Türkiye'de, 1 Ekim'de yapılan yeni düzenleme ile sosyal medya platformlarına ticari temsilcilik zorunluluğu getirildi.
Yeni sosyal medya düzenlemesinin ardından birçok şirket temsilci atanacağını açıkladı.
Bugüne kadar Facebook, YouTube, TikTok, LinkedIn, Dailymotion ve VK temsilci atama kararı aldı. Ancak Twitter bu kararı almamakta ısrar etti.
Bu kapsamda, yeni düzenlemeye uymayacak patformlar için ise para cezası, bant genişliği daraltma ve 19 Ocak'tan itibaren ise reklam yasağı gibi cezalar uygulamaya alındı.
TWITTER'A REKLAM ENGELİ
Resmi Gazete'de bu sabah yayınlanan yeni karara göre Türkiye'ye temsilci atamamakta ısrar eden Twitter reklamlardan para kazanamayacak.
REKLAM VEREN ŞİRKETE DE CEZA
Reklam yasağının uygulamasını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Vergi Denetim Kurulu ve ilgili tüm kamu kurumları hassasiyetle denetleyecek, ayrıca reklam veren şirketlere de ceza kesilecek.
FACEBOOK TEMSİLCİ ATAYACAK
Türkiye'de, 1 Ekim'de yapılan yeni düzenleme ile sosyal medya platformlarına ticari temsilcilik zorunluluğu getirildi.
Bu kapsamda, yeni düzenlemeye uymayacak patformlar için ise para cezası, reklam yasağı ve bant genişliğini daraltma gibi cezalar uygulamaya alındı.
Yeni sosyal medya düzenlemesinin ardından birçok şirkeT temsilci atanacağını açıkladı. Bugüne kadar YouTube, TikTok, LinkedIn, Dailymotion ve VK temsilci atama kararı aldı.
En çok kullanılan sosyal medya platformlarından Facebook ise bu yöndeki olumsuz kararından vazgeçti.
Facebook, Türkiye'ye temsilci atama işlemlerinin başlatıldığını açıkladı.
Facebook'tan konuya ilişkin yapılan açıklama; "Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösteriyoruz. Nitekim Türkiye'deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook'a güveniyor.
Türkiye'de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz.
Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları'nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor. Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler'in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz.
Türkiye'de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız."
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...