Değerlendirme toplantısı yapıldı

6 Ocak 2013 18:42
A
a

2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim Hizmetleri değerlendirme toplantısı Merkez YIBO Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya Milli Eğitim Özel Eğitim ve Rehberlik Şube Müdürü Mahmut Özsoy, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Yaşar Kıyıklık, RAM Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı İbrahim Eren,  özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenler ve okul rehber öğretmenler katıldı. Sunuculuğunu İbrahim Eren’in üstlendiği toplantıda ilk olarak RAM Müdürü Yaşar Kıyıklık söz alarak, ilimizdeki Özel Eğitim ve Rehberlik hizmetlerini değerlendirdi. Çorum olarak son yıllarda Özel Eğitim hizmetlerinde çok yol aldıklarını ancak daha iyisini gerçekleştirmek için devamlı yenilenmeye ve değişime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kıyıklık, özellikle okul rehberlik servislerine ve Özel Eğitim alanında Lisans mezunu olan eğitimcilere büyük görevler düştüğünü hatırlatarak, okullara farkındalık faaliyet ve projelerinin yapılmasına dikkat çekti. Programın ilk bölümünde RAM Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı İbrahim Eren, ilimizin özel eğitim hizmetlerini tablo ve grafiklerle açıkladı.
2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim Hizmetleri değerlendirme toplantısı Merkez YIBO Konferans salonunda gerçekleştirildi.  Merkez ilçede halen 34 özel eğitim sınıfı bulunmasına rağmen bu sayının yeterli gelmediğini vurgulayan Eren, “Özel eğitim sınıf bulunmadığı için taşımalı eğitime alınan sınıflarda eğitim alan öğrenciler hem servis problemi yaşamakta hem de okul idaresi/öğretmen öğrenci velisine ulaşmakta güçlük yaşamaktadır. Bu nedenle başta Akkent Mahallesi TOKİ Konutları Bölgesi olmak üzere bazı mahalle ve okullarda özel eğitim sınıfı açılması ihtiyacı olduğu görülmüştür. Otizm tanısı olan öğrenciler normal okul bünyesinde açılan otistik çocuklar (orta/ağır) özel eğitim sınıflarına yerleştirilmişlerdir. Ancak otizmi olan öğrenciler için bağımsız bir eğitim kurumu olması durumunda hem fiziksel koşullarda iyileştirme sağlanmış hem okulda görev yapacak olan eğitimciler çalıştıkları öğrenci grubunu daha iyi tanıma ve eğitim-öğretim gerçekleştirebilme sahibi olacaktır. Yapılan ziyaretlerde başlıca problem olarak otizmi olan öğrenciler için otistik çocuklar eğitim merkezi (OÇEM) kurulması ihtiyacı en ön sırada olduğu görülmüştür.  Ziyaret gerçekleştirilen okullarda sıklıkla servis hizmetinden şikayet dile getirilmiştir. Başlıca şikâyetler; servisin erken alması, geç gelmesi, servis şoförünün farklı olması, farklı servis firmasının alması, hostes bulunmaması vs. konularda gelmiştir. Bu ve benzeri problemleri aşabilmemiz için özel eğitim sınıfı bulunan okul sayısını arttırmamız, hatta her okulun kendi özel eğitim sınıfı bulunmasının yararlı olacağını düşünüyorum.
Yapılan inceleme ve ziyaretlerde birden fazla özrü olan öğrenciler için (bedensel yetersizlik + zihinsel yetersizlik vb.) ayrı özel eğitim sınıfları oluşturulması eğitim öğretim hizmetlerinin  gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Özel eğitim sınıflarının % 75 ‘inde alan değiştirerek Zihinsel Engelliler Öğretmenliği branşına geçen farklı alan mezunları görev yapmaktadır. Özellikle otizm, orta düzey zihinsek yetersizlik, davranış problemi vb. olan öğrencilerle çalışan alan dışı öğretmenlerin eğitsel olarak yetersizlik yaşadıkları hem kendileri tarafından hem de incelemelerimizde gözlenmiştir. Bu nedenle özel eğitimde görev alan eğitimcilere yönelik hizmet içi eğitim faaliyetleri kısa süreli sertifika eğitimi ile sınırlandırılmayarak daha kapsamlı ve uzun süreli eğitimler gerçekleştirilmesi önerilir. Uzmanlık ve deneyim isteyen bahsi geçen özel eğitim gruplarında çalışacak öğretmenleri görevlendirme yaparken alan mezuniyetlerine ve deneyimlerine dikkat edilmesi eğitim öğretim hizmetlerinin niteliğini arttıracaktır.” dedi.
Karşıyaka İlköğretim Okulu Farkındalık Projesi
Programın ikinci bölümünde Karşıyaka İlkokulu’nda uygulanan Özel Eğitim Farkındalık proje çalışması katılımcılara tanıtıldı. Karşıyaka İlkokulu ‘nda görev yapan özel eğitim öğretmenleri Uğur Küçükdoğru , Erhan Uysal, okul Rehber öğretmenleri Nur Kalaycı ve Çetin Bey’in Proje yürütücülüğünü yaptığı faaliyetin sunumunu Uğur Küçükdoğru gerçekleştirdi. Küçükdoğru projenin oluşma sürecini şu sözlerle dile getirdi ; “Özel Eğitim Sınıflarında eğitim alan öğrencilerimize hak etmedikleri kelimelerle hitap edilmesi, öğrencilerimize ve sınıfımıza meraklı gözlerle bakılması, bizim öğrencilerimizle diğer öğrenciler arasında iletişim eksikliği olduğunu görmemiz bizi bu çalışmaya sevk etti. Bunun üzerine projemizin amacını belirledik .Projemizin kısa ve uzun  dönemli iki amacı var. Kısa vadeli amacımız; okuldaki öğretmen ve öğrencilerimizi Özel Eğitim konusunda bilgilendirmek. Uzun dönemli amacımız; geleceğimiz olan gençlerin şimdiden toplumumuzdaki Engelli gerçeğinin farkına vararak engellileri yok saymadan beraberce yaşayabildiklerini yaşayarak öğrenebilmelerini sağlamak, olarak  ifade edebiliriz. Projenin uygulanmasında Öğrenci ve öğretmenlerimize;  Engel Nedir? Nedenleri Nelerdir? Türleri Nelerdir? Özel Eğitim Nedir? Özel Eğitim Sınıfında Ne Yapılır?  Konularında bilgiler verildi. Sonrasında her sınıfa tek tek gidildi.Önce 8. sınıflardan başlandı. Her sınıfta en az 20 dakika kalındı. Toplantının sonunda Milli Eğitim , Özel Eğitim ve Rehberlik Şube Müdürü Mahmut Özsoy değerlendirmelerde bulundu.  Özel eğitim ve rehberlik faaliyetlerinin önemine değinerek tüm kurum ve kuruluşlara çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Özsoy, “İl Milli Eğitim olarak Özel Eğitim hizmetlerinin niteliği ve niceliği her geçen gün artmakla birlikte bizler daha iyiye ulaşmak için çabalamalıyız. Bir çok okulumuz ve idarecimiz özel eğitim hizmetlerini ve kapsamını gördüğünde yararını daha iyi idrak edeceklerine inanıyorum. Bu çalışmaların idari görevde bulunan arkadaşlarımızla da paylaşılması hususunu değerlendirmeye alacağım.” dedi.
Katılımcılardan 80. Yıl ilköğretim okulu özel eğitim sınıfında görev yapan Osman Sarıbıyık söz alarak ; “Ben alan 2012 yılında sınıf öğretmenliğinden alan değişikliği yolu ile özel eğitim alanına geçtim. Uzun yıllar idareci olarak görev yapmakla birlikte özel eğitim alanının kapsamını ve faaliyet alanını bu alana geçinceye kadar yeterince bilmediğimi fark ettim. Oysaki özel eğitim, eğitim öğretimin içinde en sık karşılaştığımız konuların başında geliyor. Bu nedenle tüm eğitimcilere ve idarecilere özel eğitim çalışmaları ve kapsamının iyi anlatılmasının yararlı olacağını düşünüyorum” dedi. Toplantının sonunda katılımcılar uygulamalar hakkında görüş ve sorunlarını dile getirerek bu toplantıyı organize eden Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne teşekkürlerini ve memnuniyetlerini ileterek , bu toplantıların belirli periyotlarla yapılmasının önemine ve katkısına dikkat çektiler.
 
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam