Dabık DEAŞ'tan alındı!

Asayiş haber 16 Ekim 2016 12:19
Videoyu Aç Dabık  DEAŞ'tan alındı!
A
a

TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu, Suriye'de Dabık köyü veSoran beldesini DEAŞ'tan aldı.

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ için sembolik öneme sahip Dabık köyü muhalifler tarafından ele geçirildi.

AA muhabirinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından aldığı bilgiye göre, ülkenin kuzeyindeki Halep ilinin Soran beldesi ve Dabık köyü, terör örgütü DEAŞ militanlarından temizlendi.

EN ZORLU SAFHA TAMAMLANDI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında desteklediği ÖSO güçleri, Azez-Cerablus hattında bugün ele geçirilen yeni bölgelerde terör örgütünün yoğun biçimde kullandığı bomba düzeneklerini etkisiz hale getirmeye çalışıyor.

Güvenlik kaynakları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında en zorlu safhanın tamamlandığını, harekatın devam edeceğini bildirdi.

DEAŞ'ın bir yayın organına adını veren Dabık, örgüt için sembolik öneme sahip. Örgüt, Dabık'ta "Müslüman olmadığına inandığı güçler"le yapacağı savaşla "kıyamet"in başlayacağına inanıyor.

Öte yandan örgüt, internette yayınladığı bir dergisinde önceki gün, elebaşı Ebubekir Bağdadi'nin, "Beklediğimiz Büyük Dabık Savaşı bu değil" şeklindeki ifadelerine yer vermişti.

 

DABIK NEDEN ÖNEMLİ?

Dabık küçük bir yerleşim birimi, ancak önemi büyük. Bu sebeple de terör örgütü DEAŞ ile bölgede önümüzdeki süreçte de çatışmalar yaşanabilir.

'MERCİDABIK' TARİHİMİZ İÇİN ÖNEMLİ: FİLİSTİN OSMANLININ OLMUŞTU

Diğer adı Mercidabık olan Dabık'ta 1516'da yapılmış olan Mercidabık Muharebesi, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Memluk Devleti ile yapılan ilk ve kat'i neticeli muharebedir. 24 Ağustos 1516'da Osmanlı ordusu ile Memluk ordusu arasında Halep şehrinin kuzeyinde yapılan savaşı Osmanlılar kazandı. Muharebenin sonucunda Suriye, Lübnan ve Filistin Osmanlı topraklarına katıldı.

Bölgenin önemi coğrafi konumunun yanısıra inanç dünyasındaki yerine de bağlı. Bu küçük belde tarihi ve terör örgütü DEAŞ'in yüklediği anlam açısından ayrıca ideolojik öneme sahip...

KIYAMET SAVAŞININ MEKANI

Terör örgütü DEAŞ'in yayın organının adının Dabık koyulması rastlantı değil. Örgüt burada yapılacak savaşın kıyamet savaşı olduğuna inanıyor.

DABIK'IN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Dabık'ın Türkiye  tarihi ve Türk-Arap ilişkileri bakımından da önemi var. Arap coğrafyasını Türklere açan, 24 Ağustos 1516 günü (Suriye harekatının Cerablus ile başladığı günden tam 500 yıl önce) Memlük Sultanı Kansu Gavri'yi tam burada, Dabık'da yenen Yavuz Sultan Selim olmuştu.

Merci Dabık, Dabık Çayırı, ya da Dabık Ovası demek. Mercidabık sonrasında Hilafet Türklerin, Osmanlı Hanedanının eline geçmişti.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam