ÖZGÜR KILIÇ’IN PROJELERİ;
Konuşmasının devamında Özgür Kılıç, 31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde göreve seçilmesi halinde hayata geçireceği 21 başlıktan oluşan projelerini şöyle sıraladı;
ADALETLİ, HOŞGÖRÜLÜ VE SAYGILI BİR ŞEHİR OLACAĞIZ
*Biz, yurttaşlarımızın inançlarına, yaşam tarzlarına, değerlerine saygılı, adaletli bir belediye olacağız. Belediyemiz, bir arada huzurlu yaşamanın güvencesi olacaktır. Bunun için yerel yönetimlerde en başarılı ekipleri kuracağız.
*Tüm atamaları ve görevlendirmeleri, liyakat kurallarına ve yasalara göre gerçekleştireceğiz. Belediyede çalışan hiçbir insanımız işinden olmayacak.
* Adil, tarafsız ve etkin bir kamu hizmeti sağlayacağız. Katılımcı ve demokratik bir kent yönetimi oluşturup, hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün yurttaşlarımıza eşit hizmet sunacağız.
HESAP VEREN, ŞEFFAF YÖNETİLEN BİR BELEDİYE OLACAĞIZ
*Belediyemizin yaptığı faaliyetleri periyodik olarak, kalem kalem, gelir-gider tablosunu belediyemizin reklam panolarında yayınlayacağız.
*En az bir hafta önceden belediye meclis toplantısı gündemlerini duyuracağız.
*Çorum Belediye Meclis görüşmelerini internet üzerinden canlı yayınlayacağız.
*Belediye meclis kararlarını, toplantı sonuçlarını hemşehrilerimizle paylaşacağız.
* Belediye ihalelerini internet üzerinden canlı yayınlayacağız.
*Belediye başkanının ve başkan yardımcılarının malvarlıklarını düzenli olarak kamuoyu ile paylaşacağız.
*Belediyenin stratejik planlarını, belediye başkanı seçildikten sonra 5 yıllık görev dönemini kapsayacak biçimde, birlikte hazırlayacağız. Stratejik planlar, vatandaşlarımızın erişimine açık tutulacak.
*Kaynaklarımızın nerede ve nasıl kullanılacağına birlikte karar vereceğiz.
*Belediyemizi; muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, esnaf odalarımız, TSO, borsalarımız ve mahalle meclislerimiz, üniversitemiz ve sanatçılarla beraber uzlaşı içerisinde, bilimin rehberliğinde ve kamu yararı doğrultusunda halkımız ile birlikte yöneteceğiz. Karar alma süreçlerinde doğrudan demokrasi ve katılımı esas alacağız.
* Belediye bünyesinde kurulacak sektör masalarıyla; yatırım programları, iş olanakları, çevre ve doğanın korunması, tarımsal alanlarda üretim ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi vb. konularda araştırma yapıp, bilimsel verilerle yeni olanakları ortaya çıkaracağız.
*Belediyemizin, bütün kapıları vatandaşlara açık olacak, onlara söz hakkı tanıyacağız. Vatandaşına hesap veren, adaleti ve şeffaflığı yönetim kültürü haline getiren bir anlayışla belediyeyi yöneteceğiz.
*Belediyemizin kurum dışına hesap vermesi şeffaf bir şekilde gerçekleştirilecektir, verilmedik bir kuruş hesabımız olmayacaktır. Bunu;
a) Merkezi Yönetime b) Sayıştay’a c) Halka Hesap Verme
Olmak üzere 3 şekilde gerçekleştireceğiz. Bütün bunları toplumsal bir faydaya dönüştürüp gerekli tedbirleri alacağız.
KAYNAKLARINI; FAİZE VE RANTA TESLİM ETMEYEN BİR BELEDİYE OLACAĞIZ
*Çorum Belediyesi’nin, 2019 yılı bütçesi 425 milyon lira olarak belirlendi. Bütçenin 200 milyon liralık bölümünün merkezi idareden, kalan 225 milyon liralık bölümünün ise belediye gelirlerinden karşılanacağı belirlenmiştir. Bu haliyle belediye bütçesi bir “geri borç ödeme bütçesi” olarak tarihi kayıtlara geçecektir.
Belediye Bütçesi Küçülmüştür;
* 2018 yılı bütçesi 550 milyon liraydı. Bu yılki bütçe 425 milyon lira belirlenerek bütçe yüzde 22.8 oranında küçültülmüştür. Yüzde 20 enflasyon oranını eklediğimizde daha korkunç bir tablo ile karşı karşıya kaldığımız görülecektir. Öz kaynakları daraltılmış Çorum Belediyesi, borca, faize ve dışarıya mahkûm hale getirilmiştir. Atasözünün de dediği gibi “Borç yiyen kesesinden yer” Çorum Belediyesi hala kesesinden yer gibi bütün Çorum halkını borçlandırmıştır.
*30.09.2018 tarihi itibari ile anapara borcumuz 167 milyon TL, tahakkuk eden faiz 58 milyon TL, toplam borç 225 milyon TL’dir. Bugün itibari ile ne kadar borcumuz olduğu kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Buradaki rakamlardan da anlaşılacağı gibi bütçemiz borç ve faiz yükü altındadır.
*2019 yılı bütçesi bir faiz bütçesidir. Belediye bütçesinin 44 milyon TL’si (%10.35) sadece faiz ödemelerine harcanacak olup, yaklaşık 42 milyon TL’si ise personel ödemelerine ayrılmıştır.
*Peki, bu kadar borç ve faiz ödemesi ile hangi yatırımlar yapılacak?
*Belediyenin boş kasası hangi derdimize çare olacak?
*Çare var, çare biziz, çare derman belediyeciliğidir. Çare liyakatli belediye yönetimidir. Çare, planlı yatırımlar ve tasarruftur. Başka da bir kurtuluş yolu yoktur.
*Çorum Belediye’si tarafından yayımlanan raporlarda, özelikle son 2 yılda yanlış, gereksiz ve kontrolsüz yatırımlarla belediye borç batağına saplanmıştır. Bunların en büyüğü ise 220 milyon lira bedelle Yeni Stadyuma ödenek ayrılmasıdır. Belediyenin kasası boşaltılmış, artık arsa satarak borç öder hale gelmiştir. Kaynak üretmeden sürekli borçlanan bir belediyenin kime faydası olacaktır?
*Bizler bu kötü gidişatı durdurmak için, halkımıza derman olmak için varız.
*Vatandaşlarımızdan toplanan vergiler gereksiz yatırımlara harcanarak belediyemiz Türkiye nüfus oranlamasına göre en borçlu belediyelerden biri haline getirilmiştir.
*Belediye hizmetlerini kar ve rant odaklı anlayışla değil; kaynakların adil bölüşümünü ve tüm hemşehrilerimizin refahını esas alacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.
ADİL VE KATILIMCI BÜTÇE UYGULAMASINA GEÇECEĞİZ
*Belediye bütçesinin kullanımına ilişkin karar alma süreçlerinde, Çorum Belediyesi Kent ve Mahalle Meclislerinin taleplerini dikkate alacağız. Bu yolla, tüm vatandaşlarımızın bütçe kullanımına ilişkin taleplerini özgürce ifade edebilmesini ve bunların kararlara esas oluşturmasını sağlayacağız.
*Adil bütçe kullanımını; kadınların, gençlerin ve tüm dezavantajlı kesimlerin ihtiyaçlarına öncelik veren bir yaklaşımla gerçekleştireceğiz.
*Adil ve Katılımcı Bütçe uygulamaları ile her vatandaşın mahallesinde gördüğü sorunlara yönelik çözümler geliştirmesine ve bunları projelendirerek belediye bütçesinden kaynak aktarılmasına olanak sağlayacağız.
ÜRETEN VE İSTİHDAM YARATAN BİR ŞEHİR OLACAĞIZ
*İlimizde bulunan TSO, borsa, odalar, Resmi Kurumlarımız ve Hitit Üniversitesi ile bir araya gelip; şehrimizde yeni istihdam olanaklarıyla katma değeri yüksek, yenilikçi ve sürdürülebilir, kalkınma projelerinin yolunu açacağız. Şehrimizi eskisinden daha güçlü bir sanayi şehri “Anadolu Kaplanı’ haline getireceğiz.
* Üzerinde farklı medeniyetlerin yaşadığı ve birbirleriyle etkileştiği Anadolu, insanlık tarihine damgasını vurmuş kültürel bir sentezdir. Ülkemizde UNESCO Dünya Mirası listesine giren 18 yerden biri olan Hititler’in başkenti Hattuşa antik kenti (şimdiki adıyla Boğazkele), Dünya kültür belleğine adını yazdırmıştır. Bütün bunlarla birlikte; Anadolu’yu bizlere yurt haline getiren Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bizlere bıraktığı tarihsel ve kültürel mirası sahiplenerek ülkemize ve Dünya’ya tanıtmayı görev bileceğiz.
*Tarih, doğa ve kültür turizmini ilimizin hak ettiği noktaya taşıyacağız. “Bacasız Fabrika” olarak tanımlanan turizm anlayışımızla, tarihi ve doğal alanlarımızı tanıtırken yeni iş olanaklarını ve gelir getirici faaliyetleri ilimize kazandıracağız.
ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE SAĞLIKLI VE UCUZ ÜRÜN ULAŞTIRACAĞIZ
*Tarımsal üretimin olanaklarını yeterince değerlendiremeyen ilçelerimiz ve köylerimizde; üretimde süreklilik, istihdamın ve gelirin artırılmasına yönelik destek programları oluşturacağız.
*Üretim ve tüketim kooperatiflerini, belediyemiz öncülüğünde destekleyeceğiz.
*Yerli tohumları genetikleri değiştirilmeden ve tekrar kullanımını devreye alıp, “Çorum Tohum Bankası” nı kuracağız. Doğal ve organik tarımsal ürün, sebze ve meyve ihtiyacını teşvik edeceğiz. Üretim yapacak çiftçilerimize kooperatifler aracılığı ile tohum ve fide desteği sağlayacağız.
*Üreticilerimize; ekim, yetiştirme, ilaçlama, aşılama, ürün toplama alanlarında ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceğiz. Kırsal alanlarda hayvancılık faaliyetlerini teşvik edeceğiz. Hayvancılığı cazip hale getirip; halkımızın et ve süt ürünlerine olan ihtiyaçlarını daha ucuz ve sağlıklı olarak karşılamaları için gerekli tedbirleri alacağız.
İnsanlarımızın sağlıklı, ucuz gıdaya ulaşması ve kırsal alanların yeniden canlandırılması için gerekli çalışmaları yerel yönetimlerin öncülüğünde, ilgili kurumların katılımıyla, işbirliği içerisinde gerçekleştireceğiz.
ÇALIŞANI VE SANAYİCİSİYLE EL ELE MARKALAR ŞEHRİ OLACAĞIZ
*Şehrin girişimcilik ruhunu tekrar ortaya çıkaracağız.
*Tanıtım, pazarlama, yatırım, hammadde, teknik personel ihtiyaçlarına destek vereceğiz.
* Sürdürülebilir kalkınmayı ve yenilikçi çalışmaları teşvik edeceğiz. Buna uygun uluslararası standartlardaki yerel kalkınma projelerini, tüm bileşenlerle iş birliği içerisinde gerçekleştireceğiz.
* Yerel ekonomik kalkınmada şehrimizin potansiyelini harekete geçireceğiz. Bu çerçevede, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, yerel iş ve sivil toplum çevreleri, ilgili merkezi yönetim kurulumları ile iş birliği sağlayacağız. Yerel kalkınma politikalarını uzlaşı içerisinde hep birlikte oluşturacağız.
İŞSİZLİĞİN VE YOKSULLUĞUN OLMADIĞI BİR ŞEHİR OLACAĞIZ
*Yerel kalkınma politikamız, çokça üretmeyi ve hakça bölüşmeyi hedefler.
*Ekonomik krizin etkilerine karşı; yerelde iş imkânları ortaya çıkaracağız. Bunun için; yatırımcılar, iş çevreleri, sivil toplum temsilcileri ile birlikte istihdam olanaklarını geliştireceğiz.
*Yenilebilir enerjide malzeme üretimi ve kurulumu, yeni nesil ısıtma ve soğutma sistemlerinde bölge merkezi olacağız.
*Kültür Turizminin en önemli merkezlerinden biri olacağız. Hazırladığımız projeler ile yıllık 500.000 turisti ağırlayan bir şehir olurken 250 Milyon TL’lik bir katma değer yaratacağız. Böylece, binlerce insanımıza iş alanları açılmasını sağlayacağız.
TRAFİK VE ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZEN BİR BELEDİYE OLACAĞIZ
*Şehrimizde, ulaşım sorunları hızla artmaktadır. Karayoluna ve özel araç sahipliğine dayanan ulaşım politikalarını sürdürmek artık mümkün değildir.
*Ulaşım politikalarımız; güvenli, rahat, ucuz, doğayı kirletmeyen ve hareketliliği kolaylaştıran bir kent içi ulaşım sağlayacaktır.
*Kalıcı ve sürdürülebilir ulaşım altyapısının temel koşullarından birisi de doğa dostu olmasıdır. Bu anlamda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını esas alacağız. Şehrimizin ulaşım sistemini doğayı kirletmeyen elektrikli otobüs ve otomobillerden, yoğunlaştırılmış yaya ve bisikletli hareketliliğinden oluşturacağız. Toplu taşımada kaliteli hizmeti düşük fiyat ile sunacağız.
*Engellilerin ve yaşlıların özel ihtiyaçlarını dikkate alacağız. Otobüs duraklarını ve aktarma merkezlerini engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın kolay kullanabilmesine olanak sağlayacak biçimde yeniden düzenleyeceğiz.
*Altyapı sorunlarına günübirlik değil, uzun erimli projeler üreteceğiz. Hepimizin ortak kullandığı kamusal mekânlar olan meydanlar, parklar ve sokaklar kentimizin ortak zenginliğidir. Kamusal mekânlarımızı geliştirip, hep birlikte koruyacağız.
*Dünya ve ülke çapında şehir plancıları, mimarlar, mühendisler, sosyologlar ve konu ile ilgili tüm teknik insanlarla “Çorum Trafik ve Alt Yapı Çalıştayı” düzenleyeceğiz.
AFET RİSKİ AZALTILMIŞ GÜVENLİ BİR ŞEHİR İSTİYORUZ
*Afet riski azaltılmış güvenli yerleşimler inşa etmeyi; uzlaşıya dayalı biçimde ve mağduriyet yaratmadan kentleri dönüştürmeyi temel önceliğimiz olarak görüyoruz. Kent planları ve şehircilik projeleri ile kentlerde sosyal ve mekânsal ayrışmaları önleyecek tedbirler alacağız.
*Plansız ve denetimsiz yapılaşmanın sonuçlarını 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde yaşamamıza rağmen; geçen süre içinde yaşanan acı deneyimlerden ders çıkardığımız ve oluşabilecek yeni afetlere yeterince hazır olduğumuz söylenemez. İlimiz, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği yerde bulunmaktadır. Bu nedenle;
*Deprem ve diğer doğal felaketlerin önlenmesi için siyaset üstü bir işbirliğini savunuyoruz. Üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri yerel yönetimlerin birlikteliğini temel alan; “Deprem Master Planları” na uygun ve güvenli yerleşimler oluşturacağız
*Deprem riski yüksek ilimizde kolay ulaşılabilecek güvenli alanlar oluşturacağız. Toplanma alanlarının amacı dışında kullanılmasına ve ranta açılmasına izin vermeyeceğiz.
*Her türlü inşaat projelerinin deprem yönetmeliğine uygunluğunu kesin olarak denetleyeceğiz ve riskli binaların ayıklanmasını sağlayacağız.
SOSYAL YARDIMLARI ARTIRARAK ULAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ
*Sosyal yardımlar siyasi amaçlarla gerçekleştirilemez. Çorum Belediyesi bütçesinin %2.2 si sosyal yardımlara harcanmaktadır. Bizler, yardımları iki katına çıkaracağız. Sosyal yardımların yapılış biçimi, yardım alan vatandaşın onurunu zedeleyemez. Yoksullukla mücadele için sağlanan destekleri artırarak sürdüreceğiz. Yardımları tüm vatandaşlarımıza tarafsız bir şekilde sağlayacağız. Şehrimizde ve kırsal alanlarda yoksulluğun azaltılması için bütün destekleyici önlemleri alacağız.
Belirtmek isteriz ki; ünlü bir düşünürün dediği gibi ‘’Siz, yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk istiyoruz”. O yüzden sizinle anlaşamıyoruz. Yoksullukla mücadeleyi siyasal alanın müdahalesinden kurtaracağız.
*Yoksulluk en fazla çocukları etkilemektedir. Yoksulluğu önlemeyi hedefleyen çalışmalar yetersizdir. Belediye olarak, yeterli ekonomik gücü olmayan çocuklu ailelerimize; çocuk bezi, ilaç, mama, beslenme ve giyim yardımlarını geliştirip sürdüreceğiz.
*Her çocuğumuzu eğitim olanaklarından eşit bir şekilde yararlandıracağız. İhtiyaç sahipleri Milli Eğitim Müdürlüğü ve okullarımız aracılığı ile tespit edip, gerekli kırtasiye yardımlarını ailelere zamanında ulaştıracağız.
ŞEHRİMİZİ, BÖLGEMİZİN KÜLTÜR, SANAT VE SPOR MERKEZİ YAPACAĞIZ
*Şehrimizde yaşayan bütün kent sakinlerinin kültür, sanat ve spor faaliyetlerine kolayca erişmelerini sağlayan çalışmalar yapacağız.
*3.500 yıl önce Hitit İmparatorluğu bu topraklarda boy atmış ve Dünya’nın merkezini bu topraklara taşımışlardı. Hititlerin ortaya koyduğu büyük kültürü, bütün Dünya’ya tanıtacak reklam organizasyonları, tanıtım toplantılarını üniversitemiz, valiliğimiz ve konu ile ilgili kurumlarla birlikte gerçekleştirip yeni projeler üreteceğiz.
*Okuma kültürünü yaygınlaştırmak, bilgiye ulaşma imkânlarını zenginleştirmek için ilimizde TÜYAP Kitap Fuarını düzenlemek için çalışmalar yapacağız. Binlerce insanın kitaba ve bilgiye ulaşmasını sağlayacak gezici kütüphaneler kazandıracağız. Otobüs duraklarını mini kütüphaneye çevirip bekleyen vatandaşlarımızı kitap ile buluşturacağız.
*Hitit Kültür ve Sanat Festivali’ni uluslararası bir yapıya kavuşturup organize edeceğiz. Şehrimizde büyük konserler, büyük fuarlar gerçekleştirip şehrimizi Dünya’nın tanıdığı marka bir Şehre, kültür ve sanat üssüne dönüştüreceğiz.
*Ülkemizin ünlü şair, yazar ve sanat insanlarıyla konferanslar düzenleyip, söyleşiler gerçekleştireceğiz.
*Yerel şair, yazarlar ve sanat insanları bir kentin hafızasıdır. Kent kültürünün olmazsa olmazlarıdır. Yerel şair ve yazarlarımızı destekleyip onlarla birlikte kültürel ve sanatsal etkinler düzenleyeceğiz.
*Şehrimizin doğal ve tarihi alanlarını, halkımıza ve öğrencilerimize tanıtmak için sosyal etkinlikler ve bilgilendirici çalışmalar gerçekleştireceğiz.
*Şehrimize yakışacak şekilde büyük bir kültür merkezi inşa edip, çeşitli sanat dallarının eğitimini sağlayacağız. Müzik kursları, drama çalışmaları, müzik atölyeleri, halk oyunları, bale vb etkinliklerin yapılacağı Çorum Belediyesi Konservatuarı’nı kuracağız.
*Mahallerimizde bulunan Belediye Kültür Merkezleri’ni daha işlevsel hale getirip halkımızın hizmetine sunacağız.
*Amatör spor kulüplerini destekleyip, bütün çocuk ve gençlerimizin bu olanaklardan yararlanmasını, kötü alışkanlıklardan uzak tutulmasını sağlayıp, sporun birleştirici gücünden yararlanacağız.
*Amatör spor kulüplerini maddi olarak destekleyeceğiz. Belediyemizin iki aracını hafta sonları amatör spor kulüplerinin deplasman maçlarında görevlendireceğiz.
Yetenekli sporcuların ülkemize kazandırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışmalar yapacağız.
*Spor alanlarının alt yapı sorunlarının çözümlenmesiyle birlikte birçok organizasyonun Çorum’da yapılması için öncülük edeceğiz.
Çorum Turan Kılıççıoğlu Stadyumu’nu satmayacağız, sattırmayacağız, imara açmayacağız; burasını Çorum amatör spor kulüplerine ve Çorum halkının hizmetine sunacağız.
YILDA EN AZ 500.000 TURİSTİN ZİYARET ETTİĞİ BİR ŞEHİR OLACAĞIZ
*Geçmiş yıllarda HİTİT turizmi için çalıştay düzenlenmiş, eğitimler verilmiş resmi ve ilgili sivil birimler tarafından eylem programları hazırlanmıştır. Yapılan çalışmalara rağmen istenen başarı sağlanamamıştır. 2018 yılı içerisinde Çorum ilimize 160.000 civarı turist gelmiştir. Çevremizdeki illerden Amasya’ya 650.000 Tokat’a ise 730.000 turistin geldiği görülmektedir.
*Her Çorumlu bir turizm elçisi olmalıdır.
Bunun için hangi çalışmaları gerçekleştireceğiz?
Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu, Türkiye’de bir ilk olarak doğa, tarih ve mutfak kültürünü buluşturan ekoturizm çalışmasını üst noktalara taşıyacağız.
Okullardan başlayarak 7 den 70’e Antik Çağda Dünya’nın Başkenti olarak kabul edilen Hattuşa’yı tanıtmak ve bilgilendirmek için sürekli eğitimler düzenleyeceğiz.
Şehrin meydanlarından başlamak üzere önemli sokak ve caddelerini Hitit figürleri ve tarihsel geçmişimizle buluşturup ilmek ilmek işleyeceğiz.
Kadeş Meydanı’na, Hititler’in ana sembollerini koyarak peyzaj düzenlemesi yapacağız.
‘Kültür Turizmi’nin en büyük avantajı 12 aya yayılmasıdır. Bunun avantajlarını ortaya çıkaracağız.
İl merkezimizde bulunan tarihi konaklar, ayakkabıcılar arastası, Çorum Müzesi, Çorum Kalesi, Ulu Cami, Saat Kulesi vb. tarihi ve özel değerlerimizi içine alan turizm yürüyüş yollarını şehrimizin merkezinde gerçekleştireceğiz
Turizm yürüyüş yolları üzerinde butik oteller, Çorum mutfağını sergileyen nostaljik lokantalar, kafeler, leblebi satış reyonları, el sanatlarımız, kadın emek ürünlerimizin imalat ve satış noktaları vb. tüm görselleriyle turizme açacağız.
Turizm yürüyüş yolları üzerinde açılacak işletmelerde kadın ve genç girişimcileri özellikle destekleyerek farklı bir renk oluşmasını sağlayacağız.
Çorum’a gelen her turistin en az 1 gün konaklama yapma tercihinde bulunmasını sağlayacağız.
Belediyemizin yaptığı tüm faaliyetlerde özellikle kültür, sanat ve spor etkinliğinin turizm ile bütünleşik olması noktasında çalışmalar gerçekleştireceğiz.
Çorum girişimcilerinin turizm konusunda farkındalığını artırırken bu konuda yatırımda bulunmak isteyen insanımıza her türlü kolaylık ve desteği sağlayacağız.
Şehir içerisinde düzenlemesi yapılmış tüm yürüyüş yollarında çalışacak bütün personelin Hitit tarih eğitimlerini belediyemiz tarafından ücretsiz verip sertifikalandıracağız. Açılacak iş yerlerinden sertifikalı personel çalıştırılmasını isteyeceğiz.
Turizm ile ilgili resmi ve sivil inisiyatiflerle sürekli birliktelik sağlayacağız.
İlimizde bulunan Alacahöyük, Hitit Barajı (Kargın Köyü), Şapinuva gibi belediye bölgeleri dışındaki tarihi yerlerimizin statü değişikliğini beklemeden alt ve üst yapı eksikliklerini gidermek için destekler vereceğiz.
İlçe belediyelerimiz ile gerekli koordinasyonu sağlayıp turizm konusundaki ihtiyaçlarına destek vereceğiz.
Her bir Turistin memnuniyetle en az bir gün konaklama yapıp yine en az 500 TL harcama yapması durumunda yıllık 500.000 bin turistin ilimize bırakacağı para 250.000 Milyon TL olacaktır. Binlerce insanımıza 12 ay sürekli iş imkânı sağlamış olacağız.
SAĞLIKLI KENT VE TEMİZ ÇEVREYİ BİRLİKTE OLUŞTURACAĞIZ
*İçme suyu kaynaklarının korunması ve geliştirilmesini; yerleşim yerlerine temiz su verilmesini, yurttaşlarımızın evlerinde çeşmeden akan suyu rahatça içebilmelerini sağlayacağız.
*Doğal su kaynaklarını koruyacağız.
*Yeşil alanların korunması ve kişi başına düşen miktarının artırılmasını sağlayacağız. Gelecek nesillere, yeterli ve nitelikli yeşil alanlar bırakmak için çalışmalar yürüteceğiz.
*Çorum, Türkiye’nin havası en kirli illerinden birisidir. Hava kirliliğinin önlenmesi için Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hava kirliliğini azaltacak projelerimizi hayata geçireceğiz.
* Üretici pazarlarını, organik ürün pazarlarını yaygınlaştıracağız. Böylece, halkımızın sağlıklı gıdaya daha uygun fiyatla ulaşmasını sağlayacağız.
* “Yaşanabilir Kentler Sıralamasında” şehrimiz Çorum 48. sırada yer almıştır. Bu sıralamadaki yerimizi kabul etmemiz mümkün değildir. Yapacağımız çalışmalar ile ilimizi yaşanabilir kentler listesinde en ön sıralara taşıyacağız.
* Şehir merkezimizin yakınından geçen Derinçay’ın kirlenmesinden dolayı Karacaköy’den en uç köyümüz Yeşilova’ya kadar tüm köylerimizdeki tarım ürünlerini ve içme su kaynaklarını kirletmektedir. Derinçay’ı kirlilikten kurtarıp doğal yaşamın bir parçası haline getireceğiz.
ÇORUM ZEHİR SOLUYOR!
Greenpeace 2018 ve Çevre Mühendisleri Odasının hava kirliliği raporlarında Çorum’un, Türkiye’nin en kirli havaya sahip şehirleri arasında olduğu belirtilmektedir.
“Görünmez katil” olarak ifade edilen hava kirliliği kalp krizi, kanser, felç, alzheimer, parkinson, astım atakları gibi sorunlara yol açmaktadır.
Çorum’da üç adet bulanan (Mimar Sinan, Bahabey ve Çorum Merkez) hava kalitesi ölçüm istasyonlarının 2017 raporunda, bir yıl içerisinde PM2,5 (partikül madde) 169 gün, PM10 değeri 199 gün sınır değerin üzerinde çıkmıştır. Ölçüm yapılmayan 35 gün hariç bu değerler alınmıştır.
İlimizdeki hava kirliliğinin ana etkenleri taşıt emisyonları, odun kömür yakılması ve sanayiden kaynaklı oluşmaktadır.
Yılın yarısından fazlasında zehir soluduğumuz raporlarda belgelenmiştir.
Şehrimizi Kirli Havadan Kurtaracağız!
Çözebiliriz, Mümkündür!
İlimizdeki tüm bileşenlileriyle birlikte geleceğimizi Yeşil Temiz Çorum’u birlikte kuracağız.
Güneş Fatura Göndermez! Bunun için;
1. Aşamada, ‘enerji kooperatifleri’ ile Çorum’da çatıların üzerine güneş enerjisi tesislerinin kurulmasına öncülük edeceğiz. Evlerimizde kullandığımız enerjiden kaynaklı karbon salınımını kömüre göre % 1 ‘e düşüreceğiz. Bu sayede hem yaşadığımız şehre hem de Dünya’mıza ‘Küresel İklim Değişikliğini’ azaltıcı etki sağlayacağız.
Binaların çatısına kurulacak “Güneş Enerjisi Sistemi” ile 5 yıl süre boyunca elektrik faturası öder gibi ödeme gerçekleştirilecek ve “Elektrik Faturası” ödemesine son vereceğiz.
Şehrimizin rüzgâr hava sistemlerine etkisi incelenmeden hiçbir projeye onay vermeyeceğiz.
Yeşil dostu ve kendi enerjisini üreten binalara gereken proje ve ruhsat desteğini vereceğiz.
2. Aşamada üretilen enerjiyi teknolojik ısıtma ve soğutma sistemleriyle entegre ederek doğalgaz kullanımını azaltırken kömür kullanımına son vermek istiyoruz.
Çorum girişimcileriyle birlikte kurulacak tesislerde yeni nesil modern ısıtma ve soğutma sistemleri, konstrüksiyon malzeme üretim ve kurulumunda bölgenin merkezi yaparak yüzlerce gencimize iş imkanı yaratıp İlimize artı değer kazandıracağız.
Prensibimiz enerji verimliliği tedbirleri ve yerel ihtiyaçları karşılayabilecek, enerji bağımsızlığını ve Türkiye’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini destekleyecek, ucuz enerji üretimi ve istihdam sağlayacak projelere öncülük etmek olacaktır.
DOĞA DOSTU, EKOLOJİK VE ENGELSİZ BİR ŞEHİR OLACAĞIZ
*Bir yerleşimi eko-şehir yapan, tüketilen enerji ve suyu, yiyeceklerin geldiği mesafeyi, arabaya duyulan ihtiyacı, hepsini birden azaltmaktır. Bunun için 4 ana tasarım kararı vardır.
-Kentsel Tasarım
*Şehrimizi, herkese açık yeşil alanlara, temel kentsel hizmetlere, uygun fiyatlı konutlara ve istihdam alanlarına çevre dostu ulaşım seçenekleri ile kolayca ulaşılabilir şekilde tasarlayacağız. Şehir tasarımını, nüfus arttıkça ve nüfusun ihtiyaçları değiştikçe büyüyebilir ve gelişebilir olacak şekliyle planlıyoruz.
–Fiziksel Koşullar
*İlimizde, temiz ve yenilenebilir enerjinin üretimi ve kullanımı ile birlikte kaynakların ve malzemelerin sorumlu bir şekilde yönetilmesini taahhüt edeceğiz. Temiz havaya, temiz ve güvenli suya ulaşmayı sağlayan fiziksel koşulları sağlayacağız. Sağlıklı toprağa ve ekim alanlarına sahip olmak için kooperatiflerimiz ile çiftçilerimizin üretimini desteklerken bunun sürekliliğini sağlayacağız.
– Ekolojik Koşullar
*Projelerimiz ile şehrimizi güzelleştirip serinletip, hava ve su kalitesini iyileştirmeyi ve sera gazı emisyonlarının en aza indirilmesini sağlayacağız.
– Sosyo-Kültürel Koşullar
*İlimizde herkese hayat boyu eğitim olanağı sağlayıp, kültürel faaliyetler ve sosyal yaşama tam katılımı destekleyerek bilgi ve etkileşim koşullarını kolaylaştıracağız. İnsanların ve Dünya’nın yararına olan adil ekonomiye yatırım yapıp, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak her vatandaşın refahına kendimizi adayacağız.
Engelsiz Toplum, Engelsiz Şehir Kuracağız
*Kentlerimizde yapılaşma düzenindeki sorunlar, engelli insanlarımızı derinden etkilemektedir. Şehrimizin engelli insanlarımız tarafından rahat kullanılması için; hem sosyal hem de fiziksel engelleri kaldıracağız.
*İmar planlarını ve kentsel tasarım projelerini fiziksel engellerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak şekilde hazırlayacağız.
*Engelli insanlarımız için sağlanacak belediye hizmetlerinde sosyal devlet ilkesini, bilimsel ölçütleri ve uluslararası standartları temel alacağız.
*Engelli insanlarımızın kullanabilecekleri toplu taşıma araçlarını yaygınlaştıracağız. Hasta ve engelli insanlarımızın hastane gibi kurumlara ulaşımını sağlayacak araçlar edinip bunları kullanıma sunacağız.
*Engelli çocuklarımız için kreş, spor, sosyal etkinlikler ve eğitim merkezleri yapıp aktif kullanımını sağlayacağız.
GENÇLERİN TERCİH ETTİĞİ BİR ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLACAĞIZ
*Gençleri sadece gelecek yatırımı olarak değil; bugüne ilişkin değerlerimiz olarak göreceğiz. Gençlerin sorunlarına çözümler üreteceğiz.
*Gençlerin yerel yönetimine katılımının önünü açan; gençliğin dinamizmini ve yenilikçi yönlerini açığa çıkaran politikalar geliştireceğiz.
Ülkemizin geleceğinin güvencesi olan gençlerin kentin gelişimine yönelik yenilikçi fikirler geliştirmesi için, belediyemizde gençlerin katılacağı “Proje Atölyeleri” oluşturacağız. Bu atölyelerde oluşturulan ve kentin geleceğine ışık tutacak olan projeleri geliştireceğiz. Bütün bu faaliyetleri Belediye Gençlik Merkezleri ve Gençlik Kültür Merkezleri ile birlikte gerçekleştireceğiz.
*Gençlere mesleki gelişim ve kariyer gelişimi konularında destekler vereceğiz.
*Üniversite ve özel sektör işbirliği içinde, ARGE faaliyetlerine önem vereceğiz.
*Belediye, üniversite ve sanayicilerimizle birlikte üniversiteden nitelikli eğitim almış gençlerimize yeni iş olanaklarının yolunu hep birlikte açacağız.
* Üniversite öğrencilerimiz başta olmak üzere, tüm öğrencilerin barınma ve beslenme sorunlarına çözüm oluşturacağız.
*Üniversitede okuyan ekonomik yetersizliği olan öğrencilerimize burs desteği sağlayacağız.
*Gençlerin toplum yaşamındaki rolünün zenginleştirilmesi; gönüllülük, sosyal sorumluluk ve aktif yurttaşlık bilincinin artırılması için, eğitim ve kültür alanlarında destek vereceğiz.
*Gelecek kaygısı taşımadan hayallerinin peşinden koşmak ve yarınlara umutla bakabilmek için şehrimizi birlikte yöneteceğiz.
HAYVAN HAKLARININ KORUNMASINI SAĞLAYACAĞIZ
*Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin hayata geçirilebilmesi için gerekli tüm adımları atacağız.
*Belediyemiz bünyesinde; hayvanların yaşam koşullarını iyileştiren barınaklar, tedavi ve yeniden canlandırma merkezlerini geliştireceğiz.
*Belediye olarak, hayvan hakları konusunda çalışmalar yapan kuruluşlar ile iş birliği içinde olacağız.
*Kedi, köpek gibi sahipsiz sokak hayvanlarının şehrimizde hayatını sürdürmeleri için gerekli tüm tedbirleri alacağız. Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine yönelik etkinlikler, kampanyalar düzenleyeceğiz.
*Yabani hayvanların, kendi özel doğal çevrelerinde yaşama ve üreme hakkına sahip olduğu bilinciyle onların yaşam alanlarını koruyacağız.
GÖÇ SORUNLARINA DUYARLI BİR BELEDİYE OLACAĞIZ
*Yerelimizde, göç konusunda güçlü politikalar oluşturacağız. Bunun için, merkezi yönetim ve yerel yönetim kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile işbirliğine dayalı ortak çalışmaları teşvik edeceğiz.
*İhtiyaç dâhilinde, belediyemizde göçmen bürosu oluşturma sürecini tamamlayacağız.
*Kentteki, göçmen profili ve sorunları üzerine sürekli araştırmalar yapıp bilgi akışı sağlayacağız.
*Özellikle göçmen çocuklarının eğitim ve öğretime hazırlanmasına; sosyal uyum ve göç travmaları konularında psikolojik destek sağlanmasına; kadınlara yönelik dil ve meslek kursları oluşturulmasına; kültürel ve dayanışma merkezlerinin kurulmasıyla sosyal uyumun sağlanmasına öncülük edeceğiz.
*Ülkesine dönüş kararı vermiş göçmenlere, dönüş süreçlerine ilişkin hukuki, mali ve psikolojik destekler vereceğiz.
ŞEHRİMİZDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ KURACAĞIZ
*Kadınların kent yönetimine aktif katılımlarını sağlamak için gereken tüm tedbirleri alacağız.
*Belediyemiz tarafından kadınlara özel sağlık kuruluşları, kadın kültür merkezleri, sığınma ve dayanışma evleri kuracağız.
*Belediye yönetimin oluşturulmasında ve belediye personelinin atanmasında, pozitif ayrımcılık ilkesi gereği, kadınlara öncelik vereceğiz.
*Ev hanımlarının, mahalle ölçeğinde projeler ve seminerler geliştirmesini teşvik edip, meslek edindirme kursları düzenleyeceğiz.
*Kadınlara iş gücü ve gelir getiren faaliyetlere katılımını sağlayacağız.
ÇOCUK VE YAŞLI DOSTU ŞEHİR OLACAĞIZ
Çocukların yerel yönetimlere katılmadığı kentlerde demokrasiden söz edilemez.
Kentlerimizi çocuklarımızın gözünden tasarlayarak, çocuk dostu kentler kuracağız.
Belediyemizde, Çocuk Konseyleri ve Çocuk Meclisleri’nin kuruluşlarını
tamamlayıp, çocuklarımızın sorumluluk ve yetki almasını sağlayacağız. Böylece çocuklarımızı küçük yaşta yaşadıkları şehrin yönetimine katarak bilinçli yurttaşlar olarak yetiştireceğiz.
Çocuklarımız için yaşanabilir bir çevre oluşturacağız. Bunun için yeşil alan, çocuk oyun
alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, cadde ve sokaklar gibi mekânsal düzenlemeleri çocuklarımızın fikirlerini dikkate alarak gerçekleştireceğiz.
okula giden dört çocuktan üçü her hangi bir spor faaliyetine katılamamaktadır. Belediyemiz tarafından çocuklarımızın spor yapabilmeleri, spor sahalarına kolay erişebilmeleri için gerekli altyapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz.
Yaşamını evde ailesi, akrabası ya da yalnız geçiren 65 yaş üstü, bedensel ya da zihinsel engeli olmayan bireyleri kapsayan yaşlılarımız için yaşam merkezleri oluşturacağız.
Bu merkezlerde sağlık, psikolojik ve sosyal alanda hizmet sunulacaktır. Yaşam kalitelerini artırırken yalnızlıklarını engelleyip sosyalleşme imkanını sağlayacağız.
*Engelli çocuklarımızın eğitimi ve farklı ihtiyaçları için belediyemiz özel tedbirler alacaktır. Bu çocuklarımızın okula getirilip götürülmesi sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılabilmeleri için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz.
* Çocuklara yönelik ücretsiz sinema, tiyatro ve konser gibi etkinlikleri geliştirerek sürdüreceğiz. Çocuklara bilim ve teknolojiyi sevdirmek; tarihsel ve kültürel değerlerimize aidiyetlerini güçlendirmek için ücretsiz faaliyetler düzenleyeceğiz.
GELECEK VİZYON ŞEHRİMİZ: YAŞAM ÇEMBERİ
Kökleri geçmişin derinliklerinden gelen bir kente yaşıyoruz, birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bu kent; modern tarihin en karanlık günlerinden geçiyor. İnsanı değil rantı, talanı ön planda tutan bir yönetim anlayışının tahrip ettiği bu kenti, ancak insan odaklı, bütüncül bir fikirle geleceğe taşıyabiliriz.
Şehri çepeçevre saran, genişlemeye müsait yeşil bir kuşak üzerinde şekillenen yaşam çemberi , ekolojik ve sürdürülebilir ilkeler doğrultusunda tasarlanmıştır.
*Az katlı, yatay mimari üslubu, küçük ölçekte tarım yapılabilecek olan bahçeleri, araç girmeyen güvenli sokakları, komşuluk ilişkilerini canlı tutan yaklaşımı ile insanımızın özlem duyduğu hayatı sunmaktadır.
*Trafik sorununun olmadığı, hızlı ve akıcı araç ulaşımını sağlayan geniş yollar.
Her hane için; 2 araçlık üzerleri güneş panelleri ile kaplı elektrik üreten, içerisinde elektrikli araç şarj istasyonları bulunduran otoparklar.
Hızlı, güvenli ve çevreci toplu taşıma hizmeti.
Çatıları güneş panelleri ile kaplı kendi elektriğini üreten aynı zamanda üretilen elektriği ısıtma-soğutmada da kullanan, yağmur sularını depolayan; elektrik, su, doğalgaz faturası gelmeyen akıllı evlerden oluşan yaşam alanlarıdır.
*Atıkların ayrıştırıldığı insanların ayrıştırılmadığı, çocukların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin, hayvanların huzurla yaşayabildiği, herkes için kültür, sanat, spor yaklaşımının benimsendiği, yeni bir dünya…
YAŞAM ÇEMBERİ
Mutlu ve Gülümseyen Bir Şehir Olacağız;
Şehrimizde; bir arada yaşam kültürünü, aktif vatandaşlığı, demokratik ve katılımcı değerleri geliştiren, huzurlu yaşamı teşvik eden, kentleşme ve kültür politikalarında hemşehricilik bilincinin geliştirilmesini hedefleyeceğiz.
* Bunun için eğitsel, sanatsal faaliyetleri yaygınlaştıracağız. Farklılıklara saygıyı ve diyaloğu kuvvetlendireceğiz.
Herkese adil, tarafsız ve etkin hizmet sunumu anlayışı içinde hareket edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızın söz hakkı olduğu, uzlaşıya dayalı kararlar alacağız. Şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışını oluşturacağız.
Mutlu çocukların, mutlu gençlerin, mutlu insanların olduğu bir şehir olacağız. Güzel günler göreceğiz, bir aradayız, birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz, birlikte yöneteceğiz. Martın sonu bahar”
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...