-ZİRVEDE TÜRKİYE'NİN ELİ DAHA DA MI GÜÇLÜ?
Ev sahibi olmanın avantajının yanı sıra seçimden güçlü bir şekilde çıkılması da Türkiye'nin elini güçlendiren bir diğer unsur. Tabi tüm bu etkenlerin yanı sıra Türkiye, bu zirvede en çok söz söyleme sahip olan ülke aynı zamandı.
G-20 ZİRVESİNİN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ?
Türkiye seçimden çıktı ve bir seçim zaferini arkasına alarak böylesine önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte Suriye odaklı gelişmelerde de gözler Türkiye'nin üzerinde.
3-TÜRKİYE NE SÖYLEYECEK BU ZİRVEDE?
Türkiye'nin eli güçlü, ev sahipliği ve seçim sonucunun dışında Avrupa'nın Türkiye'den yana çok ama çok ciddi beklentileri var. Mülteci krizinin çözümü için Türkiye'nin kapısındalar. Türkiye, insan üzerinden siyaset yapmadı, yapmaz da ama Avrupa'ya bunun faturasını da çıkaracaktır. Bu anlamda Türkiye, mülteci krizinde Avrupa'ya mesajlarını verdi, bu zirvede de vermeye devam edecek.
4-AB'NİN YANITI NE OLACAK?
Avrupa, mülteci krizinin çözümü için Türkiye'nin 3 önemli şartını Malta'daki zirvede yeniden masaya yatırdı. 3 milyar Euro yardım paketi, vize muafiyeti ve yeni fasıllar, tüm bunların kabul edildiği yönünde olumlu açıklamalar var. Avrupa, bu faturayı ödemeye razı.
5-ZİVREDE RUSYA'NIN DURUMU NE OLACAK?
Türkiye'nin bu zirvede Rusya'ya da Suriye üzerinden bir mesajı olacak mutlaka. Özellikle yaşanan mülteci krizinin baş sorumlularından biri de Rusya.
6-DAEŞ TERÖRÜ
Şu an Irak ve Suriye'de DAEŞ'e karşı ciddi operasyonlar var. Irak'ta Musul'un Sincar bölgesi ABD'nin onayıyla Peşmerge tarafından DAEŞ'ten kurtarıldı. Rakka bombalanıyor, bununla birlikte Halep'teki bir çok önemli merkez de DAEŞ'in elinden alındı. Tabi Suriye'deki DAEŞ kontrolüne yapılan müdahale direk Esat rejiminin işine yarıyor, buna da dikkat etmek lazım.
7-ABD'NİN TAVRI
ABD, son gelişmelerle Türkiye'nin bölgesel hassasiyetlerine karşı tehdit unsuru içerebilecek her gelişmeden kaçınıyor. Bunu PYD konusunda gördük. Geçen ay PKK'nın Suriye uzantısı PYD terör örgütüne silah yardımı yapılmıştı artık silah desteği verilmeyeceği, hem Pentagon hem Dışişleri hem de ABD Ordusu tarafından net dille izah edildi. Bununla birlikte ABD, Türkiye'nin sınırda asla görmek istemediği bir durum olan PYD'nin bölgesel bir özerklik planları konusunda da bu örgüte ciddi uyarılarda bulundu.
8-SON G20'LERDE NELER YAŞANMIŞTI?
2012'den bu yana düzenlenen G20 Zirvelerinde gündem genellikle Suriye krizi olmuştu. Özellikle 2012'de Meksika'daki zirvede Suriye meselesi ana gündemdi ancak liderler zirve sırasında ellerini taşın altına koymaktan kaçınmışlardı.
9-2013 G-20 ZİRVESİNDE SURİYE'YE OPERASYON KONUŞULMUŞTU
2013'te Rusya'daki G-20 Zirvesi öncesi ABD'nin kimyasal silah nedeniyle Suriye'ye müdahale planı masaya yatırılmıştı. ABD Başkanı Obama kırmızı çizgi olarak gördüğü kimyasal silah nedeniyle askeri operasyon planında kararlıydı. St. Petersburg'daki zirvede Obama-Putin görüşmesi hala akıllarda, o görüşme sonrası ABD kademe kademe operasyondan vazgeçti, zaten zirveden bir hafta sonra da operasyon tamamen rafa kaldırıldı.
10-RUSYA 2 YIL ÖNCEKİ G20'YE DAMGA VURMUŞTU
Rusya o dönemde Suriye'ye askeri müdahale olmaması için devreye kimyasal silahların teslimatını öngören bir plan soktu. Şam ile ABD plana anında evet deyince, operasyon iptal edildi, Esat rejimi, elindeki kimyasal silahların envanterini açıkladı ve denetime açtı. Ancak bu planın bir aldatmaca olduğu da belliydi çünkü kimyasal silahları, denetçilere teslim eden Esat aylar sonra yine Suriye'de kendi halkı üzerinde kimyasal silah kullanmaya başladı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...