Sempozyumun sonunda Çorum’un tarih, kültür, sanat, mimari, ekonomi ve sağlık gibi alanlarındaki değerlerini ortaya koyacak en az bin sayfalık kaynağın ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Bugün başlayan sempozyuma ilk oturum konukları olarak, Çorum Hitit Üniversitesi´nden Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Bosna Hersek’den Doç Dr. Edina Solak, Özbekistan´dan Doç Dr. Dilorom Hamroeva katıldı.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yaptığı açılış konuşmasında, üniversitelerin bulundukları şehirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasına katkı sağlaması gerektiğini, özellikle Anadolu’daki üniversitelerin Türkiye’nin 2023 vizyonu için önemli işler yaptığına inandığını söyledi.
Alkan, 20 yıl önce üniversite rektörlerinin vazifesi olmayan işlerle uğraşan kişiler olduğunu savunarak, ilim yerine başka işlerle uğraşanların ülkeye hiçbir şey katmadığını ifade etti.
Türkiye’nin artık kabuğunu kırdığını ve dünyada adından söz ettiren ülke konuma geldiğine dikkati çeken Alkan, “Elimizde gerçekten çok ciddi imkanlar var. Çalışmak isteyenler için artık mazeret kalmadı. Mazeret üretenler artık bu dünyada yer almıyor.” dedi.
Üç gün sürecek sempozyumda 161 bildiri ile Çorum’un her yönüyle ele alınacağına vurgu yapan Alkan, “Amacımız sade bir bilimsel etkinlik olması değil, konunun uzmanlarınca problemin ortaya konulması ve ev ödevi alınmasıdır. Buradan herkese ev ödevi çıkacak. Amacımız tozlu raflara bir cilt kitap daha koymak değildir.” diye konuştu.
Çorum İnsani Değerler Platformu Sözcüsü Seyfettin Zengin de sempozyumun çok önemli olduğunu, kent için yıllarca değerlendirilebilecek bir çalışmaya imza atıldığını söyledi.
İnsani Değerler Platformu’nun kentteki 70 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturulduğunu ve 2010 yılından itibaren sayısız hizmet ve faaliyete imza attığını ifade eden Zengin, şunları söyledi:
“İlimiz ve ülkemiz için kim var denildiğinde sağına ve soluna bakmadan ‘Ben varım’ diyen bir arkadaş grubu ile 4 yılı aşkındır bir arada çalışmak bizlere onur vermektedir. Sempozyum bizi çok heyecanlandırdı. İlimiz için yıllarca değerlendirebilecek bir çalışmaya imza atılıyor.”
MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Ahmet Mücahit Köksal da sempozyum ile şehrin çok büyük bir eksikliğinin giderileceğini ifade ederek, “Çorum’un geçmişini, bugününü, kültürünü, turizmini, ticaretini, doğru bir referans ile bulma şansımız olmuyor. Bu sempozyum buna katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından sempozyumun düzenlenmesine katkı yapanlara Rektör Prf. Dr. Reha Metin Alkan tarafından plaket verildi.
Alkan, plaket takdimi sırasında Çorumla ilgili önemli araştırmalar ve akademik çalışmalar ortaya koyan, araştırmacı yazar Ethem Erkoç’a teşekkür ederek yeni yapılan MYO binasındaki konferans salonuna Ethem Erkoç’un isimini verdiklerini duyurdu.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...