İYC GÜNEYDOĞU ÇIKARMASI

Kültür Sanat 28 Mayıs 2013 18:15
A
a

İLİM YAYMA CEMİYETİ ÇORUM ŞUBESİ BUHARA YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU MEDENİYETLER BEŞİĞİ OLAN GÜNEYDOĞU ANADOLU’YA GEZİ DÜZENLEDİ

İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şubesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2012 Gençlik Projeleri destek programı kapsamında“Buhara Gençlik ve Kültür Merkezi”  gençlere yönelik faaliyetler devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta sonu;  İlim Yayma Cemiyeti Buhara Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu, her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun bir öğretim yılı geçiren öğrencilerine ülkemizin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini göstermek amacıyla Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunanDiyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman illerimize rehber eşliğinde gezi düzenledi.         
                İlim Yayma Cemiyeti Buhara Yükseköğretim Yurt Müdürü Faruk ÖZYILMAZ, Yurt Müdür Yardımcısı Sinan GÜNEŞve Mardin Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa AYDIN’ nınrehber olarak katıldığı gezi 47 öğrencinin katılımı ile gerçekleşti.
Gezi programımıza ilk olarak Dİyarbakırİlimizden başlandı. Diyarbakır mimari yönden de ilginç eserlere sahip bir kent. Nebi Camisi ve Ulu Cami tarihsel geçmişleri ve mimari tarzları ve Türkiye'nin en eski camilerinden olan Ulu Cami'nin avlusundaki güneş saati ve güzel taş işçiliği ile birer şaheser.Milattan önce 700 yılında kurulan Diyarbakır beşiklik ettiği, Hurriler, Asurlular, Medler, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Oğuzlar, Selçuklular ve Osmanlılardan kalma zengin bir tarihsel mirasa sahip. Bu eserler içinde camiler,sahabiler, medreseler, hanların yanı sıra çok sayıda kilise de var.
               Diyarbakır’dan sonra uğradığımız yer olan Batman Hasankeyf ; güney ve güneydoğudan çevreleyen kalkerli arazi yapısının verdiği imkânlarla, sanki doğa ve insanın burada el ele vererek giriştikleri ortak bir çalışma sonucu meydana getirdikleri mağara evler ile oluşturulan derin ve heybetli kanyonlar, muhteşem bir yeryüzü şeklini meydana getirmiştir. Dört bini aşkın mağaranın bulunduğu bu bölge, dünyada benzeri az bulunan bir doğa harikasıdır. Dicle Nehrinin menderesler çizerek aktığı binlerce yıllık süreçte oluşan dar vadiler ve sel sularının yamaçlardan akarak Dicle’ye ulaştığı bölgelerde meydana gelen derin çukurlar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan engebeli yapının biçimlendirdiği yeryüzü şekillerinin seyrine doyum olmuyor.Yol geçen Hanı, Hasan KeyfMağaları, Köprüler, Camiiler, Kaleler, Manastırlar gezilip incelemelerde bulunuldu.
Batman Hasan Keyf’ten sonra Mardin ilimize geçilerek Verimli Mezopotamya ovasının ortasında yükselen, kalker ve lavlarla örtülü bir dağın yamacındaki Mardin, neredeyse bütün kültürlerin uğrak yeri olmuş. Kentin doğum tarihi M. Ö. 3000 yılına dayanıyor. İlk konuklar ise şöyle sıralanıyor: Subarular, Sümerler, Akadlar, Hititler, İran'dan gelen Midi'ler. Daha sonra Asurlar, Urartular, Mitanniler, Aramiler, Persler... 2 bin yıl sonra Büyük İskender. İlk Hıristiyanlar, 2. yüzyılda Romalılar, Sasaniler, hemen ardından Bizanslılar. Araplar, 9 yüzyılda Hamdaniler, 10. yüzyılın sonunda Mervaniler, 11. yüzyılda Türkmenler, 12. yüzyılda Artuklular. Haçlıların kılıç sesleri, ardından Eyyubiler, sonra İlhanlılar. Karakoyumlu ve Akkoyumlu Beylikleri. 16. yüzyılda Safeviler, Osmanlılar ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti. Bir zamanlar birçok kültüre ve dine ev sahipliği yapmış olan bu yaşlı kentin tarihi dokusu, böylesine renkli ve zengin,Mardin'in 5 km doğusunda, 4. yüzyılda yapılan bir manastır olan Deyr-ulZaferan,ve Süryani Kadim Cemaati'nin dini merkezi gezildi.
               Mardin’den sonrada Şanlıurfa’ya geçildi, Şanlıurfa Müzesi, Balıklı Göl, Devlet resim ve heykel müzesi, Çamlık Parkı, Halepli Bahçe, Urfa Kalesi, Halil-ül İmran camii, Rızvaniyecamii,Mevlid-i Halilk Camii, Hz.İbrahim Peygamberin doğduğu rivayet edilen mağara,Eyyüp peygamber mağarası ve kuyusu, Ulu camii olmak üzere ve bir çok tarihi mekanlar gezildi.
          Mardin’den sonrada son olarak uğradığımız yer Adıyaman ilimizdi. Adıyaman gezilerek Nemrut dağında güneşin batışı seyredildi. Adıyaman İlimizin gezilmesi ile 4 gün süren gezimiz son buldu.
                İlim Yayma Cemiyeti Buhara Yükseköğretim Yurt Müdürü Faruk ÖZYILMAZ, bu güzel organizede katkıda bulunan başta Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, ilim Yayma Cemiyeti Çorum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet KARADAĞ ve yönetim kurulu üyelerine, ev sahipliği yapan İlim Yayma Cemiyeti Mardin Şubesi ve Yurt  yöneticilerine,  Ensar Vakfı Mardin Şubesi ve Yurt yöneticilerine, Mardin Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa AYDIN Bey’e,kurum, kuruluş ve emeği geçen tüm şahıslara teşekkür etti.

               
 
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam