ÇORUM DEMİRYOLU RAYINA GİRDİ

27 Temmuz 2014 11:29
Videoyu Aç ÇORUM DEMİRYOLU  RAYINA GİRDİ
A
a

Ulusal Demiryolunun, Karadeniz bağlantısını sağlayan mevcut Ankara-Amasya-Samsun demiryolu düşük standartlı ve seyahat süresi uzun bir hattır.Ankara-Samsun arasındaki demiryolu bağlantısı Karadeniz’e bağlanan en önemli demiryolu hattı olup, yüksek standartlı bir hat haline dönüştürülmesi amacıyla planlanmıştır.Muhtemel güzergâh Kırıkkale-Çorum-Samsun

Avan proje ve fizibilite etüdü 26.08.2010 tarihinde ihale edilmiştir. 10.06.2013 tarihinde avan projeleri tamamlanmıştır.
www.hitittv.com Özel Haber 
Çorum’un en büyük sorunu demiryolu bunun artık Çorum için siyaset üstü bir konu olduğunu bir Çorum biliyor


Çorum’un kabuğunu kırması, 2023 veya 2030’lu yıllarda bir yerlerde olabilmesi için demiryolu şart. Demiryolu olmadan sanayinin olması mümkün değil. Projenin diğer ayağı da Samsun’la ilgili. Başkentin limana bağlanması çok önemli. Bir çok ticaret odası toplantılarında diğer illerde talep ediyor.Ekonomik anlamda, nüfus anlamında yeterli olmayan illerinde talebi bu yönde. Çorum ve Samsun’un talebi ciddi anlamda ekonomik bir taleptir.Dünya pazarında firmalarımız rekabet edecekse olmazsa olmazıdır. Bu bir popülist söylem, yaklaşım değil. Çorum'un bu talepbini diğerlerinden ayrı tutmalıyız..Biz hitittv.com olarak gündeme getirmek basın ve Medya kuruluşu olarak birinci görevimizi.

Çorum Ak Parti Milletvekilleri
 Şu an Demiryolun da 3 üncü aşamaya geldik. Biliyorsunuz 1 inci aşama olan fizibilite ve etüt çalışmaları yapıldı.2 inci aşama Avam projesi aşaması idi yani güzergah çalışması idi. Şimdi 3 üncü aşamaya gelmiş bulunuyoruz yani uygulama projesi,demiryolunun maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu biliyorsunuz. 4 üncü aşamasın son aşama.4 üncü aşamasın son aşama olduğunu söyleyen vekiller,” Demiryolunda 1000 gün, yani 2-3 yıl sonra yapım aşamasına geçilecektir.Demiryolu projesi öyle kolay bir proje değil bugün başla yarın biter diyecek kadar 2 milyar dolarlık bir yatırım onun için 2023 yılına yetişdireceğimizi umut ediyoruz şeklinde bilgiler vermişlerdi..

Mevcut Etüd Çalışmalarında Belirlenen Güzergah:
















Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“Sadece demiryolu değil karayoluna baktığımızda da devrim niteliğinde hizmetlerimiz söz konusu oldu. Karayolunu yaparken de batıyı doğuya bağlayan ana akslar oluşturduk. Türkiye olarak en büyük eksikliğimiz Kardeniz’den Akdeniz’e olan karayolu akslarıydı. Biz kuzeyden güneye 18 yeni aks oluşturuyoruz. Karadeniz’in Akdeniz’e bağlanması, GAP’ta üretilen ürünlerin kuzeye, Karadeniz’e, ordan da kuzey ülkelere sevkiyatı çok daha hızlı bir şekilde olabilecek. Edirne’den Kars’a kadar Türkiye’yi demir ağlarla öreceğiz. İpek Demiryolu’nun bir parçası bu.

Edirne’den Kars’a kadar, Kars’tan Tiflis, Bakü, oradan da Kazakistan ve Çin’e ulaşan bir hat. Bu hat bizim açımızdan çok önemli. Türkiye içerisinde olan bu kesimi süratle tamamlayacağız. Ankara-Sivas arasındaki YHT çalışmaları devam ediyor. Sivas’tan sonra, Erzincan, Erzurum ve Kars hattı var. Onun da yapımına süratle başlayacağız. İzmir-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar’dan Konya-Karaman, Karaman’dan Mersin ve Adana hattını yapacağız. Bu Habur’a kadar uzanacak olan bir hat.

Van’a bir başka aksımız var. 
Kuzey Güney akslarına baktığımızda Samsun’dan Çorum, Çorum’dan diğer illerimize Mersin’e ulaşan bir aksTrabzon’dan yine Şanlıurfa’ya uzanan bir aks var.” Demiryollarını artık TCDD’nin tekelinden çıkaracaklarını, özellikle yük ve yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasını temin eden çalışmaları olduğunu vurgulayan Elvan, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra TCDD’nin sadece bu firmalardan kira alacağını belirterek, “Oldukça kapsamlı bir alan. “Bugün yarın, bu yıl tamamıyla özel kesime açar mısınız?” diye sorarsanız, 2014 yılı için erken derim” diye konuştu





Kaynak : www,hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam