2014
İşte bu soruların cevabını
15-25 Mayıs
ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMDE HANGİ
Araştırmanın bir sonucuna göre oy verme davranışında en etkili lider Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çıktı. Dolayısıyla Başbakan'ın gençleri hedef alan çalışmaları, mesajları ve açıklamaları öncelemesi gerektiği söylenebilir.
İşte bu araştırmada öne çıkan sonuçlar:
GENÇLER SİYASETE İLGİ DUYMUYOR
Öncelikle bu gençlerin siyasete fazla bir merakı yok, siyasete ilgili olanların oranı %19,3'te kalmış gözüküyor. Ayrıca ‘siyasetin anlamı' sorulduğunda gençlerin %53,3'ü fikrinin olmadığını söylemiştir. Gençler, siyaset üzerine düşünmüyor ve siyasetle ilgilenmek istemiyor.
AK PARTİ DEYİNCE AKLA NE GELİYOR?
AK Parti denilince akla Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra ‘Başarı-Hizmet-Refah' ve ‘İktidar' gelmesi gençler için kalkınmanın, ekonomik gelişmenin, yatırımların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Gençlerin dünyasında Recep Tayyip Erdoğan'dan başka politikacı yok gibi gözüküyor. Araştırmada BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in en beğenilen politikacılar arasında %1,6 alması dikkatlerden kaçmadı. "AK Parti denilince ilk akla gelen şey nedir?" sorusuna önümüzdeki seçimlerde oyunu AK Partiye verecek katılımcıların yüzde 30,1'i ‘Başarı-Hizmet-Refah', yüzde 24,8'i ‘Recep Tayyip Erdoğan' yanıtını vermiştir.
GENÇLER HÜKÜMETİ BAŞARILI BULUYOR MU?
Hükümetin kahir ekseriyet (%74,8, bu orana kısmen başarılı diyenler de eklenmiştir)başarılı bulunuyor olması dikkat çekicidir. Siyaset hakkında fazla bilgi sahibi olmasa da yapılan hizmetleri "başarılı" buldukları söylenebilir.
GENÇLERİN EĞİTİM KONUSUNDA BÜYÜK SIKINTILARI VAR
Gençler ulaşım konusunda yapılan çalışmaları beğenirken eğitim ve ekonomiden çok az memnun oldukları görülmektedir. Öte yandan gençler Türkiye'nin temel sorunları olarak Kürt Meselesini, eğitimi ve ekonomiyi görmektedir. Bunların insan hakları, özgürlükler konusuna hiç değinmemeleri ya da daha az dile getirmeleri dikkatlerden kaçmadı.
AİLELERİN OY VERECEK GENÇLER ÜZERİNDE ETKİSİ ÇOK FAZLA
Gençlerin oy kararını belirlenmesinde en etkili dört unsur: Aile, çevre, medya ve lider. Gençlerin sosyal çevresi de daha çok medya üzerinden oluştuğu dikkate alınırsa medya meselesinin önemli olduğu görülmektedir. Gençlerin siyasal davranışlarında ailenin önemli bir etkisi olduğu görülüyor. Zira en temel varlıklarından biri aile. Dolayısıyla yeni oy verecek gençlerin siyasal görüşlerini etkilemek öncelikle ailelerinden geçmektedir. Aile en önemli kanallardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
ÜLKÜCÜ VE İSLAMCI GENÇLERE RASTLAMAK ARTIK ZOR
Ülkücü ve İslamcı kimliğinin giderek gençler arasında marjinalleştiği söylenebilir. Laik, milliyetçi, muhafazakar, dindar, muhafazakar demokrat gruplara dağıldığı söylenebilir. Kendilerini muhafazakar, muhafazakar Demokrat, dindar olarak tanımlayanların inançlardan, din adamlarından etkilendiği, feminist, milliyetçi olarak tanımlayanların ise öğretmen ve öğretim üyesinden etkilendiği görülmektedir.
LAİKLER DE AK PARTİ'YE OY VERECEK
Kendilerini laik olarak tanımlayanların yüzde 8,5'inin Ak Partiye oy vermeyi düşünmesi dikkat çekmektedir. Kendilerini laik olarak tanımlayanların oy tercihlerinde ikinci sırada BDP yer almaktadır. Laikler CHP ve BDP'ye oy vermeyi düşünürken; dindar ve İslamcılar AK Parti ve BDP'ye oy vermeyi: sosyalistler ise BDP ve CHP'ye oy vermektedir.
KADINLARIN TERCİHİ AK PARTİ
Cinsiyete göre parti tercihine bakıldığında kadınların %37,1'inin AK Parti'ye %31,5'i CHP'ye oy vereceği belirtilmiştir. Kadınlarda Ak Parti ile CHP arasında büyük bir fark yokken erkek tercihlerinde %46'ya %22 şeklinde belirgin bir fark oluşturmaktadır. Kamu çalışanlarının çocuklarının daha az Ak Parti'yi tercih ettikleri görülmektedir.
EĞİTİM SEVİYESİ ARTIKÇA DİNDEN UZAKLAŞILIYOR
Ayrıca eğitim düzeyi yüksek olanlar CHP'ye, düşük olanlar AK Parti'ye kendini yakın hissediyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe gençlerin kendilerini laik olarak tanımlaması artmaktadır. Eğitim seviyesi yükseldikçe dindar olarak tanımlama azalmaktadır. Sosyalist olarak tanımlama da eğitim yükseldikçe artmaktadır. Buradan eğitim seviyesi yükselen gençlerin dinden daha uzakta kaldığı söylenebilir.
CHP, MHP VE BDP'LİLER AK PARTİ'Yİ BAŞARILI BULUYOR
CHP'ye oy verenlerin %8'i Ak Partiyi başarılı ve çok başarılı bulurken kısmen başarılı seçeneği de dahil edildiğinde yüzde 40'ı Ak Partiyi başarılı bulmaktadır. MHP ve BDP'ye oy vereceklerin yüzde 50'sinden fazlası Ak Parti'yi başarılı bulmaktadır. Ayrıca karasızların da yüzde 60'ı Ak Parti'yi başarılı bulmaktadır. Bu bağlamda kararsızların yüzde 50'sinin de Ak Parti'ye oy vereceği söylenebilir.
KEMAL KILIÇDAROĞLU ÜÇÜNCÜ SIRADA
Kadınlar ve erkekler için de CHP denildiğinde akla gelen muhalefet ve Atatürk'tür. Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü sırada gelmektedir. Gelir seviyesi arttıkça Atatürk diyenlerin oranı da artmaktadır.
MHP DENDİĞİNDE AKLA NE GELİYOR?
Cinsiyet, eğitim düzeyi, lise türü, gelir düzeyi, internet sahipliği, siyasetle ilgi değişkenlerinin tümünde MHP dendiğinde akla gelen Milliyetçilik ve Ülkücü kavramlarıdır. "Bahçeli" üçüncü sırada yer alırken "muhalefet" ise dördüncü sırada yer almaktadır.
BDP DEYİNCE ABDULLAH ÖCALAN AKLA GELMİYOR
BDP denildiğinde akla gelenin "özgürlük" olduğunu belirtenlerin oranı %6,5. Bu oran kadınlar ve erkekler açısından fark etmemektedir. Bunun dışında BDP denilince sırasıyla akla gelenlerle şunlardır: Terör, Kürt Partisi, Bölücülük, Vatan Haini, Gereksiz. Bu sıralamaya Abdullah Öcalan'ın girmemesi dikkatlerden kaçmadı.
GENÇLER TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNDEN UMUTLU
Ak Parti dışındaki partilere oy vereceğini söyleyenlerin yaklaşık %20'si Türkiye'nin geleceğini iyi görmekte, yaklaşık %30-40'da orta düzeyde görmektedir. Bu durum insanların farklı partilere oy verseler de gelecekten ümitli olduklarını göstermektedir. Buradan mevcut durumu da önemli ölçüde başarılı buldukları sonucu çıkarılabilir.
TÜRKİYE'NİN EN TEMEL 3 PROBLEMİ
Gençler açısından bakıldığında Türkiye'de üç temel sorunun bulunduğu görülmektedir:İstihdam/ekonomi, eğitim ve Kürt meselesi…
GENÇLER HANGİ DEĞERLERDEN VAZGEÇMİYOR?
Ak Parti'ye oy verecek olanların yüzde 56,5'i dini değerlerinden, yüzde 31,6'sı bireysel özgürlüklerinden vazgeçemeyeceğini belirtmiştir. CHP'ye oy verecek olanların yüzde 62,1'i bireysel özgürlüklerinden, yüzde 17,6'sı ise dini değerlerinden vazgeçemeyeceğini belirtmiştir. MHP ve BDP'de her iki oran da yaklaşık yüzde 40'tır. Burada dikkat çekici olan Ak Parti ve BDP'ye oy verecek olanların önemli bir kısmının bireysel özgürlükleri ön plana çıkarmasıdır. Diğer bir deyişle söz konusu partilerde bireysel özgürlüğün önemli bir değer olarak karşımıza çıkması dikkat çekicidir.
İşte bu soruların cevabını ve daha fazlasını Varyans Araştıma Şirketi'nin İstanbul'da yaşları 17,18 ve 19 olan gençlerle yüz yüze görüştüğü araştırmanın sonucunda bulacaksınız
En beğendikleri siyasi lider kim? Siyasi iktidardan beklentileri neler? Türkiye'nin en büyük sorunu olarak neyi görüyorlar? Ve en önemlisi önümüzdeki Pazar günü sandık başına gitseler hangi partiye oy verecekler?
Anket uygulanan gençler aile büyüklerinin siyasi tercihlerine yakın cevap vermişler sanki.Ekonomik sorunlar başta iş aş güvencesi,iyi bir okulda okumak,bireysel özgürlük ortak istekleri.Gençler kolay kolay ailelerinden bağımsız,farklı düşünemiyorlar.Çünkü ekonomik özgürlükleri yok.Kısaca her şey parada düğümlenip kalıyorTıpkı Kemal Sunal filmlerinde olduğu gibi.Filmlerde zenginden alıp fakire dağıtmak kolay da,gerçekte hep fakirden alınıp sadece parası olanın faydalanacağı hizmetler sunuluyor.