Evkuran : İstanbul'un sadece kılıçla olmamıştır

26 Haziran 2014 10:11
Videoyu Aç Evkuran : İstanbul'un sadece kılıçla olmamıştır
A
a

Ensar Vakfı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirdiği Fatih ve Fetih Paneli'nin oturum başkanlığını yapan Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran

İstanbul'un sadece kılıçla değil, değerler bütünüyle fethedildiğini ve Fatih Sultan Mehmet'in başarılı bir komutan olmaktan öte, büyük bir medeniyetin kurucusu olarak anılması gerektiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Mehmet Evkuran, tarihin tartışmalı ve gerilimli bir alan olduğuna işaret ederek, "Bizler tarihi bir gardrop olarak kullanan ve kendi ideolojisine hizmet ettiği şekilde onu kullanan bir anlayıştan sıyrılmamız gerekir. O nedenle bilimsel gerçeklere dayanmayan kişisel ve ideolojik tarih okumalarını eleştiri süzgecinden geçirmek durumundayız." dedi.
 
Fatih ve Fetih konulu panelin açılış ve değerlendirme konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Evkuran, şunları ifade etti, "Özellikle tarihimizde yer etmiş önemli kişilikleri ele aldığımızda anlama sorunları yaşamaktayız. Aşırı sevgi ve ilgi, anlamayı zorlaştıran bir engel oluşturmaktadır. Her toplumun kendi tarih ve kimliği konusunda fantezi üretme, abartıya kaçma ve masalımsı bir dil kullanma hakkı vardır. Bu yöntem kuşaklar arasında bir bilinç iletişimi kurma ve değerlerin aktarılmasını saplama açısından da önemli bir işlev görmektedir.
 
Ancak tüm bunların gerisinde rasyonel bir öz ve sağlam bir arka plan bulunması gerekir. Eğer böylesi bir arka plan yoksa masallar, efsaneler, kutsallaştırmalar hiçbir işe yaramaz. Aksine sahibine zarar vermeye başlar. Çünkü bu dünya masallarla yaşanacak bir yer değildir. Gözlerini yumup tatlı düşler kuranlar, kısa zaman içinde gerçeklerle acı biçimde yüzleşmek zorunda kalırlar. O nedenle bilgiden korkmadan gerçeğin peşinde olmak gerekir. İnançlarımızın, gerçeklerle aramıza girmesine izin vermemeliyiz, insanı gerçeklikte uzaklaştıran bir inanç zaten sahici bir inanç değil bir yanılgı ve yanılsamadan başka bir şey değildir.
 
Toplum olarak önümüzde çözmek zorunda olduğumuz önemli problemler bulunmaktadır. Bunların başında dinsel ve tarihsel kimlikler arasındaki gerilim geliyor. Şimdiye kadar bir sorun yokmuş gibi yaptık, çok dar bir çerçeveden kendi resmî ideolojinin buyurduğu çerçeveden baktık. Sonuç? Sorunlar daha da kabardı ve patolojik hale geldi. Üstelik kendi bağlamında çözümlenemeyen sorunlar yeni sosyal ve siyasal fay hatlarına neden olmaktadır.
 
Örneğin bölgemizde yaşanan mezhep gerilimleri üzerinde düşünme zorundayız. Bugün hala Alevi-Sünnî gerilimi bu ülkenin en hassas damarını oluşturuyor. Birbirimizi gerçek mümin olarak algılamakta ve kabul etmekte zorlanıyorsak, hiç olmazsa bu ülkenin saygın birer vatandaşı ortak paydasında buluşabiliriz.
 
Son dönemde dinin yükselişe geçmesiyle birlikte mezhebî kimliklerin de öne çıktığı bir gerçektir. Peki buna hazırlıklı mıyız? Bizi asla temsil etmeyen, estetik ve felsefi açılardan bize yabancı bir kültür gençlerimize hakikat olarak sunuluyor. Cahil, bilinçsiz, megaloman hatipler gençlerimize gerçek imanı, güzel ahlakı değil kendi hastalıklı ve mazoşist bakışlarını anlatıyor. Gençlerimizi çalıyorlar. Bir şeyler yapmazsak kültürümüz, değerlerimizin geleceği tehlikede demektir.
 
Gençlerin eğitimi ve değerlerin aktarımı konusu da bu bağlamda ele alınması gerekir. Aşırı kutsallaştırıcı ve masalımsı bir tarih anlayışı gençlere anlık olarak haz verse de kişiliklerine etki etmiyor. Kendilerine daha yakın modeller arıyorlar. Piyasa şartları içinde de onlara modeller sunan bir ortam var. Geçmişi ve tarihsel kişilikleri yücelten efsanevî bir tarih anlatısına başvururken belki de farkında olmadan ciddî bir pedagojik hata yapıyoruz. Değerlerin aktığı kanalları tıkıyoruz.
 
Tarihsel kişilikleri anlatırken tüm bu konuları içeren kuşatıcı bir gözle bakmak gerekir. Fatih'i sadece bir savaşçı olarak değil, bir medeniyet kurucusu olarak tanıtmamız gerekir. Niçin büyük olduğunu bilimsel bir söylemle açıklamak gerekir. Onu bilime ve sanata olan düşkünlüğünü, estetiğe verdiği önemi anlatmak zorundayız."
Kaynak : www.corumhakimiyet.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam