Dokunulmazlıkta Yakalama kararı çıkartılabilir

Asayiş haber 22 Mayıs 2016 04:16
Videoyu Aç Dokunulmazlıkta Yakalama kararı çıkartılabilir
A
a

Türkiye, TBMM'de 376 oyla kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair anayasa değişikliğini konuşuyor. AK Parti Burdur Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Reşat Petek, konuyla ilgili görüşlerini Haber10'a anlattı.

Reşat Petek: Yakalama kararı çıkartılabilir
 

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlığın kaldırılmasına dair anayasa değişikliğini 376 oyla kabul etti.

Dokunulmazlıkları kaldırılan vekillerin normal bir vatandaş gibi yargılanacaklarını söyleyen AK Parti Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Reşat Petek, Meclis'in parti ayrımı yapmadan tarihi sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi.

Dokunulmazlıkları kalkan vekillerden, savcılığın davetine icabet edip ifade vermeyecek olanlar hakkında yakalama kararı çıkabileceğini belirten Petek, önümüzdeki sürece dair şunları söyledi:

148 milletvekilinin 700 küsur dosyadan dolayı milletvekilliği kaldırıldı.  Bu vekillerin hangi ilçedeki cumhuriyet savcılıklarında, mahkemelerde dosyaları bulunuyorsa, bu milletvekillerinin dosyaları Adalet Bakanlığı’ndan, Başbakanlıktan, Meclis’ten, ilgili mahkemelere, savcılıklara gönderilecek.

"NORMAL BİR VATANDAŞ GİBİ YARGILANACAKLAR"

Normal bir vatandaş nasıl yargılanıyorsa, aynı şekilde, ceza muhakemesi çerçevesinde, bu milletvekilleri hakkında soruşturmalar, yargılamalar kaldığı yerden devam edecek. Dokunulmazlığın hukuki anlamı budur.

"KANUN SADECE KABUL EDİLDİĞİ GÜNÜ KAPSIYOR"

Şunu da söylemek lazım; Bugün, bir milletvekilinin yeniden suç işlediği iddiasıyla hakkında şikayette bulunulsa, yine dokunulmazlığı devam etmektedir. Anayasanın milletvekili dokunulmazlığı değişmiş yahut kalkmış değildir.

Sadece kanunun Meclis’te kabul edildiği tarih itibariyle, 148 milletvekilinin fezlekeleri hakkındaki dokunulmazlıklar kalktı. Örneğin bugün bir HDP’li vekil fezlekeye konu olan benzeri bir suç işlese, dokunulmazlığı kalkmaz, normal bir vatandaş gibi yargılanamaz.

"MECLİS, TARİHİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRDİ"

Bu anayasa değişikliği ile sağlanmak istenen amaç, toplumun, terör olaylarına destek veren HDP’li vekillerin, dokunulmazlığının kalkması yönündeki talebinin gerçekleştirilmesiydi. Bu noktada halkın çok ciddi bir talebi vardı. Meclis, halkımıza karşı tarihi sorumluluğunu yerine getirdi.

"PARTİ AYRIMI YAPILMADI"

AB’den tepkiler de geldi. Biz bu tepkilerin geleceğini tahmin ediyorduk. Eğer sadece HDP’li vekillerin, dokunulmazlıklarının kaldırılması söz konusu olsaydı, Batı’dan esen fırtına, çok daha güçlü olacaktı. Ayrımcılıktan söz edilecekti. TBMM, parti ayrımı yapmadan, dosyası olan tüm vekiller hakkındaki dokunulmazlıkları kaldırarak bunun önünü de kapadı.

"VEKİLLİK STATÜLERİ SONA ERMEDİ"

148 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmış olması, milletvekili statülerinin de sona erdiği anlamına gelmiyor. Onlar yine milletvekilidir. Önümüzdeki Salı günü yine gelip milletvekilliği vazifelerini ifa edebilirler. Milletvekillikleri düşmüş olmuyor. Meclis’teki vekil sayısında azalma olmuyor.

"1 YIL HÜKÜM GİYERLERSE VEKİLLİKLERİ DÜŞEBİLİR"

 Milletvekilliğinin düşebilmesi için, dokunulmazlığı kaldırılan dosyalarda, yargılamaları yapılıp, 1 yıldan fazla hüküm giyip, o mahkûmiyetleri Yargıtay tarafından kesin olarak onaylandıktan sonra, bu kararların TBMM Başkanlığınca meclis kürsüsünden okunmasıyla vekilliğin düşmesi söz konusu olabilir. Bunun için de uzunca bir yargılama süreci gerekir.

Dokunulmazlığın kalkması, bu vekillerin yarın yahut 1 ay sonra Meclis çıkarılacağı, görevini yapamayacağı anlamına gelmiyor. Sadece yargılama yolu açılıyor.

Türkiye’de ceza yargılamalarına baktığınızda ilk derece mahkemesindeki yargılama, arkasından itiraz, temyiz işlemleri, 3-5 yıldan önce bitmemektedir. Eğer tutuklama olursa, tutukluların dosyaları daha kısa sürede görüleceğinden, yargılama süreci daha kısalır.

"YAKALAMA KARARLARININ ÇIKMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR"

Bu dosyaların yarıdan fazlası, hakaret gibi, görevi ihmal gibi, evrakta sahtecilik gibi suçlamaları kapsıyor. Asıl, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren dosyalar ekseriyetle HDP’li vekillerle ilgili olan dosyalardır.

Önümüzdeki günlerde cumhuriyet savcılıklarının ifade başvurusu için davetleri söz konusu olacaktır. Davetlerine icabet edip ifade vermeyenlerin, dokunulmazlıkları kalktığı için, ceza muhakemesi kanunları işletildiğinde, zorla getirme kararı uygulanır. Zorla getirme kararı uygulanamazsa, yakalama kararı söz konusu olacaktır. Bunu da önümüzdeki 1-2 ay içerisinde görürüz.

"DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI KARARI HUKUKA UYGUNDUR"

HDP işi propaganda dönüştürmeye, uluslararası kamuoyunda ‘bakın Türkiye’de vekillere nasıl muamelede bulunuyorlar’ şeklinde bir söylem geliştirmeye çalışıyorlar. Ancak bu önemli değil.

Hukuk devletinde önemli olan bu işlerin kuralına uygun yapılmasıdır. Şu anda yapılan da hukuka uygundur. Türkiye demokratik hukuk devleti ilkelerinden taviz vermeden işlemlerini yapıyor.

Kaynak : Haber10.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam