CHP-İYİ Parti-IMF toplantısında ne görüşüldü?

Asayiş haber 24 Eylül 2019 10:07
Videoyu Aç CHP-İYİ Parti-IMF toplantısında ne görüşüldü?
A
a

İYİ Parti Milletvekili ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF heyeti ile yaptıkları toplantının gizli olmadığını, heyetin kendilerini davet ettiğini ve toplantıda Türk Lirası’nın durumunun gündeme geldiğini iddia etti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptığı görüşmeye yönelik eleştiriler sürerken Merkez Bankası’nın eski başkanı Durmuş Yılmaz, 21 Eylül’de Ankara Hilton Oteli’nde gerçekleşen toplantının detaylarını Independent Türkçe'ye açıkladı.

Görüşmenin prosedüre uygun ve gizli olmadığını aktaran Yılmaz, görüşme talebinin IMF heyetinden geldiğini söyledi. Türkiye’nin “Dördüncü Madde Konsültasyonu” çerçevesinde IMF’yi davet ettiğini hatırlatan Durmuş Yılmaz, 12 Eylül’de Türkiye’ye gelen heyetin ziyareti hakkında şunları anlattı: Türkiye’deki ekonominin genel durumunu tespit edip diğer 186 üye ülkesiyle paylaşmak üzere yapılan bir ziyaret bu. Bunu yaparken önce ülkenin ekonomi politikasından sorumlu resmi makamlarla ve hükümetle görüşüyorlar.

Arkasından Türkiye’deki sivil toplum örgütleriyle, sermayenin temsilcileriyle ve diğer ilgililerle bir görüşme yapıyorlar. Muhalefet olarak bizimle de görüşmek istediler. Dolayısıyla teklif onlardan geldi. Biz gizli bir toplantıya gitmedik. Bizim adımız, sanımız, kurumumuz belli. Bize sorulan soruları kendi perspektifimizden namuslu dürüst şekilde yanıt verdik. Kendilerinden ekonominin genel bir değerlendirmesini istediklerini aktaran Yılmaz, “ Ben kendi açımdan bu değerlendirmeyi yaptım.

Bu değerlendirme de şu zamana kadar gerek parlamentoda kanun teklif tasarıları görüşülürken, gerek bütçe görüşmelerinde, gerek sosyal medyada, televizyonda vs. yaptığım, kamuoyunca bilinen görüşlerimi tekrar ettim” ifadelerini kullandı. Toplantıda ne konuşuldu? Yılmaz ve Öztrak’ın ekonomi hakkındaki genel değerlendirmesinin yanı sıra bazı spesifik soruların olduğunu da aktaran İYİ Parti Ankara Milletvekili, bunlardan birkaçını şöyle anlattı: 'Faiz indirimine rağmen Türk Lirası neden bu kadar istikrarsız?' sorusu soruldu. Ardından ‘İçinde bulunduğunuz durumdan çıkmak için önerileriniz var mı?’ denildi. Bizim söylediklerimiz üzerine yorum yapmadılar. Sadece dinlediler ve not aldılar. Gerçek rakamları bilmediğimiz için bizim somut öneri sunmamız doğru değil. 'Kamu çalışanlarına ilk yıl için yüzde 4+4, ikinci yıl için yüzde 3+3 zam yapıldı. İç talebin canlanabilmesi için bunun daha yüksek olması lazım. Merkezi hükümet borcunun milli gelire oranına baktığımızda yüzde 32 civarında. Dolayısıyla burada bir mâli alan var. Ama biz kamu-özel işbirliğinden, yap-işlet-devret’ten ne kadar yükümlülük ortaya çıktığını bilmediğimiz için bir şey söyleyemeyiz.

Dolayısıyla elimizde bilgi belge yok’ dedik. Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 17 Eylül'de açıkladığı 46 milyar liralık sorunlu kredinin gündeme gelmediğini aktardı. BDDK'dan yapılan açıklamada "Kurumumuz tarafından yapılan güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları neticesinde bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış, toplam 46 milyar Türk Lirası büyüklüğünde kredi tespit edilmiştir" denilmişti. Toplantıda kimler vardı? Durmuş Yılmaz, Independent Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede toplantıda Faik Öztrak ile IMF’den üç kişinin olduğunu aktardı. IMF Heyeti’ndeki isimler IMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Mathias Thomsen, bir dönem IMF Türkiye Masası Şefliği yapan Danışman Donal McGettigan ve IMF Türkiye Yerleşik Temsilcisi Ben Kelmason. Söz konusu toplantıyı ilk kez gündeme getiren Aydınlık Gazetesi’nin Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak’ın da toplantıda olduğu iddiasını yalanlayan Yılmaz, “Refet Gürkaynak’ı ben hiç görmedim. Demek ki Refet Bey başka bir randevu almış, biz çıktıktan sonra onunla görüşmüşler” ifadelerini kullandı.

Faik Öztrak: İktidar partisi bu işe mal bulmuş mağribi gibi saldırmasın, mahcup olurlar CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) sonrası bir basın açıklaması düzenleyen Faik Öztrak da Durmuş Yılmaz’ın dediği gibi gizli bir görüşme yapmadıklarının altını çizdi. Öztrak, “Ankara'da bilinen bir otelin lobisinde, orada bulunan bir odada görüşme yaptık. Bu görüşmenin gizli olduğu nereden çıkarılıyor? Kimse bu görüşmenin altında buzağı aramasın, öküzün altında buzağı aramasın” ifadelerini kullandı. “Söylenenlere baktığımız zaman olacak iş değil, sanki IMF'yi bu ülkeye biz davet etmişiz gibi konuşuyorlar” diyen Faik Öztrak IMF'yi dördüncü madde kapsamında inceleme yapmak üzere ülkeye davet eden tarafın Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğunu hatırlattı ve ekledi: Dördüncü madde konsültasyonlarının öncelikli muhatabı ekonomi yönetimi ve ekonomi bürokrasisidir. Aynı zamanda IMF yetkilileri bunların yanında iş dünyasıyla, akademisyenlerle, muhalefetle de görüşür. Dünyanın birçok ülkesinde bunu yapmıştır.

Ekonomik gelişmeler hakkında ekonomi, akademi ve siyaset dünyasının fikirlerini almak isterler. Bizimle yapılan görüşme de bu kapsamdadır. Kimse bu görüşmenin altında buzağı aramasın, öküzün altında buzağı aramasın. İktidar partisi yetkilileri de bu işin üzerine mal bulmuş mağribi gibi saldırmasın, mahcup olurlar. Bizim bir gayemiz var o da Türkiye IMF'ye muhtaç olmasın, IMF kapısına gitmesin. 4. Madde Konsültasyon Çalışması nedir? IMF'nin kuruluş anlaşmasının dördüncü maddesinden ismini alan "4. Madde Konsültasyon Çalışması" kapsamında Uluslararası Para Fonu, her üye ülkeyi düzenli olarak denetliyor. Genellikle yılda bir, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bilgilendirilmesiyle gerçekleşen görüşmeler, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla yapılıyor. Her üyenin ekonomik gelişmelerine paralel olarak, ayrıntılı bir gözden geçirme çalışması oluyor. IMF İcra Direktörü Kaya: Bizim görüşmemizde IMF Heyeti muhalefetle toplantıdan bahsetmedi Ekim 2018’den bu yana IMF İcra Direktörlüğü görevini yürüten Raci Kaya, yaptığı yazılı açıklamada 12 Eylül’de IMF temsilcileri ile gerçekleşen rutin toplantılarda CHP ve İYİ Parti vekilleriyle görüşüleceğine dair bir niyetten söz edilmediğini aktardı.

İki günlük toplantılarda bizzat bulunduğunu ifade eden Kaya, “Buna rağmen böylesi saklanan, meşruiyet dışı bu toplantı, Türkiye'ye karşı farklı bir ajandanın varlığının göstergesidir” diye konuştu. Madde 4 görüşmeleri sürecinde IMF ekibine her türlü desteğin verildiğine işaret eden Kaya, karşılıklı mutabık kalınan program süresince tüm taleplerin karşılanmasında kolaylaştırıcı olunduğunu aktardı. 12 Eylül’de Türkiye’ye gelen IMF heyeti, fon uzmanları, bakanlıklar, kamu kuruluşları ve iş dünyasından isimler, sendikalar ve sivil toplum temsilcileriyle görüşmüştü.

Türkiye’deki son “Madde 4” görüşmeleri, 31 Ocak-13 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılmıştı. Ömer Çelik: IMF yetkilileri mi danışmanlık yapıyor, CHP'liler mi IMF'ye danışmanlık yapıyor, hatlar karışmış durumda AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Burada enterasan olan şu; her gün 'Bu hükümet eninde sonunda IMF'ye gidecek' diye eleştiride bulunuyorlar, ondan sonra da gidip saklı bir şekilde IMF yetkilileri ile görüşüyorlar. Burada çifte standart var. Bir de kendileri açısından yine tutarsız bir durum var” ifadelerini kullandı. CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinden önce sık sık iktidarın IMF ile anlaşacağını ileri sürdüğünü anımsatan Çelik, "Bu iddiaları da hükümetin politikalarına karşı bir argüman olarak öne sürüyorlardı. Ama şimdi görüyoruz ki bu tip gizli saklı görüşmeleri kendileri yapıyorlar" dedi.

IMF ile görüşen kişilerin hâlihazırda ekonomiyle ilgilenen kişiler olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti: Tabii anormal olan şey şu; iktidar partisi değiller, herhangi bir şekilde Türkiye'yi yönetme sorumlulukları yok. Dolayısıyla ne görüştüklerini açıklamaları kendilerinin bileceği bir iş. Garip olan da CHP'nin ekonomi ile ilgili eleştirilerine IMF yetkilileri mi danışmanlık yapıyor, CHP'liler mi IMF'ye danışmanlık yapıyor, hatlar karışmış durumda. Ömer Çelik, “Cumhurbaşkanımızın da söylediği bir şey vardı. 'Bunlar bir gün iktidara gelirse ilk yapacakları iş Türkiye'yi IMF'ye teslim etmek olur' diye bir ifadesi var. O tespitin de ne kadar doğru olduğu görülmüş oluyor” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “CHP’nin IMF özlemi kıyıya vurdu” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: Türkiye’nin IMF ile ilk stand-by anlaşması, 1960 darbesinden sonra yönetime el koyan askeri cunta döneminde, 1 Ocak 1961 tarihinde gerçekleşti. CHP’nin desteklediği darbenin lideri Cemal Gürsel döneminde yapılan bu anlaşma çerçevesinde IMF’den 16 milyon SDR karşılığı borç alındı. 1961 sonunda Başbakan olan İsmet İnönü, 1965’e kadar IMF’den 55,5 milyon SDR tutarında borç aldı.
Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam