İl Genel Meclisi’nden domuz avı için Fişek desteği

5 Haziran 2014 12:43
Videoyu Aç İl Genel Meclisi’nden domuz avı için Fişek desteği
A
a

İl Genel Meclisi, domuzla mücadele çalışmaları kapsamında, bek avı için çiftçilere fişek desteği sağlarken, İl dışından gelecek avcıları da destekleyecek.

Halil İbrahim Kaya başkanlığında Özel İdare Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan il genel meclisi toplantısında, domuzla mücadele çalışmalarının önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda da etkin şekilde sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Dün düzenlenen İl Genel Meclisi Haziran ayı 3. toplantısında domuzla mücadele kapsamında Tarım ve Hayvancılık ile Plan ve Bütçe Komisyonlarınca hazırlanan ortak rapor meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.

Komisyon raporu hakkında meclis üyelerine bilgile veren Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Çatar, “Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık sonucu, dağlık ve ormanlık bölgelerinde barınma imkanını büyük ölçüde kaybeden yaban domuzları hayatlarını devam ettirme, üreme ve beslenme için daha uygun ortam olan sulak tarım alanlarına inmiş ve burada ekili ve dikili bulunan mısır, sebze ve meyve fidanlarına büyük zararlar vermeye başlamıştır.
Kara avcılığı Kanunu ve bu kanun uyarınca her yıl toplanan Merkez Av Komisyon Kararları, zamanı ve süre kısıtlılığı gibi nedenlerle popülasyonla mücadelede neticelere ulaşılamamış ve her geçen yıl zararlı sayısı artmıştır” dedi.

Yaban domuzları bulabildiği her türlü şeyle beslendiğinden Çorum geneli ve ilçelerinde ekili ve dikili tarım alanlarında buğday, arpa, nohut, mısır, patates, sebze gibi bitkileri yemek çiğnemek, dökmek, dolaştırıp telef etmek, yumruları çıkarıp yemek suretiyle yüzde 50'lere varan oranda zararlara neden olabildiğini kaydeden Çatar, “Bu durum yaban domuzu ile mücadelenin sistematik olarak yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bek Avlan yaban domuzu ile mücadelede etkili yöntemlerin başında gelmektedir.Ancak senede bir kez ve gündüz yapılan sürek avlarından yeterli randıman alınamamaktadır.Bunun başlıca nedeni ise, domuzlar gündüzleri orman içlerinde derin vadilerde saklanmaktadır.Bu vadilerde yerlerinin tespiti oldukça zordur” şeklinde konuştu.

Mevcut yönetmeliklere göre vatandaşın her istediği zamanda domuz sürek avı yapmasının mümkün olmadığını kaydeden Çatar, rapor hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu avlar Merkez av komisyonu kararları doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden gerekli izinler alındıktan sonra yapılabilmektedir. Sürek avı esnasında her an kaza yaralanma ve ölümle sonuçlanacak durumlarla karşılaşılması ihtimali yüksektir.Bundan dolayı sürek avlarını koordine etmek çok risklidir.Geçmiş yıllarda yapılan gündüz sürek avlarında hiçbir başarı sağlanamamıştır.

Sürek avlarının kış aylarında yapılmasının daha başarılı sonuçlar alınmasına sebep olacağı düşünülmektedir. Bu dönemde sürekçilerin domuzları kovalaması sırasında avcıların görüş mesafesi daha fazla olacaktır. Çok geniş alanlara yayılacak sürek avlarında güvenliği sağlamakta oldukça zordur. Bu nedenlerden dolayı vatandaşlarımızın istedikleri dönemde sürek avı düzenlenmesi mümkün değildir. İlimizde yaban domuzu avı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 26.05.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2013-2014 av dönemi merkez av komisyonu kararları doğrultusunda yapılmaktadır. İç Anadolu Bölgesine dahil olan İlimizde yaban domuzu avının başlangıç tarihi 24.08.2013 ve bitiş tarihi 16.02.2014’tür.

İlimizde Orman ve Su İşleri XI. Bölge Müdürlüğü Çorum Şube Müdürlüğü'nce devlet avlağı sayısını artırma yönünde çalışmalar yapılmakta olup, avlak sayıları gün geçtikçe artmaktadır.
Komisyonumuz tarafından İlimiz genelinde yapılan incelemelerde yaban domuzu ile yapılan mücadelede istenilen düzeyde sonuç alınmadığı tespit edilmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yaban domuzu popülasyonu düşene kadar yıl boyu domuz avının serbest bırakılması, bek avı için çiftçilere fişek desteği verilmesi, il dışından gelecek avcıların desteklenmesi. Yaban domuzu avı yapan profesyonel avcılardan hiçbir ücret alınmaması, domuz avının her yerde yapılabilmesine imkan verilmesi uygun olacaktır” (Osman BİÇER)
Kaynak : www.hitittv.com/corumgazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam