MHP Konya Milletvekili Esin Kara, Seydişehir gezisinde partisinin ilçe başkanlığını ziyaret etti. Burada partililerine seslenen Kara, gelecek yıl yapılacak olan yerel seçimlere değindi. Yerel seçimlerde 30 yakın ilde Ak Parti ile ittifak yapacaklarını belirten Kara, ilçelerde ise her partinin kendisinin aday çıkaracağını kaydetti. Kara, adayların ise yakında Kızılcahamam'da yapılması planlanan kampta belirleneceğini ifade etti...
Yerel seçimler yaklaşırken partilerin ne yapacağı, hangi yol ve yöntemi hayata geçireceği konusunda birbirinden yüz seksen derece farklı kulis bilgileri ortalıkta dolanıp duruyor. Kimileri gönlünden geçenleri, Kimileri bir yerden kulaklarına fısıldananları, Kimileri de kendi istedikleri kişilere yönelik bir dayatma amacı ile bu kulis bilgilerini dolaşıma sokuyor.
Ama hepimiz de çok iyi biliyoruz ve bu konuda yeterince tecrübeye sahip olduğumuz için şimdiye kadar tek tük olanlar dışında kulis bilgilerinin hiçbiri doğru çıkmamıştır. Onun için kulis bilgilerinden çok somut durumla alakalı değerlendirmeler daha gerçekçi olacaktır, diye düşünüyorum.
Çorum merkezde Ak Parti MHP ile ortak Belediye Meclisi Listesi oluşturabilir.Başkan Yardımcılarından birisi MHP'li olabilir.
Ak Parti Genelde şu anda ismi ön planda olan adayların dışında " Süpriz " bir isim bile çıkabilir . Ak Parti adayını en geç Ekim ayı sonu
bir ihtimalde Kasım ayı içinde açıklanabilir. bu durumda Zeki Gül ve Mehmet Karadağ'ın adaylığı ise Başkan Erdoğan'ın iki dudağının arasında istifa et aday ol derse Mehmet Karadağ, Zeki Gül, herkese rağmen, her şekilde Belediye başkanı olarak seçilir.
1) Bu yerel seçim şimdiye kadar olmadığı kadar zorlu geçecektir… Bu bütün partiler açısından böyle olacaktır. Nedenine gelince, 16 Nisan referandumundan bu yana iktidar ile muhalefet bloğu arasındaki oy oranı farkı 1 puan ile 3 puan arasında gidip gelmekte olduğundan iktidarın kaybetme riski ile muhalefetin kazanma umudu eşit duruma gelmiştir. Bunun kadar önemli bir diğer tablo da iktidarın büyükşehirler kaybetme olasılığı iktidarı farklı yol ve yöntemlere zorlanacak gibi görünüyor
2) Ekonomik durumun kötüye gitmesi muhalefetin elini güçlendirirken, ki bu AK Parti açısından 16 yıllık avantajların kaybolması demek, iktidar buna dış politikadaki duruşu ile ve terörizme karşı başarı hikâyesi ile kapatmayı düşünmektedir. Bu kıyaslamanın seçmeni ne kadar etkileyeceğini kestirmek mümkün değil; ama şu bir gerçek ki ekonomik anlamada 16 yıllda başarı hikâyesi ile var olan bir iktidar için bir hayli zor durum olmasına rağmen toplumun milliyetçilik ve hamasete yatkın olması bu açığı kapatabilme potansiyelini de düşünmek hiç de yabana atılır bir strateji olmasa gerek.
3) Muhalefetin bir türlü bu topluma güven duygusu aşılayamaması ve topluma dokunma konusunda sürekli sınıfta kalması kendileri açısından en büyük sıkıntı olacak gibi duruyor.
Son 5 seçimin bize öğrettiği tek şey: AK Parti'nin kazanması kendi başarısından çok muhalefetin başarısızlığından kaynaklandığı gerçeğidir. Bu saydığımız nedenlerden ötürü gerek iktidar gerekse de muhalefet olsun parti hiyerarşileri dışında aday tercihlerine yönelecektirler diye düşünüyorum. İktidar Güneydoğu’da bir kaç istisna dışında kayyımlarla seçime giderse kimse için sürpriz olmamalı! Büyükşehirler açısından ise hem iktidar hem de muhalefet sadece büyükşehir belediye başkanları değil, büyükşehirlerdeki ilçe belediye başkanları için de ağır toplarını ve parti hiyerarşisi dışından yani dışardan etkili isimlerle gideceğini öngörmek yanıltıcı olmasa gerek. Anlayacağınız, gerek iktidar gerekse de muhalafet bu yerel seçimleri kazanmak mecburiyetinde!
Kaybeden her şeyi kaybedecektir…
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...