İngiliz medyası, eni Zelanda'da yaşanan katliam sonrası Müslümanların yanında gibi görünse de attığı manşetlerle tepki çekti.
Dünya basını saldırıyla ilgili haberlerde genel olarak terör saldırısı başlığıyla sunulurken BBC, katliam ile ilgili haberlerde sadece "silahlı saldırı" ya da "Yeni Zelanda cami saldırısı" ifadesini kullandı.
Londra'da 22 Mart 2017 tarinden gerçekleşen ve 6 kişinin öldüğü Londra saldırısı için "terör" ifadesini kullanan BBC'nin 49 Müslümanın öldüğü katliam için 'silahlı saldırı' ifadesi tepki çekti.
BBC'ye tepki
BBC'ye İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad'ten sert tepki Hamid Baidinejad sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "BBC için Londra'daki bıçaklı saldırı terörist saldırı sayılır ancak Yeni Zelanda'daki katliam sadece bir saldırıdır." dedi.
Pakistan İnsan Hakları Bakanı Şirin Mezari, Twitter hesabından, 'BBC'yi izliyorum, Zelanda'daki terör saldırısıyla ilgili haberinde 'terörizm' ifadesini kullanmaması beni şoke etti. Katliam yerine toplu öldürme diyorlar! İğrenç. Terör saldırısı olduğu çok açık olduğu halde neden 'terörizm' kelimesini kullanmıyorlar?'
Terörist için "melek çocuk" dedi
Bir İngiliz basın kuruluşu Daily Mirror gazetesi, "Camilerde katliam" üst başlığını kullandı. Daily Mirror gazetesi ilk sayfada teröristin küçüklük fotoğrafını yayınladı. Brenton Tarrant için "Şeytani bir aşırı sağ katliamcısına dönüşen melek çocuk" mesajı verildi.
Terörist Brenton Tarrant'ın eski arkadaşlarının ifadelerine dayanarak, "çocuklar için spor programları veren sevimli bir kişisel antrenör" ancak "Yaptığı seyahatler sırasında bazı şeylerin onu değiştirdiği" ifadeleri kullanıldı.
"Batı basınının kurumsal ırkçılığının bir örneği"
Daily Mirror gazetesi, katliam için "terör" ifadesini kullansa da teröristin çocukluk fotoğrafıyla konuyu çarpıttı.
Daily Mirror geçen yıl bir saldırıdan sonra, 'IŞİD'li manyak 50 kişiyi öldürdü' başlığı atarken, dünkü saldırıdan sonra, 'Büyüyünce aşırı sağcı cani bir katil olan melek gibi çocuk' ifadelerini kullanarak manşet atması dikkat çekti.
Okuyucular İngiliz medyasının skandal manşetlerine, "utanç verici", "korkunç", "rezil gazete, rezil editörler", "tiksindirici," gibi ifadelerle tepki gösterdi.
Fransız basını da "terör" demedi
Fransa'da gerçekleşen saldırılar için "terör" ifadesini kullanan Fransız medyası Yeni Zelanda'yla ilgili haberlerinde bu ifadeyi kullanmadı.
Le Figaro Gazetesi, Paris'te 130 kişinin öldüğü saldırıyı terör saldırısı olarak değerlendirirken, camilerdeki Müslümanları hedef alan katliamı terör saldırısı olarak görmedi.
Le Parisien gazetesi de aynı şekilde Yeni Zelanda'daki katliama ilişkin yaptığı haberlerde terör saldırısı ifadesini kullanmadı. Geçen senelerde Fransa'da meydana gelen saldırıları terör saldırısı olanak nitelendiren France Info'nun bu saldırı için aynı değerlendirmeyi yapmadı.
Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında on dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırısında 49 kişi yaşamını yitirmişti. Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve Avustralyalı Başbakanı Scott Morrison, saldırıların ardından olayın terör saldırısı olduğunu açıklamıştı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...