TRT Röportaj / E.Şimşek Çorum 'dünya merkez' gösterilmenin sevincini yaşıyor. Google'ın, dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum ili olarak işaretlemesi kentte sevinçle karşılandı.
Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google'ın haritalama servisi Google Haritalar, dünyanın coğrafi merkezini Çorum kırsalını oluşturan bölge olarak açıklaması Çorumluları mutlu etti.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hürriyet Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Google'ın haritalama sisteminin dünyanın en çok kullanılan ölçüm sistemi olduğunu, dolayısıyla yapılan tespitin doğru olduğunu söyledi.
Çorum'un dünyanın merkezi olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Külcü, "Daha önce yapılan çalışmalarda da buna yakın sonuçlar tespit edilmiştir. Artık bu çalışmayla da Çorum'un il sınırlarının dünyanın merkezi olduğunu anlamış oluyoruz. Aslında biz Çorumluların buna benzer bir söylemi öteden beri var. 'Çorum dünyanın merkezi, inanmazsanız ölçün' derdik. Şimdi tüm insanlık adına birisi bu ölçümlemeyi yapmış ve ortaya böyle bir sonuç çıkarmıştır." dedi.
Çorumlular hem şaşırdı hem sevindi
Çorum'un, dünyanın merkezi olarak belirlenmesi kentte yaşayan vatandaşları da sevindirdi.
TRT mikrofonlarına açıklamalarda bulunan vatandaşlar, haberi duyduklarında ilk önce inanmadıklarını ancak emin olduktan sonra çok sevindiklerini ifade etti.
Çorumlular Türkiye'nin ve Çorum'un reklamını yapmak için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, "Çok iyi bir şey, belki söyleseler inanılmayacak bir şey. Hem Çorum hem Türkiye açısından turizm için iyi değerlendirilebilir. Şu anda dünyada Çorum'dan bahsediliyor. Çok para harcasanız bu kadar yapamazsınız. Bunu çok iyi kullanmalıyız." diye konuştu.
'Dünyanın merkezi' ilan edilen Çorum'un akla ilk gelen 8 özelliği
1 Leblebi
Çorum içerisinde yaşayanlar için çok önem ifade etmeyen fakat şehir dışında gidilince 'Bi kilo çorum leblebisi de mi getirmediniz mi?' cümlesi sık duyulup diğerleri için önemli olduğu fark edilen şeydir Çorum leblebisi.
2 Yeşil Nohut
Çorum'da yılın belli zamanlarında pazarda, köylüler tarafından, dalında demetler halinde satılır. Koparıldığı gün satılır o gun tüketılebilir çünkü ertesi gün sararır ve kurumaya başlar. Dünyada ki en leziz ve en stoklanamaz yiyecek maddelerınden biridir.
3 Hattuşaş
Hititler'in geç tunç çağı dönemindeki başkentidir.Kent, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu'nun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.
4 Çorum Şivesi
Türkçemize kattığı kelime zenginliğiyle (tuvalak, gidişmek, içerime bişeyler oluyo, bazürtesi) gibi sözcüklerle sempati duyulası şivelerdendir. Çorum şivesinin dilimize kattığı bir kaç sözcük;
eyice: "iyi" yerine sürekli kullanılan bi sözcük.
enük: köpek yerine (yavru değil, baya köpek)
gocabaş: pancar
bıldır: geçen yıl
tök: hindi
kömüş: manda
5.Alacahöyük
Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyündeki bir höyüktür.Alacahöyük’ün birinci kültür evresi olarak adlandırılan üst katlarında, Friglerden başlayarak Roma, Bizans, Anadolu çanak çömlek, özellikle içi boyalı toprak kaplar ve ayaklı meyvelikler göstermektedir. Bu katlarda ortaya çıkarılan silah ve kullanım eşyalarının çoğu taştandır.
6.Hititler
Antik Çağ'da Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. Kullandıkları dil Hint-Avrupa dil ailesi içinde yer almaktadır. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir. Başkent olarak kendilerine Çorum'u seçmişlerdir.
7.Hititler
Antik Çağ'da Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. Kullandıkları dil Hint-Avrupa dil ailesi içinde yer almaktadır. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir. Başkent olarak kendilerine Çorum'u seçmişlerdir.
8.Saat kulesi
Yapı, Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Meltem Cansever'e göre 1894, Hakkı Acun'a göre 1896 yılında yapılmıştır.[3][4] Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan kule 27,5 metre yüksekliğinde ve 3,9 metre çapındadır.
Kaynak : www.hitittv.com