Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Beyaz TV'de yayımlanan "Akılda Kalsın" programında, emeklilik sistemi ve asgari ücret gibi gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, emeklilik şartları veya emekli aylıklarının hesaplanmasında bir değişiklik olup olmayacağına dair bir soruya yanıt vererek, "Emeklilik sistemiyle ilgili ya da emekli aylıklarının hesaplanmasıyla ilgili bir konu gündemimizde yok," dedi. Bununla birlikte, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Orta Vadeli Plan doğrultusunda 12. Kalkınma Planı çerçevesinde emeklilik sisteminin iyileştirilmesine yönelik gelişmelere açık olduklarını belirtti.
EMEKLİ İKRAMİYESİ 2025'TE DEVAM EDECEK
Işıkhan, emeklilere bayram ikramiyesi uygulamasının 2018'de başladığını hatırlatarak, bu geleneğin 2025 yılında da devam etmesi için çalıştıklarını söyledi. Işıkhan, "Biz, her zaman emeklilerimizin yanında olduk," diyerek emeklilere yönelik desteklerini sürdürme niyetinde olduklarını belirtti.
ASGARİ ÜCRET TESPİT SÜRECİ ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK
Asgari ücret konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, bunun milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ve çalışma hayatının temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekti. Asgari ücretin sadece hükümet veya Bakanlığın tek başına belirlediği bir süreç olmadığını vurgulayan Işıkhan, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralık ayının başında toplanmaya başlayacağını ifade etti.
Işıkhan'ın açıklamaları, hükümetin emekliler ve çalışanlar için atacağı adımlar konusunda kamuoyunda merak edilen bazı sorulara yanıt niteliğinde oldu. Emekli maaşları ve asgari ücretin belirlenmesi sürecinin önümüzdeki aylarda yapılacak çalışmalarla netleşmesi bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı televizyon programında belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları ve yeni nesil çalışma modelleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, belediyelerin SGK prim borçlarına dair çözüm yollarını sunduklarını belirtti.
BELEDİYELERİN SGK PRİM BORÇLARI 140 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan borçlarını azaltmak adına önemli bir nakit akışı sağlandığını ve son birkaç hafta içinde 7,9 milyar liralık ödeme alındığını söyledi. Bunun yanında, borçların daha büyük bir kısmını taksitlendirdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Belediyelerin araçlarına ya da bankadaki hesaplarına hemen ipotek koymuyoruz. Çok sayıda belediye bizimle iletişime geçti ve parti ayrımı yapmadan tüm belediyelerle iş birliği kurduk. Bir belediye bize bir adım attığında, biz Bakanlık olarak 10 adım atıyoruz. 31 Mart itibarıyla tüm belediyelerin toplam borcu 96 milyar lirayken, şu an bu borç 140 milyar liraya yükselmiş durumda çünkü her gün faiz ekleniyor. Bu borçlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Belediye başkanlarına buradan sesleniyorum: Bu borçları faiziyle tahsil edeceğiz."
YENİ NESİL ÇALIŞMA MODELLERİ: DAHA ESNEK VE KATMA DEĞER ODAKLI
Programda kendisine yöneltilen "Yeni nesil çalışma neyi kapsıyor? Esnek çalışma izni iki güne mi çıkacak?" sorusunu yanıtlayan Işıkhan, yeni nesil çalışma modelinin izin günlerinden daha geniş bir çerçevede değerlendirildiğini belirtti. Işıkhan, bu konuyu açarken Bakanlık olarak üretime ve katma değer yaratmaya odaklandıklarını vurguladı. Türkiye'nin güçlü bir ekonomi ve istihdam yaratması için daha fazla çalışmanın gerekliliğine değindi.
Yeni nesil çalışma modellerinin istihdamı artırmada kritik bir rol oynayacağını söyleyen Işıkhan, "Part-time çalışma, saat başı çalışma ve kısmi çalışma gibi farklı modellerle esnek iş yapıları oluşturacağız. Bu esneklik sayesinde iş dünyası daha verimli hale gelecek ve farklı iş kollarında istihdam alanları genişleyecek," diye ekledi.
Bakan Işıkhan'ın açıklamaları, hem belediyelerin SGK borçlarının yapılandırılması hem de yeni çalışma modellerinin Türkiye ekonomisine ve iş gücü piyasasına katkı sağlayacağı yönünde kamuoyunda dikkat çekti.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...