İskilip Keşkeği Çevre İl ve İlçelere de Örnek Oluyor

28 Haziran 2015 10:37
Videoyu Aç İskilip Keşkeği Çevre İl ve İlçelere de Örnek Oluyor
A
a

Çorum ve Ankara’ya Keşkek servisi... İskilip’te yüzyıllardır yaşatılan Ramazan Keşkeği geleneği çevre ilçelere de ilham olmuş.

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan Keşkek bu sene de sofralardaki yerini aldı. İskilip’in her mahallesinde bulunan Keşkek Fırınları bu geleneğe şahitlik etmeye devam ederken  her akşam dolup taşıyor.
 
İskilip Keşkeği’nin şöhreti çevre ilçe Tosya’ya bundan tam 47 yıl önce gitmiş. Ramazan da keşkek geleneğini ve fırınlarını İskilip’ten örnek alan Tosya bu geleneği 47 yıldır sürdürüyor.
 
Tosya’da fırına “Keşkek Sürme” geleneği 47 yıldır devam ederken bunu yazılı kaynaklarda doğruluyor. Tosya’da Ramazan Keşkeği geleneğini Duduş Teyze lakaplı bir bayanın başlattığı ifade ediliyor.
 
Ramazan da “Fırına Keşkek” sürme geleneği Kargı’da da yaşatılıyor.
 
İskilip’in özgü yemeklerinden olan keşkek, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden. Keşkek sabah hazırlanıp toprak çömlekler içerisinde keşkek fırınlarına teslim ediliyor, akşam ezanı okunmadan bir saat önce hazır hale gelen keşkek evlerin iftar sofrasını süslüyor.
 
Kentte keşkeğin Ramazan ayının vazgeçilmezi olması keşkek fırını sahiplerini bunu en iyi şekilde değerlendirmeye yönlendiriyor. Bu yüzden fırın sahipleri çeşitli yollarla müşterileri çekmeye çalışıyor. Hemen hemen her mahallede bulunan keşkek fırınları kazançlarını katlamak için vatandaşlara çeşitli fırsatlar sunuyor. Mesela fırınlar para karşılığı değil odun karşılığı keşkek pişiriyor. Bazı fırınlar da keşkeği evlerden toplayıp evlere teslim ediyor.
 


Ramazan ayı içerisinde Çorum ve Ankara’ya keşkek servisi yapılıyor. Bu illerde ikamet eden İskilipliler akrabaları ve tanıdıkları aracılığı ile bulundukları yerlere keşkek istiyor. Özellikle Çorum’a her gün keşkek servisi gidiyor. Bazı vatandaşlar arabalarına binerek keşkek alıp dönüyor. Keşkeğin bu kadar ilgi görmesi en çok fırın sahiplerine yarıyor. Yılda bir ay çalışan keşkek fırınları bu ayı en karlı şekilde kapatmak için her türlü imkanı sağlamaya çalışıyor. 
Kaynak : www.İskilipliyim.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam