Tarım Haberi: Elvan Şimşek yazdı... | Çorum’da tarımın kalbi bu yıl don olaylarıyla sarsıldı.Zirai don olayından etkilenen 65 ilde, 16 ürün için destekleme ödemesi yapılacak.
Köşe Yazısı
🖋 Elvan Şimşek – Hitit TV Net Genel Yayın Yönetmeni
📅 14 Eylül 2025
Don Vurdu, Devlet Sahip Çıktı Çiftçiye Umut, Toprağa Nefes
Çorum’da tarımın kalbi bu yıl don olaylarıyla sarsıldı. Baharın umutla beklenen ilk günlerinde, binlerce üreticinin emeği bir gecede buz tuttu. Ceviz, badem, elma ve erik bahçeleri sessizce beyaza bürünürken, çiftçinin yüreği de dondu.
Ancak bu kez yalnız değillerdi...
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, TARSİM sigortalı üreticilere milyonlarca liralık ödeme yapılması kararlaştırıldı. Çorum özelinde 25 milyon TL’lik hasar tespiti yapılırken, bunun 21,5 milyon TL’si çiftçilerin hesaplarına yatırıldı. Bu, sadece bir ödeme değil; devletin üreticiye verdiği değerin, toprağa duyduğu saygının bir göstergesidir.
Bugün bu satırları yazarken, bir gazeteci olarak değil; bu topraklarda doğmuş, bu şehirde büyümüş biri olarak sesleniyorum: Tarım sadece bir sektör değil, bu ülkenin geleceğidir. Çiftçiye sahip çıkmak, vatana sahip çıkmaktır.
Bu desteklerin sürdürülebilir olması, sigortasız üreticilerin de kapsama alınması ve yerel yönetimlerin daha etkin rol üstlenmesi şart.
TOPRAK DONA BİLİR AMA UMUT DONMAZ!
2025 yılı başında yaşanan zirai don olayı, Türkiye genelinde 65 ili etkiledi ve Çorum da bu iller arasında yer aldı. Özellikle badem, ceviz, elma ve erik üretimi yapan yaklaşık 4.550 üretici, don olayından ciddi şekilde etkilendi... RESMİ GAZETE KARARI VE ÖDEMELER
- Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı ve zarar gören çiftçilere destek ödemesi yapılması resmileşti.
- TARSİM sigorta poliçesi olan üreticilere toplamda 23 milyar TL ödeme yapılması planlandı; bunun 7 milyar TL’si halihazırda ödendi.
- Çorum özelinde, 25 milyon TL’lik hasar tespit edildi ve bunun 21,5 milyon TL’si çiftçilerin hesaplarına yatırıldı.
- Sigorta poliçesi olmayan ama Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler için de ödeme süreci başlatılacak.
Bu karar, hem tarımsal üretimin sürdürülebilirliği hem de çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi açısından oldukça önemli bir adım.
Bu desteklerin sürdürülebilir olması, sigortasız üreticilerin de kapsama alınması ve yerel yönetimlerin daha etkin rol üstlenmesi şart. Hitit TV Net olarak, bu sürecin takipçisi olacağız.