4G ile asıl büyük değişim telefonlarda değil, tarifelerde olacak. SMS kullanımı düşmeye devam ederken konuşmalar da internet üzerinde yapılacak.
Türkiye 2009 yılının sonunda internet paketleriyle tanıştı. 2016 yılının başından itibaren ses tarifeleri tarihe karışmaya başlayacak. 3G öncesinde operatörlerin bilançolarında katma değerli servis geliri olarak gördüğümüz detaylar 4G sonrası artık ana gelir kalemine dönüşecek. 4G ile birlikte akıllı telefonlarda frekans bolluğu iletişim kesilmesini minimuma düşürürken asıl devrim tarifelerde olacak. Çünkü konuşmalar da mesajlar gibi internet paketlerinin içinde yapılacak. Konuşma ücreti veri tarifesinin içinde küçük bir detay olacak. Hatta pek çok operatör çeşitli uygulamalarla internet üzerinden sınırsız konuşma şansı sunacak. Yani operatörler tüm maharetini veri trafiğini yönetmek yeni servisler ve uygulamalar inşa etmek için kullanacak.
TV VE İÇERİK REK ABETİ
En önemlisi de dünyada olduğu gibi operatörler arasında içerik rekabeti daha da çok artacak. 3G ile birlikte Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone kendi TV hizmetlerini sunmak için platformlar geliştirmeye başlamıştı. 4G ile birlikte bu rekabet kendisini iyiden iyiye hissettirecek. Türk Telekom kendi uydu platformunu kurmak için adım atarken, UEFA Şampiyonlar Ligi ile içerik yatırımına da soyunmuştu. Şimdi bu rekabet otomobil dahil 4 ekran için devam edecek.
UZAKDOĞU SESİ UNUTTU
Son 10 yılda ABD başta olmak üzere Güney Kore, Çin ve Japon şirketleri kendi pazarlarında öncü role soyunarak Avrupa'nın mobil teknolojideki egemenliğine son verdi. Pek çok Avrupalı şirket oyundan çekilirken ABD, Çin, Güney Kore ve Japonya standartlar konusunda söz sahibi oldu. Bu ülkelerde rekabet uzun süre önce ses değil, internet paketlerine taşınmaya başladı. Akıllı telefonlarda kullandığımız 3 farklı işletim sistemi de ABD'li şirketlerin geliştirdiği platform haline geldi. Google Android, Apple iOS ve Windows Mobile işletim sistemi konusunda dünyada söz sahibi oldu. Yeni uygulamalar da ABD'de Silikon Vadisi'ndeki girişimcilerin yarattığı ekosistemden beslenmeye başladı.
CEPLERİN UYUM SORUNU YOK
Türkiye 4G için geri sayıma başlarken akıllı telefonlarda yeni modeller 4G uyumlu gelmeye başladı. Türkiye'de satılan her 3 telefondan 1'i 4G uyumlu satılmaya başladı. Akıllı telefonlarda anten sayıları artınca tek sorun pil tüketimi olacak. Pil tüketimindeki gelişmeyi gözle görmemizin de bir sebebi artan anten sayısı ve ekran kalitesi oldu. Pil teknolojisi artan anten sayısına, video ve fotoğraf çekimine, paylaşımına da yanıt veriyor. Ayrıca büyüyen ve çözünürlüğü artan ekran için de çözüm üretmek zorunda.
OYUN YENİDEN BAŞLIYOR
Açıklanan 4G şartnamesi operatörlerin birbirine karşı frekans üstünlüğü kalmazken, sabit operatöre karşı 800 frekansı ile evlerde daha iyi çekim gücüne kavuşacak. Yani bodrum katlar veya kalın duvarlı evlerin frekansları kesmesinin önündeki engel ortadan kalkacak. Özellikle TV şirketlerinin çekilmesiyle aşılan 800 frekansı evlere sunulan servislerde öne çıkacak. Vodafone ve Turkcell'in Türk Telekom'un bakır kablolarına olan bağımlılığı büyük ölçüde ortadan kalkacak. Türk Telekom grup şirketi Avea da uzun süredir almak için çaba harcadığı 900 frekansına 4G ile kavuşacak. Fiber konusunda düzenlemeler de tamamlanınca Türkiye'de operatörler için oyun yeniden başlamış olacak.
TEKNOLOJİ BAĞIMSIZ
4G ihale şartnamesi yeni başlayan ve mevcut operatörler için önemli fırsatlar içeriyor. Öncelikle frekans sıkıntısı ortadan kalkıyor. Teknoloji bağımsız yatırım olanaklarıyla operatörler yeni gelişen teknolojiler için ekstra lisans almak zorunda kalmadan yatırım yapabilecek. Teknolojik olarak yeni operatörün önünde engel kalmıyor.
AKLI BAŞINDA İŞ YAPILACAK
Veri iletiminin hızlanması pek çok mesleğin değişimine neden olacak. Yazın sıcaktan ya da kışın soğuktan dolayı kazı yapılamayan merkezlerde uzaktan yönetimle işlemler yapılabilecek. Tarımdan enerjiye, eğitimden sağlığa pek çok iş internet üzerinden yapılıyor. Kazı işi yapan bir operatör akıllı gözlük kullanarak 4G bağlantısıyla kazı yapılan bölgeyi 360 derece anlık olarak görerek iş yapma olanağı yakalayacak. Anlık çeviri servisleri, videolardaki gecikmeler kısmen azalacak.
Timur SIRT / Sabah
Kaynak : www.hitittv.com