DR. BAĞCI, AFRİKA’DA TBMM’Yİ TEMSİL ETTİ

25 Eylül 2014 19:43
Videoyu Aç DR. BAĞCI, AFRİKA’DA TBMM’Yİ TEMSİL ETTİ
A
a

Ak Parti Çorum Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Cahit Bağcı Afrika’da Burkina Faso Parlamentosunun açılışına katılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi adına konuşma yaptı.

Daha önce Türkiye ziyaretlerinde ev sahipliği yaptığı Burkina Faso Parlamentolar arası dostluk grubu başkanı Mlv.SitaAuthara tarafından karşılanan Bağcı;Burkina Faso Parlamentosunda ilk defa konuşma yapan Türk parlamenter oldu.

Bağcı konuşmasında Burkina Faso’da demokrasinin gelişmesi için TBMM olarak desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. Bağcı Türkiye saati ile 19.00 da yaptığı Parlamento konuşmasında iki ülke  arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirileceğini de belirtti. Bağcı’nın yaklaşık 20 dakika süren konuşması simültane tercüman tarafından Fransızcaya çevrildi. Bağcı’nın Burkina Faso meclisinde yaptığı konuşma açılışta bulunan bütün büyükelçilerle birlikte ABD, Kanada ve AB sivil toplum örgütlerinin liderleri dinledi.

Konuşmasına diplomatik misyon şefleri,  meclis başkanı, başbakan ve muhalefet liderlerive STK temsilcilerine hitap ederek başlayan Bağcı; Tükçe karşılığı “ Şerefli İnsanlar Ülkesi” olan Burkina Faso’nun Millet Meclisi’nin yeni yasama dönemi açılış törenine katılmak üzere gerçekleştirmekte olduğum bu ziyaretten büyük bir mutluluk ve onur duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi. Bağcı konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisimiz ve Başkanı Sayın Cemil Çiçek adına Burkina Faso Millet Meclisini ve Saygıdeğer Başkanı’nı saygıyla selamlıyorum. Yüce Meclisinize hitap etme imkanını bana sağlayan Sayın Meclis Başkanı AppolinaireSoungaloOuattara’ya ve beni dinleme lütfunda bulunan siz değerli parlamento üyelerine ve konuklara da şükranlarımı ifade etmek istiyorum.  Ayrıca, TBMM üyelerinin sizlere ve şahsınızda Burkina Faso halkına en iyi dileklerini iletmek istiyorum.  Ziyaretim sırasında Türkiye Cumhuriyeti ile Burkina Faso arasındaki dostluğun ne kadar güçlü olduğunu, ilişkilerimizin ne denli yakın ve samimi olduğunu bir kez daha müşahede etme imkânı buldum. 

Türkiye’nin özellikle son on yılda izlediği Afrika’ ya açılım politikasının “Derinleştirilmiş Ortaklık” anlayışına dönüştüğü mevcut dönemde, bölgesinde, Kıta’da ve uluslararası planda saygın konumuyla göz dolduran Burkina Faso’yu değerli bir ortak ve güvenilir bir dost olarak görüyor, ilişkilerimizin geleceğine güven ve ümitle bakıyoruz. 2012’de Vagadugu Büyükelçiliğimizin açılmasıyla birlikte hız kazanan ilişkilerimiz Burkina Faso’nun Ankara Büyükelçiliğinin de 2014 başında faaliyete geçmesiyle birlikte yeni bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Bugün memnuniyetle vurgulamak isterim ki ilişkilerimiz kalkınma işbirliğinden ticaret ve yatırımlara, eğitimden sosyal konulara uzanan geniş bir yelpazede her geçen gün daha da ileriye gitmekte, ülkelerimiz arasında THY tarafından başlatılan düzenli seferlerin de katkısıyla yalnızca resmi makamlar değil doğrudan iki halk arasındaki temaslar giderek yoğunlaşmaktadır.  Üst düzeyli ziyaretler, uluslararası platformlarda karşılıklı işbirliğimiz ve sahip olduğumuz ortak değerler, sağlam temellere dayanan ilişkilerimizin aydınlık bir geleceğe taşınacağının göstergeleridir.

 Sayın Meclis Başkanı Ouattara’nın19-22 Mart 2014 tarihleri arasında beraberinde Türkiye-Burkina Faso Dostluk Grubu üyesi parlamenterlerinizle birlikte ülkemize ilk kez yaptığı ziyaret, bu bağlamda tarihi bir nitelik taşımıştır.Bildiğiniz üzere, TBMM bünyesinde Başkanlığını yürüttüğüm Türkiye-Burkina Faso Parlamentolararası Dostluk Grubu 2011 yılında oluşturulmuştur.Burkina Faso Millet Meclisi bünyesinde de muadil dostluk grubu da 2013 yılının Aralık ayında kurulmuştur. Bu vesileyle Dostluk Grubumuzun Burkina Faso kanadının Başkanı, değerli karşıtım Sayın Bayan Ouattara’yı da en iyi dileklerimle selamlıyorum. İkili ilişkilerimizin parlamenter boyutu, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki bağların daha da güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır. Parlamenter diplomasinin yeni görevler üstlendiği çağımızda, Türkiye ile Burkina Faso Parlamentoları arasında gerek üst düzeyli, gerek teknik nitelikli ziyaretlerin karşılıklı ve düzenli olarak gerçekleştirilmesi ilişkilerimizin derinleştirilmesinde etkili olacaktır. Parlamenter sistemin sorunsuz işlemesi, farklı siyasi eğilimlere sahip partilerin demokratik teamüllere uygun şekilde diyalog yoluyla toplumsal uzlaşıya katkı sağlamaları, diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi, Burkina Faso’da da demokrasi ve barışın daha da pekişmesi açısından olmazsa olmaz koşullardır. Zira Parlamento, halkın iradesini doğrudan ve meşru şekilde temsil eden tek kurumdur.

Bu husus, Burkina Faso gibi çok etnili bir topluma sahip ülkelerde özel bir önem taşımaktadır. Bugüne kadar ülkedeki demokratik değerlerin ve toplumsal barışın güçlendirilmesine önemli katkılar sağlayan Burkina Faso Meclisinin bundan sonra da bu rolü en iyi şekilde yerine getireceğine eminiz.


Burkina Faso bugün, küresel ekonominin içinden geçtiği zorlu dönemlere rağmen, ekonomik büyümeyi başaran bir ülke konumundadır. Türkiye olarak refah yolundaki kararlı yürüyüşünüzde size elimizden gelen desteği verme kararlılığındayız. Türkiye Cumhuriyeti, Burkina Faso’nun ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türk sivil toplum kuruluşları aracılığıyla, ülkedeki tüm kesimlere hizmet götüren altyapı, içme suyuna erişim, sulama, tarım ve mesleki eğitim projelerine imza atmaktadır. Örneğin bu çerçevede ülkemiz imkanlarıyla Burkina Faso’da bugüne kadar 450’ye yakın su kuyusu açılmıştır. Öte yandan, TİKA aracılığıyla Yüce Meclis binanızın bazı bölümlerinin restorasyonuna katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Siyasi ve ekonomik işbirliğimizin yanısıra, askeri alanda giderek önem kazanan bir işbirliğimiz mevcuttur. Türkiye, Burkina Faso Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası standartlara erişmesi ve subaylarının üst düzeyde eğitim imkânına kavuşması için destek sağlamaya hazırdır.
Türkiye ile Burkina Faso arasında var olan kardeşlik ilişkisinin her geçen gün daha da güçlenerek gelecek kuşaklara çok değerli bir emanet olarak taşınacağına yürekten inanıyoruz.

Ülkemiz İslam dünyasındaki meseleleri yakından izlemekte, bu çerçevede Suriye ve Filistin’de yaşanan insani dram ve insan hakları ihlallerinin biran önce sonlandırılması yönünde girişimlerini sürdürmektedir.Türkiye, 911 km’lik sınıra sahip olduğu Suriye’deki üç yılı aşkıN süredir devam eden ihtilafı, her geçen gün daha da derinleşen insani yıkıma ilave olarak, bölgesel güvenlik ve istikrar açısından yarattığı tehditler bağlamında da yakından takip etmektedir. Suriye’deki ihtilafın ve insani trajedinin yegane sorumlusu, kendi halkına karşı her türlü şiddeti uygulayan ve radikal unsurlarlaişbirliği yaparak mezhepçi politikalar izleyen Esad rejimidir. Temennimiz, Suriye halkının meşru talep ve beklentileri doğrultusunda, hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın, tüm Suriye vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerinin eşitlik temelinde anayasal güvence altına alındığı hür ve demokratik bir sistemin tesis edilmesidir. Bu husus bölgemizdeki istikrarsızlıktan beslenen radikal unsurlarla mücadele açısından da hayati önem taşımaktadır.

Filistin’de son dönemde yaşanan gelişmeler, İsrail-Filistin ihtilafının bir an önce adil, kalıcı ve kapsamlı bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekliliğini bir kez daha göstermiştir. Gazze’de yaşanan saldırılar, yıkım ve insani trajedinin tekrarının önlenmesi ve Filistin halkının meşru hak ve taleplerinin karşılanması önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Gazze’ye yönelik abluka ve kısıtlamalar tümüyle kaldırılmalıdır. 1967 öncesi sınırlar temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin komşularıyla barış içinde birarada yaşayacağı iki devletli çözüm vizyonunun hayata geçirilmesi doğrultusundaki çabalara yeni bir ivme kazandırılmalıdır.Kısa dönemde en önemli sorumluluğumuz Gazze’nin yeniden imarı ve bölgeye yeterli insani yardım sağlanmasıdır. Norveç, Mısır ve Filistin’in evsahipliğinde önümüzdeki ay içerisinde Kahire’de Gazze’nin yeniden imarı ve Filistin’in sürdürülebilir kalkınması ile ilgili olarak düzenlenecek Donör Ülkeler Konferansını destekliyoruz. Uluslararası toplumun Filistin’e sadece taahhütte bulunmakla kalmayıp bu taahhütleri yerine getirmesi gerekmektedir.                                                                                                

Türkiye olarak siyasi alanda ateşkes çabalarına katkı sağlarken aynı zamanda Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize yardım eli uzatmaktayız. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Türk Kızılayı tarafından acil yardım çalışmaları yürütülmektedir. Bugüne kadartoplam 10 milyon ABD Dolarının üzerinde gıda, giyim, ilaç, tıbbi malzeme yardımı ile nakdi yardımda bulunduk. STK’larımız da Gazze’ye yardım faaliyetlerini sürdürmektedir.Bunun yanısıra, Filistinli yaralıların tedavileri için ülkemize sevk edilmeleri doğrultusunda çalışmalar yürütmekteyiz.

Ülkemize şu ana kadar 84 Filistinli yaralı sevkedilmiştir. Ayrıca, prefabrik konut yapımı ve Gazze’ye elektrik sağlanmasını amaçlayan projeler üzerinde çalışmaktayız. Ülkemiz, Gazze’de kalıcı sükûnetin tesisi ve İsrail-Filistin ihtilafının adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması doğrultusundaki çalışmalarını önümüzdeki dönemde de kararlılıkla sürdürecektir. Öte yandan, ülkemiz, Afrika’nın stratejik ortağı olarak, Afrika’daki sorunlara Afrikalı çözümler bulunması yönündeki ilkeli politikası çerçevesinde, gerek ikili ilişkileri, gerek ortak üyesi bulunduğumuz Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi uluslararası kuruluşlar yoluyla Afrika’daki sorunların çözümüne yönelik katkı ve girişimlerini sürdürmektedir. Bu çerçevede, Mali’deki süregelen barış ve uzlaşma sürecini Mali’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde destekliyoruz. Ayrıca, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Sayın DjibrillBassole’ninİİT’nin Mali ve Sahel Özel Temsilcisi sıfatıyla yürüttüğü çalışmaları takdirle karşılıyor ve güçlü bir şekilde destekliyoruz.                                                    

      Diğer taraftan, OAC’de süregelen şiddet olaylarını kaygıyla karşılıyoruz. OAC’deki Geçiş Hükümetinin ülkede barış ve istikrar sağlanmasına yönelik çabalarını gerek ikili ilişkilerimiz, gerek İİT aracılığıyla desteklemeye devam edeceğiz.Sözlerime son verirken, Burkina Faso’ya ayak bastığım andan itibaren şahsıma gösterilen misafirperverlik ve ilgi için özellikle teşekkür etmek istiyorum.Hepinize tekrar başarılar diliyor, Burkina Faso Millet Meclisini saygıyla selamlıyorum.


Bağcı’nın konuşması sonrasında verilen ara kokteylde Burkina Faso Başbakanı Sayın Tiao ile kısa bir görüşme yapan Bağcı karşılıklı ziyaretler düzeyinde süren İki ülke ilişkilerinin “protokoller ve anlaşmalar seviyesine taşınarak güçlendirilmesi gerektiğine değindi.
Bağcı daha sonra yaptığı açıklamada Vogadugu’da Bir yetimhanenin THY sponsorluğunda TİKA tarafından yapılmasına karar verildiğini müjdeledi. Burkina Faso programı çerçevesinde Meclis Başkanı Quatara’yı da ziyaret eden  Bağcı, Vogadugu’da Parlamento Radyo’nun açılışını Meclis Başkanı Quatara ile birlikte yaptı. Programda Fransa büyükelçisinin Bağcı’nın konuşmasını dikkatle takip etmesi  ve Türkiye’nin Burkina Faso’da olması Fransa’yı heyecanlandırdı ve Türkiye’nin Burkina Faso’daki varlığı hissedildi yorumlarına neden oldu.
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam