal değişim ile beraber kira artış oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı. Bu anlamda kiracılara büyük bir kolaylık sağlanmış oldu ve yüksek enflasyon rakamları altında ezilmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır?

Açıklanan Haziran 2019 kira zam oranı ev sahiplerinin kiraya yapabileceği maksimum zam oranı olarak uygulanmakta olup ev sahibi ile kiracı bu oranın altında bir rakama anlaşma hakkına da sahiptir. Burada önemli olan kira sözleşmesi ile belirlenen rakam varsa bu rakamın uygulanacağı, bu rakam yoksa yani kira sözleşmesinde kira artış oranı yani yıllık kira zam oranı belirlenmediyse bu durumda TÜİK 12 aylık TÜFE ortalamasını aşmayacak bir rakam olarak belirlenmektedir.

Açıklanan Haziran 2019 kira zam oranı ev sahiplerinin kiraya yapabileceği maksimum zam oranı olarak uygulanmakta olup ev sahibi ile kiracı bu oranın altında bir rakama anlaşma hakkına da sahiptir. Burada önemli olan kira sözleşmesi ile belirlenen rakam varsa bu rakamın uygulanacağı, bu rakam yoksa yani kira sözleşmesinde kira artış oranı yani yıllık kira zam oranı belirlenmediyse bu durumda TÜİK 12 aylık TÜFE ortalamasını aşmayacak bir rakam olarak belirlenmektedir.

 

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TÜFE Haziran 2019 Kira Artış Oranı: % 19,91

Haziran Ayı Kira Artış Oranı Tutarı: 199,10Lira

Haziran Ayı Kira Artış Oranı Dahil Yeni Zamlı Kira Tutarı: 1.199,10 Lira

Haziran 2019 Kira Artışı Zammı Hesaplama Örnekleri

Kirası 500 TL Olanlar İçin Zam Tutarı 99.55 Lira

Kirası 750 TL Olanlar İçin Zam Tutarı 149,32Lira

Kirası 1.000 TL Olanlar İçin Zam Tutarı 199,10 Lira

Kirası 1.100 TL Olanlar İçin Zam Tutarı 219,01Lira

Kirası 1.250 TL Olanlar İçin Zam Tutarı 248,88 Lira

Kirası 1.500 TL Olanlar İçin Zam Tutarı 298,65 Lira

KİRACILAR DİKKAT!

Kira artışlarında ÜFE yerine TÜFE'nin dikkate alınmasıyla, ev kiralarında yapılabilecek azami zam oranı da düşüyor. Daha önce kira artışlarında dikkate alınan Yİ-ÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.12 oranında artarken, TÜFE'deki artış ise yüzde 19.39 olarak gerçekleşti. Kirasını artıracak olanların, aradaki 10 puandan fazla farka dikkat ederek, kira sözleşmelerine TÜFE üzerinden zam yapması gerekiyor.

TAVAN NE OLUR?

Belirlenen 19.39'luk oran, kira artışlarında tavan niteliğinde. Evsahipleri, kiracılarıyla bu oranın altında bir zamla da anlaşabiliyor. Ancak mayıs ayı itibarıyla sözleşme yenileyecekler için bu oranın üzerinde bir kira artışı yasal değil. Bu ay itibarıyla kiralarına zam yapacak olanlar, 19.39'nun üzerinde bir kira zammı talebine karşı dava açabilir. Kira sözleşmesi devam edenler ise sözleşmenin yenileneceği tarih itibarıyla açıklanan TÜFE üzerinden kiralarına yapılacak azami zammı belirleyecek.

KDK, kira yardımı alamayan vatandaş için devreye girdi

Kamu Denetçiliği Kurumu, yıkılma riski bulunan evini boşaltan ve kira yardımı talebi belediye tarafından reddedilen vatandaş için devreye girdi. Ombudsmana başvuran vatandaşın talebinin mevzuata uygun olduğu ilgili kuruma bildirilerek, kira yardımı verilmesi gerektiği ifade edildi.Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), yıkılma riski nedeniyle evini boşaltarak kiraya çıkan vatandaşın "kira yardımı" talebi konusunda devreye girerek mağduriyetinin giderilmesini sağladı.

KDK'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Bağcılar'da bir vatandaş, evinin yıkılma riski olduğu için kiraya çıktı ancak Kentsel Dönüşüm Projesi öncesinde evini boşalttığı için kira yardımı talebi belediye tarafından reddedildi.

Vatandaş, kira yardımı alamadığı için mağduriyet yaşadığını iddia ederek ombudsmana başvurdu.

Başvurunun KDK tarafından incelenmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bağcılar Belediyesinden bilgi ve belge talep edildi. KDK, vatandaşın talebinin mevzuata uygun olduğunu, hakkaniyetli bir idare için kira yardımının verilmesi gerektiğini ifade etti.

Belediye yetkilileriyle görüşmeler neticesinde vatandaş, kira yardımı konusunda yeni başvuru yaptı ve idare de başvuruyu kabul etti.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam