Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camisi'nde kıldığı cuma namazı ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşı çalışmalarının hatırlatılması ve "Siz aşı yaptıracak mısınız?" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:
"Çin'in dışında Rusya ile görüşmeler var. Bu konuyla ilgili benim de aşı olma konusunda herhangi bir sıkıntım söz konusu değil. Sağlığın söz konusu olduğu yerde sağlığımızı korumak için ne gerekiyorsa yapmak durumundayız. Hele Kovid noktasında tüm vatandaşlarımıza örnek olma noktasında böyle bir adım atmamız gerekiyor. Temennimiz vatandaşlarımızı bu beladan kurtarmak."
Erdoğan, açıklamalarında Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a da eleştiriler yöneltti.
"Macron Fransa'nın başına beladır. Fransa çok tehlikeli dönemi yaşıyor. Sarı Yelekliler'den kurtulamayacak, bu Sarı Yelekliler daha sonra Kırmızı Yeleklilere dönüşebilir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Değerli kardeşim Aliyev'in Fransızlara bir tavsiyesi oldu biliyorsunuz. 'Ermenileri bu kadar seviyorlarsa Marsilya'yı Ermenilere versinler' dedi. Aynı tavsiyede ben de bulunuyorum. Çok seviyorlarsa Marsilya'yı Ermenilere versinler."
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin aşısıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Bakan Koca, Çin aşısının tercih edilmesinin nedenini, "İnaktif yöntemle üretildi. Bu yöntemi kullanması nedeniyle fazla tercih edilmesi gereken aşıdır. Üretildiği ülkeye odaklanmak yanlış, yönteme odaklanmak gerekiyor. Ben diyorum ki bu yöntem, en eski yöntemdir. Yıllardır bu yönteme dayalı aşılar üretildi. Uzun vadede test edilmiştir. Bir yan tesiri yoktur" sözleriyle açıkladı.
Koca, "Çin aşısı, Alman aşısı, İngiliz aşısı, Amerikan aşısı... Konuyu böyle ele alamayız. Öncelikle ele almamız gereken husus, aşının hangi yöntemle üretildiği hususudur. Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler" diye konuştu.
Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:
"İki yöntem var. Birincisi: İnaktif virüs aşıları... İkincisi: mRNA yöntemiyle üretilen aşılar...
İnaktif yöntemle üretilen aşılar daha güvenilirdir. Tarihte bilinen en iyi yöntem bu. Bunun uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşıları, kısa vadede iyi sonuç verdi. Ama orta ve uzun vadede nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz. Çin aşısı İnaktif yöntemle üretildi. Bu yöntemi kullanması nedeniyle daha fazla tercih edilmesi gereken aşıdır. Üretildiği ülkeye odaklanmak yanlış, yönteme odaklanmak lazım. Ben diyorum ki bu yöntem, en eski yöntemdir. Yıllardır bu yönteme dayalı olarak aşılar üretildi. Uzun vadede test edilmiştir. Bir yan tesiri yoktur.
İnaktif aşılar, kolay üretilebilir aşılar değil. Maliyeti çok yüksektir. O nedenle diğer yöntem daha fazla tercih edilen yöntem oldu.
Çin'le yaptığımız anlaşma 50 milyon. Bunun üzerini diğer yöntemle üretilen aşılarla tamamlamak durumundayız. Ama şu gerçeği de unutmayalım. Diğer aşıların uzun vadede ne tür etkiler geliştirebileceğini bilmiyoruz.
Aşıda mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi yöntem olduğunu vatandaşımıza anlatacağız.
Aşıyla ilgili onay süreçleri bittikten sonra bir hastaneye gideceğim ve kamuoyunun huzurunda aşıyı yaptıracağım. Ardından da hastanede bulunan bütün sağlık çalışanlarımız aşılarını yaptıracaklar."
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...