İLK DETAYLAR 2014'TE ORTAYA ÇIKMIŞTI
Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında Türk Akımı geliyordu. Projenin ilk detayları Aralık 2014'te ortaya çıktı.
Bu tarihte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti sonrasında açıklanan projede inşaata 2016'da başlanması öngörüldü.
TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA DAĞILACAK
Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedende gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyordu.
KARADENİZ'İN ALTINDAN GEÇECEK
Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı'nın 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.
ORTAKLAŞA YAPILACAK
Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor. Gazprom, Karadeniz'in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek.
Türkiye topraklarından geçecek kısmın ortaklaşa yapılması planlandı.
MALİYETİ 19 MİLYAR DOLAR
Türk Akımı'nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015'te başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi saat 17.10'da başladı ve yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Türk Akımı anlaşması imzalandı.
Putin anlaşma sonrası yaptığı açıklamada Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılacağını açıkladı.
Türkiye'den ihraç edilen bazı ürünlere uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını vurgulayan Putin konuşmasında şunları kaydetti:
Özellikle şu konuya dikkatinizi çekmek isterim Rusya hükümeti Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan narenciyeyi Rus piyasasına açmış olduk. Rusya tarım ürünleri üretmiyor. Ve Türkiye'den bunları Rusya'ya ithal edince bizim fiyatlarımız düşecektir. Türk ortaklarımız için Rusya'nın piyasasının açılışı anlamına geliyor.
"DOĞALGAZDA İNDİRİM YAPACAĞIZ"
2015 yılında Türkiye'den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli kararlar alındı. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır.
Enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Rusya'da hali hazırda 200'ü aşkın genç Türk öğrenci önümüzdeki dönemlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir.
Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda mutabık kaldık.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...