HİTÜ Kanser hücreleri üzerine yönelik İlaç çalışması başlattı

ÇORUM 29 Nisan 2020 14:05
Videoyu Aç HİTÜ Kanser hücreleri üzerine yönelik İlaç çalışması başlattı
A
a

Çorum Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği öğretim elemanı Dr. Gamze Nur Müjdeci’nin, Tıp Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Sertaç Aslan’ın danışmanlığında, kanser hücreleri üzerine etkili olması öngörülen yerli bir nanopartikül üretimine yönelik hazırladığı projenin TÜBİTAK tarafından destekleneceği bildirildi...


Akciğer Kanseri Hastalığı İçin Yerli Kombine Tedavi Yönteminin Araştırılacağı Projeye TÜBİTAK’tan Destek

Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği öğretim elemanı Dr. Gamze Nur Müjdeci’nin, Tıp Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Sertaç Aslan’ın danışmanlığında, kanser hücreleri üzerine etkili olması öngörülen yerli bir nanopartikül üretimine yönelik hazırladığı projenin TÜBİTAK tarafından destekleneceği bildirildi.

Dr. Müjdeci’nin “Aureobasidium pullulans Tarafından Gıda Atıkları Kullanılarak Üretilen Melanin Nanopartiküllerin Doğrudan ve Kontrollü İlaç Salım Sistemlerinde Adenokarsinoma Hücreleri (Pc-9) Üzerine Etkilerinin İncelenmesi” başlıklı proje önerisi, TÜBİTAK tarafından, “3501- Kariyer Geliştirme Programı" kapsamında kabul edildi.

AKCİĞER KANSERİNE ETKİLİ OLMASI BEKLENİYOR​

Proje kapsamında, akciğer kanseri hücreleri üzerine etkileri araştırılacak olan yerli kombine tedavi geliştirilmesi amaçlanıyor. 

Toplam 334 bin liralık kaynağın kullanılacağı projede, fermantasyon yoluyla Çorum’daki süt entegre tesislerinin atıklarından peynir altı suyu, şeker fabrikasının yan ürünü melas ile kavun, karpuz ve havuç kabukları gibi evsel atıklar kullanılarak üretilmesi planlanan melanin nanopartiküllerin, kontrollü ilaç salım sistemleri içerisinde ve doğrudan akciğer normal hücreleri ile kanser hücreleri üzerine etkileri incelenecek.

Multisipliner çalışmaların yürütüleceği projenin akciğer hücreleriyle ilgili araştırma, HİTÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sertaç Arslan danışmanlığında yapılacak.

“Yerli İlaç Üretimine Yönelik Ön Çalışma”

Projede ayrıca Gıda Mühendisliği Bölümü’nden 2 lisans öğrencisi 1 yıl süre ile bursiyer olarak görev alacak.

Dr. Gamze Nur Müjdeci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, araştırmaları kapsamında çok daha düşük maliyetle, peynir altı suyu ile kavun, karpuz ve havuç kabukları kabuklarını kullanarak fermantasyon yoluyla üretmeyi planladıkları melanin nanopartikülünün akciğer kanseri hücreleri üzerine toksik etkisinin olmasını öngördüklerini söyledi.

Dr. Müjdeci, ayrıca şunları kaydetti:

“Projemiz çerçevesinde üreteceğimiz melaninin, akciğerde sadece kanserli hücreler üzerinde etkili olmasını, sağlıklı hücreler üzerinde olumsuz etkisinin olmamasını hedefliyoruz. Bu çalışma, yerli bir ilaç üretimine yönelik ön çalışma niteliğindedir.”

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam